gebe
  1. Gül Hanım

    Gül Hanım Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    16 Nisan 2009
    Mesajlar:
    2.278
    Beğenilen Mesajlar:
    17
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    burdur

    mutfakta lazım bilgiler

    Konu, 'En Güzel Tarifler' kısmında Gül Hanım tarafından paylaşıldı.

    rüyada domates soymak rüyada domates doğramak patlıcan soymak * İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için:
    Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı,

    yeşil zeytin vs. koyup dondurun.

    * Buz dondururken:
    Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır.

    Buda buzun mat görünmemesini sağlar.




    .
    * Mangal ızgaranızı temizlemek zordur :
    Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın birmüddet sonra sertleşmis artıkların yumuşadığını göreceksiniz.


    .
    * Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için :
    Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın


    * Balıklı tava kokusu :
    Tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.


    * Kesik Limonu nasıl saklarsınız :
    Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.


    * Patates haşlarken :
    Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.patatesler daha çabuk pişerler aynı zamanda.


    GIDALAR
    * Karideslerin haşlanırken çıkarttığı pis kokulardan kurtulmak için:
    Karideslerin baş kısımlarını haşlamadan önce koparıp atın ve bir dilim limon ile kaynatın.

    * Soyulmuş patateslerinkararmadan saklanabilmesi için:
    Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.


    * Pastaların daha gevrek olması içintatlı*tuzlu farketmez):
    Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.


    * Dereotonu saklamak için:
    Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.


    * Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için:
    İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1saat buz dolabında bekletin.


    DAHA YEŞİL SEBZELER
    Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir.
    Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az
    kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek,
    klorofilin sabitleşmesini sağlayın.


    KARARMAYAN SOĞANLAR
    Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un
    serperseniz, kavururken kararmazlar.

    KIZARMIŞ BÖREK
    Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür,
    evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek
    kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu
    göreceksiniz.

    DOMATES’İN KABUKLARI
    Domates’in kabuklarını kolay soymak için, bıçağın
    sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün
    tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri
    kaynar suda 1 dakika bekletin.

    TATLI PATLICAN
    Patlıcanların acısını almak için , patlıcanları
    soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet bekletin. Sarı
    su çıktıktan sonra, patlıcanları sıkarak sudan alın.

    VİTAMİNİ KAYBOLMAYAN SALATA
    Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra
    bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın.
    Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

    REÇEL YAPARKEN
    Reçel yapacağınız meyvaları iyice
    yıkayıp kurulamalısınız.
    Karıştırırken mutlaka tahta kaşık
    kullanmalısınız. Şekerlenmeyi
    önlemek için limon tozu yerine,
    limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice
    soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt
    havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın.
    Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.


    LEZZETLİ ÇİKOLATA SOS
    Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam
    tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar.
    Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde,
    tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.


    KOLAY SOYULAN YUMURTALAR
    Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için,
    kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya
    tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun
    gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.


    MANTAR SOTE PİŞİRİRKEN
    Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık
    bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem
    de kararmasını önlersiniz.


    PİŞMİŞ YUMURTAYI ÇİĞ YUMURTADAN AYIRMAK
    Pişirip sakladığınız yumurtaları , çiğ yumurtalarla aynı
    yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu
    çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla
    dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında
    rahatlıkla dönerler.


    TAVUK ETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
    Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı
    olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda
    saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında
    kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için
    +40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından
    satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün
    bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise,
    temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak
    derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde
    dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir.
    Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde
    kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro
    organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin
    mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.


    YOĞURDUN FAYDALARI
    Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun
    atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve
    mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su
    yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de
    kullanılabilir.


    YEŞİL SEBZELERİN CANLILIĞININ KORUNMASI
    Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir
    süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale
    getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dk. kadar 2 litrelik
    suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda
    bekletilmesi yeterli olacaktır.


    EKMEĞİN KÜFLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN
    Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa,
    ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek
    yeterlidir.


    * Evinizde mayonez yaparken:
    Zeytinyağ yerine susam yağı kullanın. Mayoneziniz daha uzun zaman bozulnadığını göraceksiniz.


    * Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz.

    * Balık çorbası yaparken:
    Suyunun daha lezzetli olması için balıkları en*az 45*60 dakika kaynatın.Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.


    Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için:
    pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde
    köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü
    kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.


    Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için:
    ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun.

    Yemeğinizin içine şarap yerine koyabileceğiniz karışım:
    1/3 üzüm sirkesi, 2/3 su, 1 küp şeker; bunları
    iyice karıştırın ve yemeğinizde kullanın. Sonuç mükemmel olacak.

    Sosislerin patlamasını önlemek için:
    fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.

    Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze
    tutacaktır.


    ** Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş
    lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine
    yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.

    ** Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir
    yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler
    erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.


    ** Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor
    muydunuz ?


    ** Et ya da balık yaptığınızda yemeğinizin suyunun daha lezzetli olmasını istiyorsanız birkaç
    damla 95ºC'lik alkol serpiştirin. Tadı damağınızda kalcak.


    ** Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden
    önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş
    limon kabuğu koyun.


    ** Kış aylarında hepimizin vazgeçilmez içeceği C vitamini deposu portakal suyudur. Eğer
    portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok
    portakal suyu elde edersiniz.


    ** Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız
    yeterli olacaktır.



    Başarılı omletin sırrı
    İyi bir omlet yapmanın ilk kuralı, hiçbir zaman 6`dan fazla yumurta kullanmamanızdır. Pişirirken de daima gazlı ocak tercih etmeli, elektrikli ocak kullanmamalısınız.


    Bayat ekmekler için
    İnce ince dilimleyip üzerine süt serpin ve kızgın yağda kızartın, ters çevirip domates ve peynir koyun, üzerine nane ve kekik serpin.


    Beşamel
    Önceden hazırladığınız bir beşamel sosun üzerinde kalın bir tabaka oluşur. Bunu önlemek için sosu hazırlayınca üzerini bir parça yağlı kağıtla örtün.


    Buzdolabındaki kötü kokular
    1 kase sütü buzdolabına koyun ve 1-2 gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.


    Buzdolabınızın iyi soğutması için
    İçine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz.


    Çaydanlık temizlenmesi
    Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine sirke kaynatın. Veya kabın içinde yumurta kabuklarını bir süre bırakın. Kirecin yok olduğunu göreceksiniz.


    Çorba çok tuzluysa
    Pişirdiğiniz çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınız için fazla üzülmeyin. Bunu telafi etmenin birkaç yolu vardır: - Çok tuzlu değilse bir parça şeker işi halledecektir. - Çorbanızın içine birkaç patates dilimi atın. Tuzu emeceklerinden pişince içinden çıkartın. - Çorbaya çok fazla tuz koydunuzsa içine gümüş bir kaşık ve küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Sonra içindeki kaşığı çıkartın.


    Dibi tutan tencereler
    Yemeği yaktıysanız, ateşten indirdiğiniz tencereyi derhal ıslak bir bezin üzerine oturtun. Dibine bağlanan yanık yemek tabakası çözülecektir. Tencereyi yıkamak için içine biraz sirke koyarak bekletin. İşinizin kolaylaştığım göreceksiniz.


    Domatesler taze kalsın
    Porsumuş domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.


    Dondurucudaki etlerin yapışmaması için
    Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz. Böylece her seferinde gerekli olduğu kadar parçayı alır, gerisini dondurucuda bırakabilirsiniz.


    Evde pasta hazırlarken
    Evde pasta hazırlayanlar için bir önerimiz daha var. Lezzetli bir pasta hazırlamak kadar, süslemek de çok önemlidir. En çok da özel günlerde pastaların daha gözalıcı olmasına dikkat edilir. Siz de kendi pastanızı kendiniz yapıyorsanız, üzerini süslerken çeşitli reçelleri hafifçe kulandırıp sos olarak kullanabilirsiniz.


    Hamur işlerini servis etmeden önce
    Fırından çıkardığınız hamur işlerini, özellikle kekleri servis etmeden önce mutlaka en az 1,5 saat dinlenmeye bırakmalısınız. Fırından çıkar çıkmaz kesip servis yaparsanız içi hamur kalır ve tadında bir acılık hissedilir.


    Izgaraları temizlerken
    Fırın ızgaralarını özellikle de et pişirdikten sonra temizlemekte zorluk çekebilirsiniz. Üzerinde çabucak kuruyup kalan lekeler ne kadar sıcak su altında tutarsanız tutun çıkmayabilir. Bu durumda sünger taşıyla ızgarayı iyice ovun. Lekeden eser kalmayacaktır.


    Jöle kalıbından çıkarırken dağılıyorsa
    Jöleyi pişirdikten sonra kabından kolay çıkarmak için, pişirmeden önce kalıbını soğuk suyla yıkayıp içine sıvı yağ sürün.


    Kabuklarınızı soyduğunuz meyvelerin kararmalarım önlemek için
    Limonla ovun.


    Kahve telvesini temizlerken
    Kahve içtikten sonra, fincanı hemen yıkamazsanız sonra epey uğraşırsınız. Çünkü fincanın dibinde biriken telve kuruyup kalır ve zor çıkar. Fakat, lekeli kısmın üzerine kabartma tozu serpip nemli süngerle silerseniz, telvenin çok kolay çıktığını görürsünüz.


    Kekler kalıba yapışıyorsa
    Hazırladığınız keklerin kalıba yapışmaması için, kalıbın içine hamuru dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo serin. Böylece keki piştikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.


    Kesik limonlarınız hemen kuruyorsa
    Küçük bir tabağa toz şeker serpin, limonun kesik tarafını şekerin üzerine gelecek şekilde koyun, iki hafta kurumadan saklayabilirsiniz.


    Kızartma için
    Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur.



    Makarna haşlarken
    Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen anlayacaksınız.


    Maydanozları saklarken
    Maydanozlarınızı kuru olarak kıyıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Böylece hem her zaman kullanıma hazır olur, hem de uzun süre yeşil halini korur. Kıyılmış maydanozu yemeklerin içinde kullanabileceğiniz gibi yemeklerin üzerinde süsleme amaçlı da kullanabilirsiniz.


    Nanenin kokusunu artırmak için
    Üzerine biraz şeker serpin, böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.


    Patates kızartırken fazla yağ emmemesi için
    Patates dilimlerini kızgın tavaya atmadan önce, süt dolu bir kabın içine koyun. Böylece fazla yağ emmez, hem de daha lezzetli olur.


    Patates soyarken
    Üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.


    Peynir keserken
    Bıçağı önce soğuk suya tutarsanız, hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağı daha rahat yıkarsınız.


    Pilav yaparken rengi kararmasın istiyorsanız
    Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.


    Püre ısıtmak için
    Soğuyan püreyi tekrar ısıtmak için üzerine biraz süt dökün. Sonra püre kabını ateşe otutturduğunuz su dolu bir kabın içine koyun ve kısık ateşe bir amyant tabakası koyup püre kabını bunun üzerine oturtun.


    Rende temizlemek için
    Bir ekmek parçası ile oğuşturduktan sonra soğuk su ile yıkayınız.


    Sarımsak ya da soğan kokusu
    Elinizde kalan ağır kokuyu geçirmek için paslanmaz çelik bıçak veya kaşığı parmaklarınızla temas ettirerek akan suyun altına tutun.


    Soğan soyarken
    Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, içi su dolu bir kaba koyun.


    Yumurta haşlarken çatlamaması için
    Yumurtayı bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.


    Zeytin siyah zeytin
    Siyah zeytini tatlandırmak için zeytinyağı ve limon suyu karışımından yararlanmayı herkez bilir. Zeytinlerinize daha değişik bir tat vermek için bunları zeytinyağıyla örtün ve biraz kekikle 2-3 diş sarımsak ilave edin. Sekiz gün bekletin ve yenilip azalan zeytinlerin yerine yenilerini koyun.


    Zeytinyağı saklanışı
    Uzun zaman saklayacağınız zeytinyağının acımasına engel olmak için; - Işıktan uzak bir yere koyun. - İçine biraz toz şeker ilave edin.


    Zeytinyağlı yemekleri pişirirken...
    Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir nokta da, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.


     
  2. seerose

    seerose Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    21 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    1.880
    Beğenilen Mesajlar:
    61
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    yurt disi
    Sagol canim,guzel paylasim,okudum hepsini uygulayacagim,cogunu uyguluyordum iyi oldu yeni bilgiler eklendi.
     
  3. berennaz

    berennaz Forum Okuru

    çok teşekkürler bir çoğunu zaten biliyordum ama yenileri ni eklemiş oldum
     
mutfakta lazım bilgiler konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. osmanlı mutfağı genel bilgi

    osmanlı mutfağı genel bilgi

    osmanlı mutfağı hakkında bilgi Bu hareket sırasında elbette mutfak kültürüne de gereken yeri vereceklerdi. "Açları doyurun, çıplakları giydirin, yıkılanları yapın, az halkı çok edin" gibi kutsal öğütlerle yola çıkan göç kafilelerinin yeni vatandaki görevleri kendilerine böylece bildirilmişti. İşte, yıllar sonra Anadolu ve Rumeli'nde gelişen Osmanlı kültürü ve de bu kültürün önemli...
  2. Mutfak hayatınızı kolaylaştıracak bilgiler

    Mutfak hayatınızı kolaylaştıracak bilgiler

    Mutfak için bilinmesi gerekenler :) Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır. Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun. Değersiz olarak gördüğünüz...
  3. bu bilgiler herkese lazım

    bu bilgiler herkese lazım

    Oje Lekesi Nasıl Çıkar ? Oje lekesini yeni ve henüz nemliyken çıkarmak daha kolaydır.Leke kuruduktan sonra çıkarmak daha zorlu olacaktır.Ancak oje lekesi iyice işledikten ve kuruduktan sonra bile çıkartılabilir. Halıdan oje lekesi çıkarmak için; Eğer oje lekesi tazeyse kağıt havluyla üzerine hafifçe bastırarak fazlalığını alın.Eğer çok dökülmüşse kağıt havluyu değiştirin ve tekrar...
  4. Almanya hakkında bilgi lazım

    Almanya hakkında bilgi lazım

    Dünya ülkeleri araştırmamda bana Almanya düştü, Almanya hakkında bilgi verebilirmisiniz bu sayfadan lütfen..
  5. L mutfak modelleri lazım

    L mutfak modelleri lazım

    Selam kızlar benim mutfağımın değişme vakti geldi L Mutfak modelleri ve döşeme dekorasyonuna ait örnekleri araştırıyorum bir türlü karar veremedim. Acaba bu yıl hangi renkler moda ve siz olsanız L mutfağınız olsa evinizi nasıl döşersiniz. Birde L olarak döşenmiş mutfak modellerine örnekler vermeniz mümkün mü lütfen teşekkür ediyorum sağolun. MELEKLER MEKANI NOTU: İstediğiniz resimler...

Sayfayı Paylaş