gebe
  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Öğrenciler kahvaltıyı sevmiyor

    Konu, 'Çocuk Sağlığı ve Eğitimi' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, “ İlgili Bağlantılar
    ;Sabah kahvaltısı önemli bir
    öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak
    satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır” dedi.



    Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
    Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, ayaküstü beslenme
    alışkanlığının çocuklar ve gençlerde yaygın görüldüğüne dikkati çekti.
    Ayaküstü beslenmede enerjinin yüzde 40-50’sinin yağdan geldiğini
    belirten Yrd. Doç. Dr. Samur, kalp ve damar hastalıklarının
    temellerinin çocukluk çağında atıldığını vurguladı.



    Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 60-85’inin sabah
    kahvaltısı yapmadığını belirten Samur, “Sabah kahvaltısı önemli bir
    öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak
    satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır” dedi.



    Samur, öğrenciler arasında çay, kolalı ve kolasız
    içeceklerin tüketiminin yüzde 50 olduğunu, buna karşın süt ve ayran
    tüketiminin yüzde 15-25 oranında kaldığını belirtti. Büyüme ve gelişme
    sürecinin temelinin okul öncesi döneme dayandığını belirten Samur,
    şunları söyledi:



    “Okul öncesi çocukların Türkiye genelinde yüzde
    16’sının beslenmesi bozuktur. Bu çocukların yüzde 2.1’inde ileri
    derecede yapısal bozukluklar bulunmaktadır. Enerji yetersizliği sonucu
    yüzde 14-25 zayıflık ve kısa boyluluk kırsal ve gecekondu bölgelerinde
    yüksek orandadır. Anemi, okul çağı çocuklarının yüzde 17-35’inde
    bulunmaktadır. A vitamini, B kompleks vitaminlerinin yetersizliği yüzde
    15-37, D vitamini yetersizliği yüzde 19.8, C vitamini yetersizliği
    yüzde 27, B2vitamini yetersizliği yüzde 25-40, iyot yetersizliği sonucu
    gelişen basit guatr oranı yüzde 30.3, diş çürüğü yüzde 43-85, kalsiyum
    yetersizliği yüzde 44-72, şişmanlık görülme durumu ise yüzde 4.8-6’
    dır.”



    Öğrencilerin beslenmesinde kantinler önemli

    Samur, okul kantinlerinin toplum sağlığı açısından büyük önem
    taşıdığına da değinerek, hamburger, pizza, soğuk sandviç, kızarmış
    patates gibi hızlı tüketilen yiyeceklerin öğrencilerin besin
    gereksinimlerini karşılamadığını kaydetti. Türkiye’de okul öncesi,
    ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören öğrenci sayısının 12 milyonu
    geçtiğini belirten Samur, şöyle devam etti:



    “Bu sayı genel nüfusun beşte birinden fazladır. Okul
    sağlık hizmetleri tüm bu hedef kitleye ulaştırıldığında ülke nüfusunun
    beşte birinin yeterli ve dengeli beslenmeyi de içeren sağlık
    hizmetlerinden yararlanması söz konusudur.

    Aileler de daha çok çocuklarının okul başarılarıyla ilgilenmekte büyüme, gelişme ve diğer sorunlar göz ardı edilmektedir.”



    Okul kantinlerinde satışa sunulan yiyeceklerin
    öğrencilerin besin gereksinimlerini karşılaması gerektiğini belirten
    Samur, “Et, süt, yumurta ürünleri ile hazırlanan ve satışa sunulan
    yiyeceklerin hijyenik açıdan da değerlendirilmesi ve herhangi bir besin
    zehirlenmesine sebep vermeyecek şekilde üretilmeleri gerekmektedir”
    dedi.



    Kantinlerde hijyene dikkat edilmeli


    Samur, kantinlerde çalışanların temizlik ve hijyene
    dikkat etmesi,personelin en az iki takım açık renkte forması bulunması
    ve düzenli olarak bu formaların temizlenmesi gerektiğini kaydetti.
    Personelin kantinde sigara içmemesi gerektiğini ifade eden Samur, sakız
    çiğnenmemesinin damlacık yoluyla bulaşan hastalıkları engellemek için
    önemli olduğunu ifade etti.

     
Öğrenciler kahvaltıyı sevmiyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. sensiz bu dünyayı sevmiyorum...sevmiyorum...sevmiyorum

    sensiz bu dünyayı sevmiyorum...sevmiyorum...sevmiyorum

    sensiz bu dünyayı sevmiyorum sevmiyorum sensiz bu dünyayı istemiyorum
  2. Bir kahvaltının olmazsa olmazı

    Bir kahvaltının olmazsa olmazı

    Evet soru açık :D Bir kahvaltıda ne yoksa kahvaltıyı tamamlamamış hissedersiniz ? :D
  3. Çocuklar için kahvaltının önemi

    Çocuklar için kahvaltının önemi

    Sevgili anneler çocuğunuza kahvaltı yaptırmadan evden çıkarmayın.Onun sağlığı için en değerli öğün olduğunu söylersek yanlış olmaz sanırım. Çocuklar için kahvaltının önemi Kahvaltı yapmak çocukların okul performanslarını ve kilo kontrollerini sağlama günün en önemli öğünüdür. Son yapılan araştırmalarda Kafkas ırkından olan, hispanik çocukların %42 si , Afrikalı Amerikalıların da %59 unun...
  4. Kahvaltıda Değişik Lezzetler

    Kahvaltıda Değişik Lezzetler

    Kahvaltıda Değişik Lezzetler arıyorum lütfen sizde kendi önerilerinizi tariflerinizi yazın bıktım her sabah aynı şeyleri yemekten

Sayfayı Paylaş