gebe
  1. KızılÖtesi

    KızılÖtesi Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    28 Nisan 2008
    Mesajlar:
    3.580
    Beğenilen Mesajlar:
    9
    Ödül Puanları:
    38

    Norovirusler tüm dünyada erişkin ve çocuk gastroenteritlerinin (ishallerinin)

    Konu, 'Aile, Evlilik ve Çocuklar' kısmında KızılÖtesi tarafından paylaşıldı.

    Noroviruslerin esas bulaşı, ağız-dışkı yolluyla (kusmukla da bulaşır) olmakla birlikte hava yoluyla da (olasılıkla kuvvvetli kusmalar esnasında) bulaşma olabileceğine dair epidemiyolojik veriler vardır. Olgular bütün yıl boyunca görülebilir. Her yaştan insanları, açık ve kapalı toplulukları etkiler. Bulaşma, yuvalarda, göçmen kamplarında, tatil yapılan kamplarda, hastanelerde, okullarda, restorantlarda, gemi yolcularında, askeri birliklerde ve aile içi bireylerde görülmekte ve bu gruplarda salgınlar yapabilmektedir. Hekime başvuran erişkin ishallerinin yaklaşık %20�sinden norovirusler sorumludur. Norovirusler, bakteriyel kaynaklı olanlar dışındaki ishal salgınlarının %60-95�ini oluşturur. Norovirus salgınları genellikle, kişiden kişiye temas (%35), kontamine su (içme suyu, havuz suları, göl suları, buz küpleri) ve gıda (midye, istiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, salatalar, dondurma, soğuk yiyecekler, sandviç, taze sebze ve meyveler) ile oluşmaktadır. Virusun ısı ve klorlamaya nispeten dirençli olması su ve gıdayla bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Gönüllüler üzerinde yapılan çalışmalarda hem sağlıklı hem de hastalık gelişen gönüllülerde, virusun dışkıyla atılımının uzun süre (>3 hafta) devam ettiği görülmüştür.

    Norovirus infeksiyonları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde görülür. ABD, Japonya, Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde küçük, büyük salgınlar bildirilmiştir. Ülkemizde ishallerde norovirus sıklığı konusunda yapılmış fazla çalışma yoktur.

    Salgınlarda etken olarak Norovirusleri düşündüren bazı özellikleri vardır. Bahse konu özelliklere örnek olarak, 24-48 saatlik kuluçka dönemi, kusmayla birlikte 2-3 gün devam eden kısa süreli hastalık, yüksek oranlı sekonder atak hızı, dışkıda diğer etkenlerin saptanmayışı verilebilir.

    Gıda sektöründe çalışan hastalıklı kişiler bulaşmadan sorumlu olabilir. Hastalık genellikle salgın tarzında, kusma ve ishalle başlar ve hızla topluma yayılır. Kişiden kişiye bulaş olabilir. Dışkıyla virus atılması 24-48 saatte maksimum düzeydedir. Üçüncü günden itibaren atılan virus sayısı azalır ve ancak %20 kadar hastanın dışkısında virus bulunmaktadır. Bazı şahıslarda uzun süreli virus atılımı mümkündür ve bulaşmada bunlar da önemlidir.

    Norovirus infeksiyonuna kan grubu 0 olanlar daha az, B olanlar daha fazla eğilimlidir. Erişkinlerin çoğunda serumda özgül antikor varlığına rağmen, bunlar hastalıktan koruyucu değildir. Tekrarlayan bulaşmalar sonrasında direnç artmaktadır. Birbirinden antijenik olarak farklı viruslere karşı çapraz direnç gelişmemektedir.
    Klinik belirtiler

    Kuluçka süresi 18-72 saattir. Belirtiler aniden veya tedricen başlar. Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği karın ağrısı görülür. Genel olarak hem ishal hem de kusma vardır. İshalli hastanın dışkısı mukus, eritrosit ve lökosit içermez. Günde 4-8 kez, orta miktarda dışkılama görülür. Kansız, mukussuz, sekretuvar karakterde bir dışkılama vardır. Kusma çocuklarda, erişkinlerden daha sık rastlanan bir belirtidir. Kusma veya ishal tek başına da görülebilir. Olguların yarısında hafif dereceli bir ateş (>37.5oC) olabilir. Karın krampları, kas ağrıları, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik sıklıkla olabilir. Klinik belirtiler genellikle 24-72 saat devam eder, bazen 10 gün kadar sürebilir. Süt çocukları ve küçük çocuklarda semptomatik infeksiyonlar yapabilir, geriatrik yaş grubunda da salgınlar bildirilmiştir.

    Bağışıklık yetmezliklilerde atipik seyir ve komplikasyonlar (yaygın damar içi pıhtılaşması, nörolojik tutulum) görülebilir. İmmunsupresif tedavi alanlarda norovirusler kronik ishale neden olabilir. Debil ve yaşlı hastalarda ciddi seyir gösterebilirmesine rağmen asemptomatik enfeksiyonlar da görülebilir.

    Genel olarak norovirus ishalleri kendi kendini sınırlar, hastanede yatırmayı gerektirecek ciddi dehidratasyona neden olmaz ve ölüm çok nadirdir.
    Tedavi ve korunma

    Norovirus ve diğer calicivirus ishalleri genellikle kendiliğinden iyileşir. Hastalık, düşkün konaklarda kısmen daha ciddi seyir gösterebilir. Oral izotonik rehidratasyon sıvılarının verilmesi genellikle yeterlidir. Ciddi kusma ve ishal gelişen olgularda parenteral sıvı verilmesi gerekebilir.
    Etkene yönelik tedavide Norovirusun enterositlerde karbonhidrat reseptörlere bağlanmasını hedef alan antiviraller üzerinde çalışılmaktadır.
    Gıda, su, kişisel temaslar ve çevresel yüzeyler aracılığıya kolay bulaşma olduğundan, norovirus ilişkili salgınları kontrol etmek güçtür. Salgınlar çoğunlukla su ve gıda kaynaklı olduğundan bu kaynakların kontamine olmasını engelleyici önlemler korunmada önemlidir. Su kaynağının kontamine olması kuşkusunda yüksek klor konsantrasyonları (>10 mg/L) 30 dakika veya daha uzun süre uygulanırsa yararlı olabilir. Hastaneye yatırılan hastalar için enterik koruma önlemleri uygulanır. Kusan hastalar için çıkartılara karşı önlem alınır. Hasta çıkartılarıyla temas eden sağlık personeli eldiven ve maske kullanmalıdır. Temas sonrası hijyenik el yıkama yapılmalıdır. Kontamine çevre %5-10 oranında sulandırılan ve taze hazırlanan çamaşır suyu ile temizlenmelidir.
    Gıda sanayinde çalışan ishalli kişiler semptomları geçtikten sonra en az iki-üç gün gıda işinde çalıştırılmaz. Kabuklu deniz ürünleri temiz suyla yıkanıp, iyice pişirildikten sonra yenilmelidir.
    Norovirus kapsitlerinin ağızdan verilmesi bağışık cevap geliştirmiştir. Ancak bağışıklık uzun sürmediğinden ve noroviruslerin değişik antijenik tipleri mevcut olduğundan etkin bir aşının geliştirilmesi zor gözükmekle birlikte aday aşılardan biri olan Norwalk viral kapsid proteini içeren inaktif norovirus aşısı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.



    bebegimveben

     
Norovirusler tüm dünyada erişkin ve çocuk gastroenteritlerinin (ishallerinin) konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. bebek ve çocuklarda ishal önlemi

    bebek ve çocuklarda ishal önlemi

    bebek ishali çocuklarda ishal önlemleri anne sütü emen bebeklerde ishal emen bebeklerde BEBEKLERDE, ÇOCUKLARDA İSHALLERİ VE DEHAYDRASYON YANİ VUCUDUN AŞIRI SU KAYBETMESİNDEN KURUMAYI VE ÖLÜMLERİ NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ? 21.asırda ekmek ,şeker gibi tüm dünyada pet sişelerde satılan hazır ORS içecekler dünyada tüm geri kalmış ülkelerde, köylerde dahi satıldığında,her evde bulundurulduğunda,her...
  2. Çocuklarda İshal

    Çocuklarda İshal

    ishal olan çocuğa ne yedirilmeli pirinç lapası nasıl yapılır rüyada bebeğin kaka yapması ishal olan bebeklere ne yedirilmeli bebeğim yedirmeliyim İshal Nedir ? İshal tanımlamasında 3 kriter göz önünde bulundurulmalıdır. Kıvam : Her zaman yapılan, olağan kıvamından daha cıvık, sulu hal alması, Sayı : Olağan halinden daha sık yapılması Miktar: Hacim ve miktar olarak olağan halinden daha...
  3. Çocuklarda yaz ishalleri

    Çocuklarda yaz ishalleri

    Bebeklerde ishal oluşumunu artıran etkenlerin başında ilk 6 ay anne sütüne gereken önemin verilmemesi, biberon ve emzik temizliğinin iyi yapılmaması, pişmiş yiyeceklerin oda ısısında uzun süre bekletilmesi, tuvaletten sonra ellerin iyi yıkanmaması ve evde kanalizasyon sisteminin olmaması gibi faktörler geliyor. Bakterilere bağlı ishallerde, ishale ek olarak, karın ağrısı, kusma, ateş,...
  4. Çocuklarda yaz ishaline dikkat!

    Çocuklarda yaz ishaline dikkat!

    Uzmanlar, özellikle 0-2 yaş grubundaki çocuklarda yaz aylarında sık görülen ishalin hızlı sıvı kaybı nedeniyle ölümlere neden olduğuna dikkat çekerek, enfeksiyonlara bağlı ishallerde, hem çevre hem de kişisel temizlik şartlarının iyi olmamasının hastalık oluşumunu kolaylaştırdığını belirtiyor. Özellikle 0-2 yaş grubundaki çocuklarda sıvı kaybı sebebiyle ölümler yaşanırken, ishalin uzaması...
  5. Yaz geldi çocuklarda ishale dikkat

    Yaz geldi çocuklarda ishale dikkat

    ishal,ishal neye iyi gelir,ishal nasıl geçer,ishal tedavisi,ishal nedenleri,ishal yapan yiycekler Süt ve süt ürünlerini tüketirken çok daha dikkatli davranın. Üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına bakın. Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin. Dikkat edilmesi gereken noktalar: Ailelerin dikkat etmesi gereken nokta çocuk halsizleşmeye başlamışsa ve...

Sayfayı Paylaş