gebe
  1. İLKYAZ

    İLKYAZ Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    1 Mart 2010
    Mesajlar:
    41
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Ödül Puanları:
    0

    Ne Organik Ne Değil

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında İLKYAZ tarafından paylaşıldı.

    Tatsız yiyecekler, zayıflayan bağışıklık sistemimiz, peşi sıra gelen hastalıklar… Mecburen, organik yiyeceklere yönelir olduk! İyi de eskiden organik diye bir şey yoktu. Öyleyse, durup dururken bu organik kelimesi hayatımıza nasıl dahil oldu? Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman’dan aldığımız bilgiye göre, organik gıda ya da ürün kavramı, kimyasal ve yapay uygulamalar kullanılarak daha fazla ya da daha uzun ömürlü meyve, sebze, hayvansal ürün, su ürünleri vb. üretiminin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olması yönündeki bulgu ve kaygılarla, tüketici talebini takiben geliştirilmiş. Yani organik tarımyönteminin geliştirilmesine, biz tüketiciler neden olduk da denilebilir. Organik tarımın günümüzde önem kazanmasının başlıca nedeni ise, insan sağlığını ve doğayı koruma endişesi ile kaybolmuş lezzetleri yeniden bulmak! Bunların yanı sıra, organik yiyeceklerin pahalı olması ise, insanın aklını karıştıran önemli bir mevzu. Hem gerçekten ne organik, ne değil? Bir yiyeceğin organik olduğunu nereden anlarız? Çevre Çalışma Grubu (EWG), yaptığı bir araştırmaya göre, organik olarak satın almaya gerçekten değecek meyve ve sebzelerin bir listesini çıkardı! Araştırmalar, bazı meyve ve sebzelerin daha fazla pestisit(kimyasal tarım maddeleri) emdiğini, bu yüzden de bu yiyeceklerin göğüs ve yumurtalık kanserine neden olabileceğini gösteriyor. Aşağıda verdiğimiz liste sayesinde, kimyasal maddelerin vücudunuza verebileceği zararı yüzde 80 azaltabilirsiniz. Herhangi bir yerden alabilecekleriniz:
    ‘Clean 15- Temiz 15’ olarak adlandırılan bu yiyeceklerin organik versiyonunu tercih etmeseniz de olur.
    Soğan, avokado, tatlı mısır, ananas, mango, kuşkonmaz, bezelye, kivi, patlıcan, papaya, karpuz, brokoli, domates, patates, lahana
    Organik almanız gerekenler:
    ‘Dirty Dozen-Kirli düzine’ olarak adlandırılan bu 12 yiyecek, daha yoğun şekilde pestisit (kimyasal) emiyor. Bu nedenle, organik olanlarını tercih etmelisiniz. Bu kirli düzineye; süt, inek eti ve kanatlı hayvan etlerini de ekliyorlar.
    Şeftali, elma, kırmızı ve yeşilbiber, kereviz, nektarin, çilek, ıspanak, marul, ithal üzüm, havuç, armut, ahududu

    Organik nedir?
    Üretim aşamasında hiçbir kimyasal kullanılmayan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan tarımsal üretim biçimine organik üretim deniliyor. Ekolojik tarımın amacı, çevreyi kirletmeden tüm canlıların sağlığını korumak. Organik ürünler, organik bitkilerden elde edilir, aynı zamanda saf ve doğal olmayan hiçbir madde içermez.
    Organik olduğuna nasıl güveneceğiz?
    Bir ürünün organik olabilmesi için, Avrupa birliği standart ve kurallarına göre T.C. Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sertifika kuruluşları tarafından sertifikalanması gerekir. Bir ürünün organik olduğuna güvenebilmek için işte dikkat etmemiz gerekenler:
    • Organik ürünlerin taşıması gereken bir logo vardır. Bu logo, yuvarlak içerisinde bir Türkiye haritasıdır ve sadece yeşil, mavi, siyah ve beyaz renklerinden oluşmaktadır.
    • Organik ürünler, etiketinde ‘organik ürün’ ifadesini içermelidir. ‘ekolojik’ veya ‘biyolojik’ kelimeleri de bu ifadenin eşdeğeri olarak kabul edilmektedir. Ancak, her durumda ilgili logonun da bulunması gerekiyor.
    • Piyasada birçok ürün; ‘doğal’, ‘hormonsuz’ ifadeleri ile pazarlanıyor, kimilerinin üzerinde Bombus arıları görülüyor. Bu yanıltıcıdır, bu ürünlerin birçoğu organik değil.
    • Organik ürünün etiketinde ayrıca; ürünün hasat yılı, üretim tarihi, kime ait olduğu ve “Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik”e uygun olarak üretilmiş olduğu, organik ürünün kontrol ve sertifikalandırma işlemini yapan yetkilendirilmiş kuruluşun adı, kod numarası ve sertifika numarası da bulunmaktadır.
    Organik ürünler neden daha pahalıdır?
    Organik üretim için gerekli olan denetim ve sertifikalandırma işlemleri ve doğal tohum, organik gübre, işçilik maliyeti, tarlanın bekleme süresi gibi özel durumlar, organik ürünlerin fiyatının pahalı olmasına neden oluyor.
    Günümüzde mutlaka organik mi beslenmeliyiz
    Bu soruyu, Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman şu şekilde yanıtlıyor: “organik ürünlerle beslenmeyi sağlık açısından zorunluluk olarak aktarmak yanlış olur. Böyle olsa, diğer üretim yöntemlerine kısıtlama getirilmesi gerekirdi. Kuralına uygun olarak üretilmiş ve düzgün denetlenmiş tüm gıda maddeleri sağlığa uygundur. Bu anlamda, organik ürün tüketimi bir tercihtir.”

    milliyet

     
Ne Organik Ne Değil konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Organik Tarım nedir

    Organik Tarım nedir

    Organik Tarım Nedir Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik tarımın geçmişi 20.yüzyıla dayanmaktadır. Zira çevre bilinci ve ozon tabakasındaki incelme ve dünya...
  2. Neden Organik Gıda Yemeliyiz?

    Neden Organik Gıda Yemeliyiz?

    Organik gıdalar toplum arasında insanların çok sık olarak sorguladığı bir kavramdır. Hangi ürünlerin organik olduğu hangi ürünlerin yapay müdahale içerdiğini anlamak ise güçtür. Bu nedenle sebze ve meyve tüketiminde belirli ve güvenilir yerlerin tercih edildiğini görmekteyiz. İnsanların doğal ve sağlıklı beslenme isteği oldukça normal bir istektir. Çünkü sadece doğal olan gerçek anlamıyla...
  3. Kanser Yapan Organik Maddeler Nelerdir?

    Kanser Yapan Organik Maddeler Nelerdir?

    kanser yapan organik maddeler kanser yapıcı organik maddeler kanser yapan organik maddeler nelerdir Günlük hayatta kullandığımız ve organik olduğuna inandığımız maddelerin hepsine güvenebiliyor musunuz melekler ? Üretim aşamalrını görmediğiniz için bir soru işareti olmalı kafanızda. Aşağıda ki makaleyi okuduğunuzda kullandığınız herşeyi bir kez daha gözden geçireceğinize inanıyoruz......
  4. Neden Organik Makyaj Malzemeleri Seçmeliyiz?

    Neden Organik Makyaj Malzemeleri Seçmeliyiz?

    Bu konu; Neden Organik Makyaj Malzemeleri Seçmeliyiz konusu hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, makyaj yapmaktan hoşlanmayan kadın sayısı herhalde çok azdır dünya üzerinde. Hiçbirşey yapmasak bir kalem, bir parlatıcı ya da bir allık sürüveririz dışarıya çıkmadan. İşte bu makyaj malzemelri bu sayfamızın konusu. Bildiğiniz gibi dünyada organik ürünlerin değeri her geçen gün daha...
  5. Organik gübre nasıl yapılır?

    Organik gübre nasıl yapılır?

    Son yıllarda gıda artıklarından yapılan organik gübreler sıkça kullanılmaya başlandı. Bu organik gübreyi oluşturmak için bir kaç farklı yol bulunmakla birlikte bu yolların her birini uygulamak oldukça kolaydır. İşlemin popülerleşme başlamasıyla birlikte organik gübre tenekeleri üretilmeye başlandı. Bu organik gübre tenekeleri ya da kovaları gübre oluşumu sırasında gıdaların çürümesiyle...

Sayfayı Paylaş