gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.236
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Neler dişlerimizi çürütüyor?

    Konu, 'Diş Tedavisi' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    *Diş hekimi Seyhan Ergin* dişlerin çürümesine yol açan beslenme şekilleri ve diyetlerle ilgili soruları yanıtladı:
    * Neler dişlerimizi çürütüyor?

    Besinlerden ağzımızda asite dönüşen her şey, çürüğe neden olabilir.
    Karbonhidratlı yiyecekler, şeker, çikolata, hatta pilav ve makarna da dahil.
    Ama bu hiçbir şey yemeyeceğimiz anlamına gelmesin. Yediğimiz şeylerin asite
    dönüşmesini engellememiz gerekir. Bunun tek yolu da mekanik temizliktir.

    Dünya Sağlık Örgütü diş çürüğünü davranış ve beslenme hastalığı olarak
    tanımlıyor. Asite dönüşen gıdaların sık sık tüketilmesi çürük riskini
    artırıyor.

    Bu nedenle de ana öğünlerde alınması öneriliyor. Yani makarnayı ana öğünde
    yiyeceksiniz. Sağlıklı bir vücut için beslenme alışkanlığı önerileri neyse,
    çürüğe karşı da aynı şeyler öneriliyor. Bol sebze ve meyve yenilmesi, bol su
    içimi, pilav ve makarnanın ana öğünde alınması gibi...

    BOL SU İÇİN

    * Tatlı, çürüğü artırır mı?

    Bakteriler en kolay şekeri asite dönüştürdüğü için tatlılar diş çürüklerini
    artırır. Kişinin canı çekiyorsa, ana öğünde tatlı yemesini tavsiye ederim.
    Hemen ardından, dişlerin fırçalanması gerekir. Şekerli ve nişastalı gıdaları
    tükettikten sonra ağzı temizlemek için yapılabilecek en kolay şey; üstüne su
    içmektir.

    * Bazı meyveler çürükleri artırır mı?

    Limon gibi asit içeriği yüksek, ekşi meyveler dişe doğrudan zarar verir.
    Bazen insanlar limonu tuzlayıp yer. Bu; dişler için çok zararlıdır. Diş
    yüzeyinde ciddi madde kaybına neden olur. Sert dokuyu yumuşatır. Limonu
    geleneksel şekilde salata sosu ya da çorba sosu şeklinde tüketmek gerekir.
    Direkt yemek doğru değildir. Ekşi şeyler asitlidir. Bunlar yendiğinde,
    dişler öğütme hareketi yapar gibi birbirine değer ve gıcır gıcır eder. Yani
    dişlerde aşınma olur. Asitli meyveler yendikten sonra dişler hemen
    fırçalanmamalıdır. Çünkü asit dişlerin üzerindeki sert dokuyu yumuşattığı
    için fırçalamanın mekanik etkisi ile dişler aşınabilir. Meyvelerden elmanın
    kabuğu ile ısırılarak yenilmesi ise, diş sağlığı için çok yararlıdır.
    Dişlerin üzerinde temizleme etkisi yaratır. Karbonhidrat içeriği yüksek muz,
    incir ve aşırı şekerli meyveler ise; dişler üzerinde herhangi bir tatlının
    yaptığı etkiyi yapar. Bunları yedikten sonra dişler fırçalanmalı, en azından
    ağız su ile çalkalanmalıdır.

    AHŞAP KÜRDAN YASAK!

    * Peynir yiyenlerin dişleri sağlam olur mu? Çok süt içenlerin dişleri daha
    mı beyazdır?

    Bunlar doğru değil. Çünkü dişlerin yapısı, daha diş ağız ortamına çıkmadan
    son şeklini almıştır. Dolayısıyla peynirin ancak ağızdaki asit ortamını
    tamponlama özelliği fayda sağlar. Dişlerin yapısına ise, herhangi bir etkisi
    olmaz. Dişlerin beyazlamasında süt veya herhangi başka bir yiyeceğin etkisi
    yoktur.

    * Yemeklerden sonra kürdan kullanımını diş sağlığı açısından öneriyor
    musunuz?

    Kürdan plastikse öneriyorum. Ama sofralarımızda çoğunlukla ahşap kürdan
    kullanılıyor. Bunlar dişler üzerinde kırılma riski yarattığı için bu tür
    kürdanları önermiyoruz.

    Süt, peynir ve yumurta ağız kokusuna yol açar

    * Ağız kokusunu artıran ve azaltan gıdalar nelerdir?

    Proteinli gıdalar ağız kokusunu artırır. Her türlü et, süt, peynir
    yenildiğinde ağızda kalırsa, kötü ağız kokusuna neden olur. Ayrıca sarımsak
    ve soğan da kötü koku yapar. Karanfil ya da sakız çiğnenmesi ağız kokusunu
    baskılayabilir ama gidermez. Ağız kokusundan kurtulmak için diş fırçalamak
    şarttır. Çoğu kez kötü ağız kokusu, kişinin kendisi tarafından fark edilmez.
    Ağız kokusunun asıl nedeni, ağız ortamındadır. Yediklerimiz içtiklerimiz,
    diş çürükleri, diş taşları, problemli dişetleri ve eski protezler; kötü ağız
    kokusunun başlıca nedenleridir. Tedavi ve ağız bakımı ile bunlar
    giderilebilir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı çok önemlidir. Dil de,
    kökü koku yapabilir. O yüzden dilin iyi temizlenmesi gerekir. Tükürük azlığı
    da kötü ağız kokusuna sebep olabilir. Bol su içip sık ve kısa aralıklarla
    şekersiz sakız çiğnenmelidir. Ağız nemlendirici gargaralar da
    kullanılabilir.

    * Daha beyaz dişlere sahip olmak için tüketilmesini önerdiğiniz yiyecekler
    var mı?

    Dişlerin daha beyaz olması ancak bir diş hekiminin yardımı ile sağlanabilir.
    Diş beyazlatma işlemi yapılmalıdır. Özel mavi ışıklarla, plazma ışığıyla ya
    da lazerle beyazlatma yapılabiliyor. Klinik ortamında kullanılan
    beyazlatmanın yanı sıra, evde uygulanan dişliklerle de dişler
    beyazlatılabiliyor. Bu ürünleri kullanırken ve kullandıktan sonra en az ilk
    üç gün renkli gıdaları tüketmekten kaçınmak gerekiyor. Daha sonra da
    beslenme alışkanlıklarımızda renkli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak
    durmamız şart. Aksi takdirde, beyazlamada geri dönüşler yaşanabiliyor. Yılda
    bir kere, en azından tek seans beyazlatma işleminin yenilenmesinde fayda
    var. Diş beyazlatma işlemi yaptırmış olanların diş beyazlatıcı macun
    kullanmaları da, açık rengin kalıcılığına katkı yapıyor.

    Dişi çekmek son çaredir!

    Biz diş hekimleri için dişin kaybı, hasta kaybı gibidir. Diş, prensip olarak
    kökünden sallanmadığı sürece çekilmez. İstisnai durumlar hariçtir. Eğer
    kökte kırık varsa ya da problemli ve yenilenemeyecek durumda eski kanal
    tedavileri varsa, diş çekilmek zorunda kalınabilir. Çoğunlukla çekim kararı
    verirken diş röntgeninden yararlanırız. Bazen hiç belirti vermeyen dişin
    bile, çekimi söz konusu olabilir. Çoğu zaman hastalar bize, 'Ağrıyan dişimi
    çek' diye gelir ama biz çekmeden tedavi ederiz.

    Diş ağrısına karşı buz!

    iş hekiminden yararlanmak gerekir. Ama gecenin bir vakti dişlerinizde ağrı
    başlarsa ve siz doktorunuza ulaşamazsanız, sıcak ya da soğuk uyaranlarla
    ağrıyı rahatlatabilirsiniz. Size hangisinin daha iyi geldiğine bakarak,
    ağzına buz alabilir ya da ılık su ile çalkalayabilirsiniz. Ağrı nedeni çürük
    bir diş ise, çürüğün içindeki yemek artıkları temizlenip yerine
    yuvarlatılmış pamuk konabilir. Ağrıya neden olan dişetlerine ılık tuzlu su
    gargarası iyi gelir. Kimsayal tahriş özelliği olan kolonya, rakı, aspirin
    gibi şeyler ağrıyan dişin üzerine konulmaz. Uygulanırsa da, dişetinde büyük
    tahribata neden olur.

    Kanayan dişeti düşük nedeni!

    Hamileliğin ilk aylarında yaşanan bulantı ve kusmalar nedeniyle, mide
    asidinin dişler üzerinde aşındırıcı etkisi olur. Hamilelikte değişen
    hormonlar nedeniyle, dişetleri kanar. Hamileler dişleri kanıyor diye
    dişlerini fırçalamazlarsa, çürük riski artar. Hamilelik sırasında bebeğin
    kalsiyum ihtiyacını dişlerden aldığı düşünülür. Bu, yanlış bir düşüncedir.
    Dişler o yüzden dökülmez. Dişeti enfeksiyonu olan kadınlarda düşük görülme
    oranı daha fazladır.

    Çürüklere karşı ara ögünler

    Ara öğünlerde salatalık, havuç, elma, tuzlu fıstık, ceviz, fındık, patlamış
    mısır yenmesini öneriyoruz. Bunlar, çürük riski taşımaz. Sert kabuklu
    kuruyemişlerin (fındık kabuğu gibi) dişlerle kırılması çok yanlıştır. Pek
    çok diş ve protez, bu nedenle kırılıyor


    alıntı

     
Neler dişlerimizi çürütüyor? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Diş Protezi'nin  Amacı Nedir?

    Diş Protezi'nin Amacı Nedir?

    Diş Protezi'nin Amacı Nedir? Protezde, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olması amaçlanmaktadır. Böylelikle büyük oranda kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik...
  2. Bu yiyecekler dişlerinizi çürütüyor

    Bu yiyecekler dişlerinizi çürütüyor

    dişleri çürüten yiyecekler Sağlıklı dişlere ve sağlıklı bir ağıza sahip olmayı kim istemezki ama bu sadece istemekle olmuyor bunun için dişlerimizi düzenli fırçalamalı ve yediğimiz yiyeceklere dikkat etmemiz gerek...İşte diş sağlığı için yemememiz ve uzak durmamız gereken besinler :tik: Bunları tüketmeyin! Ağız Diş ve Çene Cerrahi Uzmanı Dr. Dt. Okhan Oral, asitli yiyecek ve içeceklerin...
  3. Ruj Diş Çürütüyor !

    Ruj Diş Çürütüyor !

    rujun zararları rujun dişlere zararları diş neden çürür Başlığı okuduğunuzda eminim ki çok şaşırdınız melekler :) Diş çürüklerine sadece tüketilen gıdaların ve diş bakımı yapmamanın sebep olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü kadınların hergün kullandıkları rujlar da dişleri çürütüyor ve diş minesine zarar veriyor. :) Parafin adı verilen madde dişlere yapışıyor ve yiyecek...
  4. Diş Lekeleri Neden Oluşur?

    Diş Lekeleri Neden Oluşur?

    Bu konu, diş lekeleri neden oluşur konusu hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, dişlerimiz sosyal hayatta en çok dikkat çeken yerlerimizden biridir. Biriyle konuşurken ilk önce dişlerine dikkat ederiz, tıpkı bize de aynısı olduğu gibi. Bu sebeple özellikle ilk intiba için diş bakımı son derece büyük önem taşır. Yalnız bazen dişlerde bazı lekelenmeler olur ve kötü bir görüntü...
  5. Diş Eti Neden Kanar?

    Diş Eti Neden Kanar?

    diş eti kanaması nedenleri ,diş eti kanaması,diş eti kanamasını durdurma,diş eti kanaması nasıl durdurulur,diş eti niye kanar,diş eti kanamasına ne iyi gelir,diş eti kanamasının sebepleri,diş eti kanaması hakkında tüm bilgiler, Sadece dişleri fırçalamak yetmez. Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası, fırça ve diş ipi ile beraber günlük etkin bir ağız...

Sayfayı Paylaş