gebe
  1. TİTAN

    TİTAN *Melekler Mekanı*

    Kayıt:
    21 Eylül 2012
    Mesajlar:
    14.192
    Beğenilen Mesajlar:
    2.685
    Ödül Puanları:
    113

    Neden Tatlı Krizine Gireriz ?

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    Bu konu tatlı krizine girme sebepleri hakkında bilgiler vermektedir.


    Sevgili melekler, diyet yapanların en çok şikayet ettiği konuların başında aniden gelen tatlı krizleri yer alır. O an için yemek yemek değil tatlı yemek önemlidir. Gelsin çikolatala, gitsin pastalar, tatlılar diye göz önünden kareler geçerken, genelde kendinizi tatlı yerken bulursunuz ve o diyet te bir kez daha hüsranla sonuçlanır. Bu durum diyetle sınırlı değidir ve zaman zaman herkesin başına gelir. Peki neden tatlı krizlerine yaklalanırız hiç düşündünüz mü ? İşte bu sorunun cevabı...


    [​IMG]


    Her yemek sonrası vücudunuz tatlı yemeden doydum sinyali göndermez sanki beyninize veya gece çikolata yemeden uyuyamaz hale gelirsiniz. Bu durum birkaç sebepten kaynaklanıyor olabilir. Birincisi damak tadı ve beslenme alışkanlığınızı bu şekilde geliştirmiş olabilirsiniz veya psikolojik olarak sizi daha mutlu ettiğine ve tatlı yemeye ihtiyacınız olduğunuza inanırsınız veya insülin denen iştah canavarı pankreas tarafından kontrolsüz salınıyor olabilir.
    Atlatabilirsiniz!
    Her üç durumu da çözmek ve tatlı krizlerini yenmek mümkün. Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 - 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür. Özellikle fazla kilonuz varsa ve bu yağlanma karın bölgenizde dikkat çekici ise mutlaka bir endokrinoloji ve diyabet uzmanına danışın. Sadece açlık kan şekerine bakmak böyle bir durum için yeterli değildir. Mutlaka insülin ve glikoz metabolizması beraber değerlendirilmelidir. Hatta fazla kilolarınızın sorumlusu bu bozukluk olabilir. Yedikleriniz enerji olarak kullanılamayıp yağ olarak depolanıyor olabilir.
    İnsülin nedir?
    İnsülin, pankreasın beta hücrelerinde üretilen ve kan şekerini düşürmeye yarayan bir hormondur. Yemek ile almış olduğumuz karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından en küçük parçaları olan glukoza (şekere) parçalanırlar. Glukoz, hücrelerin en önemli enerji kaynağıdır. Sindirilerek kana karışan glukoz tarafından uyarılan pankreas, glukozun hücre içine (kas, karaciğer, yağ dokusu) girmesini sağlayan insülin adlı hormonu üretmeye başlar.
    Enerji kaynağı glukoz
    Sindirim sonrası insülin ve glukoz damarlarda dolaşmaya başlar. Hücre çeperinde bulunan insülin glukozun hücre içine girmesini sağlar. Bu şekilde glukoz enerji kaynağı olarak kullanılabilir hale gelir. Hücre içine giremediği durumda ise kanda yükselmesi, kan şekerinde artış (hiperglisemi) olarak adlandırılır. Kan şekerinde düşme ise bunun tam tersidir.Tatlı isteğiyle baş edebilmek için tıbbi ölçüm ve değerlendirmelere paralel olarak beslenme düzeninin değişmesi de önemlidir.
    1. Ara öğünler:Ana öğünlerdeki besin tüketimini azaltıp üç ana öğüne üç ara öğün eklenmelidir. Böylece azar azar ve sık beslenilerek kan şekerinin dengede olması sağlanabilir. Ana ve ara öğünler arası en fazla üç saat olmalıdır. Aksi takdirde, uzun süren açlık durumlarında kan şekeri düşer tatlı isteği artar.
    2. Basit karbonhidrattan komplekse geçiş: Basit karbonhidratlar kan şekerinin daha çabuk yükselip, çok ani düşmesine de neden olacaktır. Kompleks karbonhidratlar ise kana daha yavaş geçerek, kan şekerini daha yavaş yükseltip, uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlar. Bu nedenlerden dolayı en iyi seçim, kompleks karbonhidratlardır. Kompleks karbonhidratlara en iyi örnek, bulgur, kepekli ekmek, kuru baklagillerdir, kepekli ürünlerdir. Bu besinlerin proteinle birlikte tüketimi, kan şekeri için daha olumlu bir seçimdir.
    3. Posa: Posa veya diyet lifinin pek çok faydası olduğu bilinmektedir. Reaktif hipoglisemi durumlarında da oldukça faydalıdır. Posa, mide boşalmasını geciktirerek, daha uzun süre tok kalmamızı ve kana şekerin daha uzun sürede geçmesini sağlayarak, kan şekerinin ani yükselme yapmasını engelleyerek ve uzun süre aynı seviyede tutar.
    4. Aç karnına meyve yemeyin: Bozulmuş glukoz toleransı, hipoglisemi ve insülin salınımında bozukluk gibi prediyabet veya diyabet teşhisiniz varsa hem regülasyon hem de tatlı isteğini azaltmak için tek başına meyve yemeyin. Yanına mutlaka protein ekleyin. Protein şekerin daha yavaş emilmesini sağlar. Alkol tüketecekseniz de aynı yolu izleyin. Kesinlikle aç karnına içmeyin ve yanında mutlaka protein alın. Peynir, yoğurt, ayran, süt meyve ile veya ara öğünlerle mutlaka olmalı protein kaynağı olarak fındık da tercih edilebilir.

     
    nurrrr bunu beğendi.
Neden Tatlı Krizine Gireriz ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Tatlı Krizimiz ve Nedeni

    Tatlı Krizimiz ve Nedeni

    Aç kalarak zayıflamak, acısız zayıflamak, ağrısız zayıflamak, Aşırı Tatlı Krizlerinizin Nedenleri, beslenme, beslenme alışkanlığı, beslenme alışkanlıkları, beslenme ve diyet, çabuk zayıflamak, dengeli beslenme, Diyet, diyet listesi, diyet menüsü, diyet yapma, diyetle kilo verme, Diyetler, diyetsiz zayıflamak, faydaları, ilaç kullanmadan zayıflamak, İnsülinin Görevi Nedir, kadın, kadın kolay...
  2. Ünlülerin Tatlı Krizi Çözümleri

    Ünlülerin Tatlı Krizi Çözümleri

    tatli krizi, cözümler, ünlüler ne yapar, kadinlar, diyet, ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz Ünlülerin Tatlı Krizi Çözümleri Bir çok kadinin kâbusudur tatlı krizleri. Özellikle regl öncesi dönemde bir parça tatlı için tüm diyeti bozma cesaretini gösteren kadınlar arasında hepimizin çok yakından tanıdığı isimler de bulunuyor. Ünlü olmaları onların da tatlı krizine...
  3. tatlı krizlerime çözümmm

    tatlı krizlerime çözümmm

    Diyet yapıyorum ve arada çok fena tatlı krizim tutuyor , ne yapsam, nasıl geçiştirsem ? Diyeti bırakmaktan korkuyorum :S
  4. Tatlı Krizini Frenleyen Meyveler!

    Tatlı Krizini Frenleyen Meyveler!

    tatlı krizi için tatlı krizine meyve Sevgili melekler, diyet yaparken en çok meyvelerden yararlanırız. zira meyveler hem tok tutar hem de ani tatlı krizleri için birebirdir. Ancak şunu da unutmamak lazım ki, aşırı meyve tüketimi de fazla kalori alınmasına sebep olur. Aşağıdaki yazıda kalori miktarlarıyla birlikte tatlı krizlerini önleyen meyve listesini bulacaksınız... ANANAS: 1 dilim...
  5. Tatlı Krizinin Sebepleri Nelerdir?

    Tatlı Krizinin Sebepleri Nelerdir?

    Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler, insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür. Uzun süre tatlı yemediğinizde canınız tatlı istemez hatta hiç aklınıza gelmez. Ama bazen öyle günler ve haftalar olur ki her gün tatlı yemeden rahat edemezsiniz. Her yemek sonrası...

Sayfayı Paylaş