gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.167
    Beğenilen Mesajlar:
    2.216
    Ödül Puanları:
    113

    Napolyon'un Himayesindeki Italya

    Konu, 'Dünya Tarihi' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    napolyonun burcu 18. yy'ın Sonu Avusturya Kırallığına karşı Avusturya'nın güneyinde kazandığı büyük zafer ile Napolyon Bonapart, İtalyan yarımadasına girmiş, 16 Mayıs 1796'daki Paris Barış Anlaşması ile de Bügünkü İtalya'nın Piemonte bölgesini de içine alan Savoy Krallığı ile komşu olmuştur. Venedik Cumhuriyetini de eline geçiren Napolyon Bonapart, daha sonra bu bölgeyi Milan Düklüğü karşılığında Avusturya'lılara vermiştir.

    Napolyon'un İtalya'ya girmesi ile Fransız Ihtilalinin etkileri tüm yarımadada kendisini hissettirmiştir. Papa'ya bağlı devletlerin 1796'da Fransızların egemenliğine geçmesinden sonra ilk bağımsızlık hareketi Reggio Emilia (Bugünkü Emilia Bölgesi)'da gerçekleşmiş ve aynı yılın ağustos ayında Emilio kralı tahtından indirilerek Aralık ayında bağımsız Cispadana Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Bu cumhuriyet, bugünkü Italya'nın bayrağı olan beyaz, kırmızı ve yeşil renklerini ilk defa bir bayrak rengi olarak kullanmıştır. 1979 yılının Haziran 29 günü ise iki ayrı cumhuhiret birleşerek Cisalpina Cumhuriyetini kurmuşlar, aynı yılın sonlarına doğru ise Ligure Cumhuriyeti oluşmuştur. Geriye kalan diğer Papa'ya baglı devletler ise 1798'in başlarında Roma Cumhuriyeti çatısı altında birleşmiş, Roma'da yaşayan Papa da Toscana bölgesine kaçmak zorunda kalmıştır. 1799 yılında ise Napoli'nin aristokrat ve entellektuelleri Partenopea Cumhuriyetini kurarak, Kral IV. Fernando'nun Sicilya'ya kacmasına neden olmuşlardır. Daha sonra Toscana bölgesinde de bir Cumhuriyet devleti kurulmuştur.

    Fakat bu bagımsızlık hayalleri çok kısa sürer. Zira, Napolyon'un (1798-99) Mısır seferini firsat bilen diğer Avrupa Devletleri İngiltere monarşisi ve Rus çarı ile birlikte ittifak kurarak Italya yarımadasındaki Fransız ordusunu geri çekilmek zorunda bırakırlar. Bu geri çekilme sırasında Fransızlar özellikle Napoli'ye büyük hasarlar verirler.

    İkinci İtalya savaşı 14 Haziran 1800'de Marengo'nun galibiyeti ile başlamasına rağmen, 9 Subat 1801 yılında imzalanan Luneville Barışı ile yarımada yeniden Fransızların egemenliğine geçer. Yarımadanın Napolyon'dan kurtarılarak İtalya Cumhuriyetini kurmayı amaçlayan Cumhuriyetçi fikirler, Cisalpina ve Venedik bölgesinden büyük destek alarak önce 28 Aralık 1805'de İtalya Cumhuriyetini kurarlar. Daha sonra bu cumhuriyet 31 Mart 1805'de İtalya Krallığına dönüştürülür. Papa'nın kontrolu altındaki bölgeler yeniden oluşturulur; Büyük Toscana Düklüğü Etruria Krallığına dönüştürülürken, Lucca, Massa, Piombino ve Carrara Düklüğü, Napolyon'un kız kardeşi Eloise'nin, Napoli Krallığı ise erkek kardeşi Joseph'in himayesine verilir (30 Mart 1806). Yalnızca Sardenya ve Sicilya adaları, Savoy ve Bourbonlara bırakılır.

    Daha sonraki olaylar, Napolyon'un İtalya'daki egemenliğini daha da pekiştirmiştir. Kayınbiraderi Murat, Napoli tahtına oturmuş, İtalya Krallığı sınırlarını Trentino ve Alto Adige Bölgelerine kadar genişletmiş ve Toscana, 14 Ekim 1810 yılındaki Schonbrumm Barış Anlaşmasıyla Papa ile Fransız İmparatorluğunun ortak yonetimi altına girmiştir. Fakat, Napolyon'un Ruslara karşı yapmış olduğu 1813 Liepzig ve 1815 Waterloo savaşlarını kaybetmesi, 1815'de Murat'ın trajik sonu, 1815 Viyana Kongresi ile elde ettiği haklarla birlikte İtalya, siyasi ve toprak bakımından avantajlı bir şekilde yeniden restore edilme durumuna gelmiştir.


     
Napolyon'un Himayesindeki Italya konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Italyan Usulü Sardalya

    Italyan Usulü Sardalya

    Malzemeler : 6 konserve sardalya (yağları süzülüp her biri ikiye ayrılmış) 200 gr. tam yağlı beyaz peynir (suda bırakılıp süzülüp ufalanmış) 1 su bardağı süt 2 çorba kaşığı domates salçası 1,5 tatlı kaşığı hardal 1 çorba kaşığı tereyağ 1 yumurta 6 dilim kızarmış tost ekmeği 1 çay kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz...
  2. Italyan balik yahnisi

    Italyan balik yahnisi

    MALZEMELER 4 adet beyaz etli balık fletosu 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet ince dogranmış soğan 2 adet orta boy kabak 100 gr. dogranmış mantar 2 adet iriboy domates 1 çay kaşığı limon suyu tuz karabiber HAZIRLANIŞI Yağsız tavada balıklar pişirilir. Soğan, karabiber ve mantarlar kavrulur. Mantarlar ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Küp şeklinde doğranmış domates ve limon suyu ilave...
  3. Pisa Kulesi / Italya

    Pisa Kulesi / Italya

    pisa kulesi neden yamuk pizza kulesi neden yamuk pisa eğilmektedir pizza eğilmektedir yamuktur İtalya‘nın kuzeyindeki Pisa şehrinin Katedral Meydanı‘nda yeralan ve 1063-1090 yıllarında yapılan Duomo Katedrali‘nin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173′te yapılmıştır. Ünlü Pisa Kulesi, bu çan kulesidir. İnşa edildiği meydanın ismi İtalyanca Mucizeler Meydanı anlamına gelmektedir. Pisa...
  4. Italy (Italya) Kağıt Paraları

    Italy (Italya) Kağıt Paraları

    italya parası italyan parası italyan paraları eski eski parasi 1944 - 5 Lire 1944 - 10 Lire 1942 - 50 Lire 1947 - 500 Lire 1976 - 500 Lire 1981 - 1000 Lire 1985 - 5000 Lire 1990 - 2000 Lire 1992 - 50.000 Lire koleksiyon.org
  5. Italyan usulü Tiramisu ( Resimli )

    Italyan usulü Tiramisu ( Resimli )

    mascarponeli tiramisu mascarponeli tiramisu tarifi italyan usulü italyan usulü tarifi Bu tarifi daha önceden bizim is yerinde calisan Italyandan aldim, kendileride nesilden nesile bu tarifle Tiramisu yapiyorlarmis. Cok güzl oldu ilk Tiramisum :cry:ve harika oldu...Herkese tavsiye ediyorum. Malzemeler : 500g Mascarpone ( bulamayanlar labne peyniri kullanabilir ) 4 Yumurta sarisi 200g...

Sayfayı Paylaş