gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.409
    Beğenilen Mesajlar:
    970
    Ödül Puanları:
    113

    Obesite ( şişmanlık ) ve tedavisi

    Konu, 'Dahiliye' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    Şişmanlık (Obezite) ve Tedavisi Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Şeniz Ilgaz Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü
    Şişmanlık (obezite); vücut yağ miktarının sağlığı bozacak düzeyde artmasıdır. Enerji alımının enerji tüketiminden daha fazla olduğu durumlarda ortaya çıkar. Şişmanlık sadece estetik açıdan değil bazı hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırması, yaşam süresini olumsuz yönde etkilemesi gibi nedenlerle önemli bir sağlık sorunudur.
    Şişmanlık; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, safra kesesi hastalıkları ve bazı kanser türleri ile ilişkisi olan, insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır.
    Şişman kişilerin zayıflamak için gösterdikleri çabalar çoğunlukla sonuçsuz kalmakta ve verilen kiloların zaman içinde geri alındığı gözlenmektedir. Genellikle şişmanlamak kolay, zayıflamaksa güçtür. Bu nedenle şişmanlığın tedavisinden önce, önlenmesi doğrudur. Şişmanlığın önlenmesinde en önemli kural, küçük yaştan itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve enerji dengesine uygun bir beslenme alışkanlığının kazandırılmasıdır.
    Şişmanlığa Neden Olan Risk Faktörleri
    Fiziksel aktivite
    Beslenme alışkanlıkları
    Yaş
    Cinsiyet (Kadın)
    Irksal faktörler
    Eğitim düzeyi
    Evlilik
    Doğum sayısı
    Sigarayı bırakma
    Alkol
    Psikolojik bozukluklar
    Metabolik ve hormonal bozukluklar
    Şişmanlığın Belirlenmesi
    Bir kişinin şişman olup olmadığının belirlenmesinin en iyi yolu, Beden Kitle İndeksi (BKİ) veya Body Mass Index (BMI) olarak bilinen ve kolaylıkla hesaplanan bir yöntemin kullanılmasıdır.

    Beden Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır ?
    Vücut ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır.
    Örneğin : Vücut ağırlığı 70 kg, boyu 1.60 m olan bir kişinin beden kitle indeksi ;
    70/1.602 = 70/1.60×1.60 = 70/2.56 = 27.34 kg/m2’dir.

    Beden Kitle İndeksi Nasıl Değerlendirilir?
    BMI DEĞERİ DURUM
    18.5 kg/m2’nin altında ise zayıf
    18.5-24.9 kg/m2 arasında ise normal kilolu
    25-29.9 kg/m2 arasında ise hafif şişman (fazla kilolu)
    30-34.9 kg/m2 arasında ise orta derecede şişman (I.Derece)
    35-39.9 kg/m2 arasında ise ağır derecede şişman (II.Derece)
    40 kg/m2 üzerinde ise çok ağır derecede şişman (III.Derece)

    Buna göre yukarıdaki örneğimizdeki kişi beden kitle indeksine göre hafif şişmandır.
    Kişinin beden kitle indeksinin 25- 29.9 kg/m2 arasında olması, o kişinin şişmanlık sınıfına aday olduğunu gösterir. Bu durum, özellikle bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin göstergesidir. Beden kitle indeksi bu değerler arasında olan kişi;
    Fazla yağlı yemeklerden kaçınarak (kızartmalar, kavurmalar, yağlı etler, salam, sosis, soslar, mayonez, tahin, çukulata gibi)
    Dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenerek
    Fiziksel aktivitesini artırarak (yürüyüş yapmak gibi) beden kitle indeksinin 30kg/m2’nin üzerine çıkmasını önlemiş olur.

    Beden kitle indeksinin 30kg/m2’nin üzerinde olması şişmanlık olarak kabul edilmiştir. Bu değere ulaşan kişilerin önemli sağlık riskine sahip oldukları bilinmektedir. Beden kitle indeksi değerinin 30kg/m2’nin üzerinde olması ile bireylerin vücut yağ miktarlarının da çok fazla olabileceği tahmin edilmektedir.
    Şişmanlığa Neden Olabilen Hatalı Davranışlardan Bazıları
    Hızlı yemek, büyük lokmalar almak, az çiğnemek
    Öğün atlamak, öğün aralarında sürekli bir şeyler atıştırmak,
    Sıkıntılı veya stresli durumlarda aşırı yemek,
    Ziyaret ve davetlere sık sık katılmak ve bütün ikramları kabul etmek
    Akşam yemeğinden sonra yatıncaya kadar sürekli yemek,
    Su içmemek veya az içmek,
    Özellikle çalışan kişilerde, akşam eve geldikten sonra yemek zamanına kadar atıştırmak ve sonra tekrar yemek yemek.
    Şişmanlığın tedavisinde kullanılan yöntemler :
    Diyet
    Fiziksel aktivitenin artırılması
    Davranış değişikliği
    İlaç
    Cerrahi yöntemlerdir.
    Bu yöntemlerden, özellikle ilk üçü; düşük enerjili diyet, fiziksel aktivitenin artırılması ve davranış değişikliğinin sağlanması birlikte uygulandığında, hem ağırlık kaybını sağlamada hem de kaybedilen ağırlığın korunmasında büyük başarı sağlanmaktadır.

    Diyete başlarken ve belirli aralıklarla vücut ağırlığının ve kan basıncının ölçümü yapılmalı, kan ürik asit, trigliserit, kolesterol, glikoz, T3 ve T4 gibi hormon düzeyleri saptanmalıdır.
    Bireyin günlük kalori alımı, harcadığından daha az düzeyde olmalı , zayıflama diyeti haftada 0.5-1 kg ağırlık kaybına neden olacak şekilde düzenlenmelidir. Kalıcı bir zayıflama sağlayabilmek ve yağ kitlesinin daha çok kaybedilmesi için yavaş zayıflama önerilmektedir.
    Şişmanlıkta Diyet Tedavisinin Amaçları Nelerdir?
    Şişmanlık tedavisinde kullanılacak diyet örnekleri ile ilgili bir çok yayın, magazin, kadın dergileri, televizyon programları, kitaplar mevcuttur. Bu tür yayınlar günümüzde geniş bir izleyici kitlesine sahiptir. Diyet tedavisinde bilimsel ilkelere uyulması sağlıklı bir zayıflamanın sağlanmasında en güvenli yoldur. Enerji kısıtlı dengelenmiş bir diyet tedavisinin ana ilkeleri şunlardır :
    Vücut ağırlığını olması gereken düzeye indirilmesi ve bu düzeyin korunması sağlanmalıdır. Beden kitle indeksinin 18.5-24.9 kg/m2 arasında olmasını sağlayan vücut ağırlığı değerleri bireyin normal kilolu olduğunu gösterir. Normal kiloya ulaşıldıktan sonra bunun korunması önemlidir.
    Bireyin gereksinim duyduğu temel besin ögeleri yeterli ve dengeli olarak sağlanmalıdır. Tek bir besinle yapılan veya belirli birkaç besinin kullanıldığı, çok düşük enerjili diyetler sakıncalıdır. Zayıflama diyetinde enerji kısıtlanır ancak bireyin gereksinimi olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve sıvının sağlanması gerekir.
    Zayıflama diyeti bireyin alışkanlıklarına, yaşam biçimine, inançlarına, sosyo-ekonomik koşullarına uygun olmalıdır.
    Diyet tedavisi ile uzun sürede hastaya yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazandırılmalıdır.
    Diyette yeterli posa sağlanmalıdır. Posa açlık hissini geciktirir, yemek yeme süresini uzatır, mide boşalma hızını geciktirir, barsak hareketlerini artırır ve böylece ağırlık kaybına neden olur.
    Öğün sayısını düzenlemelidir. Öğün sayısı belirli aralıklarla ve düzende, 6-8 öğün gibi olmalıdır. Böylece aşırı yemek yeme, acıkma hissi, atıştırmalar önlenir.
    Diyetten gelen enerjinin dengesi sağlanmalıdır. Günlük kalori alımı harcadığından daha az düzeyde olmalı , enerji kısıtlaması haftada 0.5-1 kg ağırlık kaybına neden olacak şekilde düzenlenmelidir.
    Şişmanlığa yol açan yiyeceklerin neler olduğu belirtilerek tüketilmesi yasaklanmalıdır.
    Zayıflama Diyetlerinde Egzersizin Önemi
    Genel olarak sağlıklı yaşam için egzersizin önemi tartışılmaz. Birçok şişman kimseye göre; egzersizin anlamı jimnastik salonları, yüzme havuzları, koşu alanları veya benzer yerlerde yapılan hareketlerdir. Oysa günlük yaşamda bazı alışkanlıklar da egzersiz yerine geçebilir. Örneğin kısa mesafelerde taşıt kullanmamak, asansöre binmemek, hızlı tempoyla yürümek, ev işlerini kendi kendine yapmaya çalışmak gibi.

    Ciddi şişmanlık olgularında nefes problemleri, eklemlerle ilgili sorunlar ve denge güçlükleri söz konusudur. Buna bağlı olarak seçilecek aktivite düzeyi bireyin kapasitesine uygun olmalı ve yavaş yavaş artırılmalıdır. Kilo kaybı başladıktan sonra egzersiz programları süresi ve güçlüğü kademeli olarak artırılmalıdır.
    Zayıflama Diyetini Uygularken Uyulması Gereken Öneriler
    Alışverişte
    Alışverişi tok karnına yapmak, yenmemesi veya az yenmesi gereken besinleri satın almamak.
    Alışverişe liste hazırlayıp çıkmak.
    Yanına yapılan listeye yetecek kadar para almak.
    Yenmeye hazır besinleri almamak.
    Satın alırken aynı gruptaki besinlerin enerjisi düşük olanını seçmek (örn: yağlı peynir yerine yağsız peynir almak gibi).
    Yenmemesi gereken besinlerin olduğu reyonlara uğramamak .
    Evde ve İşte
    Boş zamanlarda yiyecek atıştırmak yerine egzersiz yapmak. Ev veya iş yerinde egzersiz için belirli bir alan ayırmak.
    Sabah kalkınca, her öğün öncesi, sırası ve sonrasında 1 bardak ılık su içmek.
    Önerilen yiyecekleri planlanan zamanlarda yemek (5-6 öğün şeklinde). Öğün atlamamak.
    Başkalarının ikramlarını kabul etmemek ve bunu kabalık olarak nitelendirmemek. Çevredeki insanlara yemek için ısrar etmeleri yerine, yememek için teşvik etmelerinin daha iyi olacağını anlatmak .
    Düzenli dışkılama alışkanlığı edinmek (her gün sabah kalkınca).
    Her hafta, sabah aç karnına, aynı kıyafetlerle ve aynı terazide tartılmak ve ağırlığı kaydetmek.
    Yemek Hazırlarken ve Yemek Yerken
    Göz önünde yiyecek bulundurmamak.
    Mutfağa fazla zaman ayırmamak.
    Şişmanlamaya neden olan besinleri evde bulundurmamak, uygun besinleri buzdolabının ön tarafında bulundurmak.
    Yemek için en küçük, yağsız salata için büyük tabak kullanmak. Servis yapılan kepçenin küçük boy olmasına dikkat etmek.
    Yemeğin servis kabını masaya koymamak.
    Yemek biter bitmez masadan kalkmak.
    Tabakta yemek bırakmaktan çekinmemek, hatta tabakta bir miktar yemek bırakmayı alışkanlık haline getirmek ve kalanı ara öğünde yemek.
    Mümkün olduğunca iyi çiğnemek ve yavaş yiyerek lokmaların tadına varmak.
    Lokmalar arasında çatalı kaşığı elinden bırakmak.
    Yemek yerken başka aktiviteler (TV seyretmek, okumak gibi) yapmamak.
    Akşam yemeğinden sonra (saat 20.00-21.00’den sonra) bir şey yememek (şekersiz çay, ıhlamur vb. içilebilir).
    Doyulmazsa tekrar alma şansı olduğunu düşünerek tabağa mümkün olduğu kadar az yemek koymak, bir miktar yedikten sonra bir süre bekleyip tokluk hissinin geldiğini görmek.
    Yemek pişirirken düşük enerjili yemekler pişirmeye gayret etmek (etli yemeklere yağ koymamak, yemeklerdeki yağ miktarını azaltmak, kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirmek vb.).
    Yemek yemeye yönlendiren riskli durumları tespit etmek ve bu durumlardan uzak kalmaya çalışmak. Zengin soslar ve süslemelerden kaçınmak.
    Özel Günlerde
    Kalorisiz ve düşük kalorili içecekleri tercih etmek.
    Her koşulda diyet listesine uygun besinleri seçmeye özen göstermek.
    Çok aç olunduğunda gitmeden önce düşük enerjili besin (salata, meyve, ayran, çorba gibi) yemek.
    Kendini besin tekliflerini reddetmeye hazırlamak, aksilikler karşısında cesareti kırmamak. Eğer fazla yenirse sonraki öğünü sadece salata ve biraz peynirle geçiştirmek.
    TÜM BU ÖNERİLERİN BAŞINDA UNUTULMAMASI GEREKEN İSE ;
    KİLO VERME KONUSUNDA

    KENDİNE GÜVENMEK,
    SABIRLI OLMAK,
    SIKINTILARI YİYEREK GİDERMEK YERİNE BAŞKA FAALİYETLERDE BULUNMAKTIR (KİTAP OKUMAK GİBİ).


     
Obesite ( şişmanlık ) ve tedavisi konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Şişmanlık Obesite ve Gebelik

    Şişmanlık Obesite ve Gebelik

    Gelişmiş toplumların en önemli sağlık sorunlarından biri olan obesite ya da Türkçe söylenişi ile şişmanlık sadece genel bir sorun olmakla kalmamakta, hamilelik sürecini de yüksek riskli sınıfına sokmaktadır. Obsite görülme sıklığı gün geçtikçe artmakta, günümüzde sadece Amerika Birleşik Devletlerinde 95 milyondan fazla kişinin obesite tanımına uyan vücut ağırlığına sahip olduğu tahmin...
  2. Bebek ve çocuklarda şişmanlık

    Bebek ve çocuklarda şişmanlık

    Bebeklik ve çocukluk çağı şişmanlığından korunmak için, yaşam boyu sürecek sağlığın temelinin atıldığı gebelik döneminden başlayarak yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Bebeklik ve çocukluk çağı şişmanlığının %90’ının, fazla enerji alımı ile oluştuğu ve şişman yetişkinliklerin %30’unun bebeklilik ve çocuklukta da şişman olduğu bilinmektedir. Bebeklik ve Çocukluk Çağında Şişmanlığın...
  3. obesite şişmanlık ilaç tedavisi

    obesite şişmanlık ilaç tedavisi

    SANTRAL ETKİLİ (Gıda alımını ya da iştahı azaltan )ilaçlar: Bu grupta halen kullanılan ilaçlardan birisi Sibutramin(REDUCTİL)dir.Serotinerjik bir ilaçtır.Kalp yetmezliği, koroner damar hastalığı ve inme öyküsü olanlarda kullanılmamalıdır. İştah azalması,kabızlık,ağız kuruluğu gibi yan etkileri vardır. GASTROİNTESTİNAL SİSTEMDE ETKİLİ İLAÇLAR Lifler:Kalorileri yoktur. Mide ve bağırsaklardan...
  4. Hamilelerde şişmanlık ve diyet

    Hamilelerde şişmanlık ve diyet

    şişman hamileler şişman gebelik hamilelerde diyet şişmanlarda hamilelik Sevgili melişlerim hamilelikte alınan fazla kilolar hem anne hem bebek için çok zararlı peki hamilelikte nasıl diyet yapmalıyız kilomuzu nasıl korumalıyız diyorsanız buyrun cevabı :tik: Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzman Diyetisyen Canan Ulus, "Obez...
  5. Şişmanlık ve nedenleri

    Şişmanlık ve nedenleri

    Şişmanlık ve nedenleri hakkında sizlere gerekli olan bilgileri aktarıyorum Dünyada çoğalan obezite sorunlarının baş aktörlerinden ABD’de, bilim adamları şişmanlığın sadece çok yemekle ilintili olmadığı yönünde teoriler ileri sürüyor. İşte bunlardan bazıları: 1- Belki de çok stres altındayız: Evet haklı bir teori. Stres altındayken insanlar daha çok şekerli gıdalara yöneliyor. Ayrıca...

Sayfayı Paylaş