Nikotin aşısıyla sigarayı bırakan varmı ?

Uzman SühaN

Administrator
Nikotin aşısıyla sigarayı bırakan varmı ?
Bir çok insanın kurtulamadığı ama kurtulmak istediği zararlı alışkanlıklardan biridir sigara. Geçmişten günümüze kadar bu illetten kurtulmak için sayısız yöntemler öne sürülsede ,çoğu sigarayı bırakma eylemini başarısız kılıyor.Nikotin bağımlılığın dan kaynaklanan bu alışkanlıktan kurtulmak için şimdi yeni bir yöntem var.


Nikotin aşısı, benim gibi sigara bağımlıları için nikotin aşısını araştırdım ve tüm çarpıcı detayları yazımda bir araya getirdim. Nikotin aşısı nedir,nikotin aşısı gerçekten olumlu yanıt veriyormu,tüm merak edilenler yazımın devamın da .
Öncesi Sigarayı bırakmanın 10 kolay yolu , Sigara isteğini azaltan besinler adlı konularımızı da incelemenizi öneriyorum.


Sigara, sevinince üzülünce yaktığımız bir tütün mamülü.Hiç bir faydasının olmadığı kendimizi iyi hissettirdiğine kandığımız bizi yavaş yavaş ölüme götüren,ölüme götürürken de bir çok sağlık sorununa yol açan sigarayı bırakmak mümkün. Dünyada en önemli önlenebilir sağlık problemlerinden biridir sigara. Günümüzde sigarayı bırakma yöntemleri çok olsada bir çoğumuz bırakma konusunda başarısız olabiliyoruz. Nikotin bantları,akapunkturlar,sigarayı bıraktıran eğitimler derken şimdi yeni bir yöntem karşımızda nikotin aşısı.


Nikotin aşısı nikotinin davranışsal etkilerini azaltıyormuş..Uzmanlar aşının insanlar üzerinde denenmesinin yıllar alabileceğini söylese de fareler üzerinde yapılan deneyler yüz güldürücü. Nikotin aşısının, nikotinin beyne gidip insana zevk vermesini engelleyecek kadar çok antikor üretimini sağlıyormuş. Bu durumda nikotinden her zamanki gibi zevk almıyor ve aşırı sigara içme isteği de giderek yok olunca, bağımlığının ana nedeni ortadan kalkıyormuş. Bu aşının yürülüğe girmesi için tehlikeli olmadığının kesinleştirilmesi gerekiyor. Umarım ki bu aşı bir çok bağımlıyı sigaradan kurtarır. İşte Tiryakilerin merakla beklediği haberin detayları yazımızın devamın da .






nikotin aşısı.jpg




ABD’de yapılan bir araştırmaya göre nikotin yiyen bakteriler vücuda giren nikotin miktarını yüzde 50’ye kadar tüketebiliyor. Nikotin yiyen bakteriler yardımıyla azaltılan vücuttaki nikotin miktarı sayesinde sigarayı kolay bırakmak mümkün olabilecek mi ?

Sigara birçok kişinin kolay kurtulamadığı zararlı bir alışkanlık. Kimisi bırakmayı deneyip başarsa da, istatistikler bunu sadece isteyenlerin yüzde 5’inin gerçekleştiğini gösteriyor. Nikotin bağımlılığından çıkmak çok da kolay olmadığından araştırmacılar bunun için şimdi nikotin yiyen bakteri üzerinde çalışıyorlar.

İnsanların sigarayı bırakmalarına yardım etmek isteyen bilim insanları bu güne kadar, yavaş-salınımlı nikotin bantları, sakızlar ve nikotin aşıları gibi birçok farklı yöntem denediler. Ancak tüm bunlardan daha etkili bir yöntem arayışında olan Amerika’daki araştırmacılar şimdi de kan dolaşımında nikotini yok eden bir bakteri enzimi üzerinde testler gerçekleştiriyorlar. Sigarayı bırakmak için en etkili yöntem bu olur mu bilinmez ama araştırmacılar bu enzimin insanlara sigarayı bırakma konusunda daha fazla yardım edebileceğini düşünüyorlar.

SİGARA BAĞIMLILIĞINI ÖNLEYEN AŞININ İLK TESTLERİ

ABD’deki Scripps Araştırma Enstitüsü’nden bilim adamlarının geliştirdiği tütün bağımlılığını önleyen aşı, fareler üzerinde etkili oldu.

Nikotin antijenlerini (bağışıklık sistemini harekete geçirip antikorların üretimini sağlayan maddeler) aşılarda kullanılan bir proteinle birleştiren bilim adamları, bunu farelere enjekte etti. Aşıdan sonra farelerde antikor üretimi arttı ve bağışıklık sisteminin tütünle etkili biçimde mücadele ettiği görüldü.

Bu çalışmada araştırmacılar, sigaranın insanda bağımlılık yapan “kendini iyi hissetme halini” yaşatmadan önce kan dolaşımında yer alan nikotini yok etmeye çalışıyor. Enzimi tedavi amaçlı kullanım için ilaca dönüştürmeye çalışan araştırmacılar çalışmada, az miktardaki nikotinin sigara içme dürtüsünü de ortadan kaldıracağı düşüncesiyle hareket ediyor.


Araştırmaya imza atanlardan Kim Janda, aşıyı geliştirirken vücudun nikotini yabancı ve zararlı bir madde olarak algılanmasının amaçlandığını belirtti. Bilim adamı, bu şekilde bağışıklık sisteminin yabancı ve zararlı olarak algıladığı maddeye tepki göstererek nikotin moleküllerinin yayılmasını ve beyne ulaşmasını önlediğini vurguladı.

Scripps Araştırma Enstitüsü’nde biyokimya alanında araştırmacı olan Kim Janda, bakterinin tıpkı Pac-Man gibi ilerleyerek nikotini yediğini belirtiyor. Janda, ayrıca yaptığı açıklamada, “Araştırmanın erken bir evresinde olmamıza rağmen şimdiye kadar elde edilen verilerden enzimin tedavi edici özelliği olduğunu tespit ettik” dedi.

Otuz yıldır vücuttaki nikotini tahrip edebilen yapay bir enzim oluşturmaya çalışan Janda ve ekibi, böyle bir enzimin hâli hazırda doğada mevcut olduğunu keşfetti. Bu enzim tütün tarlalarındaki topraklarda yaşayan bakterilerin içinde keşfedilmiştir. Bu bakterilerden biri olan Pseudomonas putida adlı bakteri karbon ve azot kaynağı olarak nikotini kullanıyor ve NicA2 enzim ise bu olayın gerçekleştirilmesine yardım ediyor.

Enzimin vücuttaki nikotini parçalayabilme özelliğini test ederken araştırmacılar, bir sigaradaki nikotine eş değer oranda nikotini farenin kanından alınan serumla karıştırmış ve bu karışıma NicA2 enzimi eklemiş. Sonuçta ise nikotinin yarı ömrünün iki-üç saatten 9-15 dakikaya kadar düştüğü gözlemlemişler.

Araştırma ekibi NicA2 enziminin herhangi bir toksit madde yayıp yaymadığını ve gerçekten bir ilaç olarak kullanıp kullanılamayacağını test etmek için enzimi üç hafta boyunca 36,7 ˚C sıcaklığa maruz bıraktı.

nikotin-yiyen-bakteriler-yardimiyla-sigarayi-birakmak-mumkun-olabilecek-mi-ilgincbirbilgi-2

Ekip, The Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarının heyecan verici olduğunu ve NicA2’nin dozunun yükseltilmesinin kan dolaşımındaki nikotinin yarı ömrünü azaltabileceğini ifade etti.

Şu anda, sigarayı bırakmaya çalışanların yüzde 80-90 kadarı nikotin bandı veya sakız gibi yardımcıları sürekli kullanıyorlar fakat eğer bilim insanları, her şeyden önce nikotinin kendini iyi hissettiren etkisini yok edecek bir yol bulabilirlerse bu istatistiklerin büyük ölçüde değiştiğini görebileceğiz.

Sigara bıraktıran aşının ne zaman insanların katılımıyla test edileceği henüz bilinmese de aşının başka bağımlılıklarla mücadelede de etkili olabileceği kaydedildi. Araştırmanı sonuçları “Journal of Medicinal Chemistry” dergisinde yayımlandı.
 
Geri
Üst