Öğretmenler günü nasıl çıkmış tarihçesi nedir ?

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Öğretmenler günü nasıl çıkmış tarihçesi nedir ?
24 kasım yaklaşıyor ve öğretmenler gününe az kaldı. Peki bu öğretmenler günü nasıl ortaya çıkmış merak ediyorum. Bilgi var mı ?
 
Öğretmen yetiştiren okul ilk defa 16 Mart 1848 yılında açılmıştır. Eskiden okula giden öğrenci sayısı çok azdı. Dolayısıyla okuryazar oranı çok düşüktü. Bu eksikliği gören Atatürk eğitimin bütün yurt sathına yayılmasını düşünüyordu. Bu amaçlar 1928 yılında Arap harfleri kaldırılıp bugün kullandığımız alfabe kabul edildi. Harf inkılâbının yapılmasından sonra halk okumaya büyük ilgi gösterdi. Bütün herkesin okuryazar olması için çalışmalar başlatıldı. Okula gidememiş, okul çağı geçmiş bütün insanlar okuryazar yapılmaya başlandı. Bu amaçla okuma - yazama öğreten okullar açılmaya başladı. Bu okullara Millet Mektepleri adı verildi. Bu çalışmayı Atatürk kara tahta başına geçerek bizzat başlattı. Okuma yazma çalışmaları da bu vesile ile başlamış oldu. Daha sonra 11 Kasım 1928 günü Bakanlar Kurulunun aldığı bir kararla Atatürk’e Millet Mektepleri Başöğretmenliği unvanı verildi. Atatürk bu unvanı 24 Kasım’da kabul etti.


Bunun üzerine yıllar sonra Atatürk’ün 100. doğum yılı olan 1981 tarihinden itibaren 24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak kutlanması karara bağlanmıştır. Bu nedenle Her sene 24 Kasım tarihinde öğretmelerin ve öğretmenliğin önemi anlatılır. Düzenlenen törenlerle öğretmenlerimize saygımızı sunarız.
 
Sayın misafirimiz,
Eskiden öğretmene Muallim, öğretmen yetiştiren okula da Muallim Mektebi denirdi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde eğitime ve öğretime günümüzdeki kadar önem verilmiyordu. O dönemdeki ilk öğretmen okulu, 16 Mart 1848’de açılan ‘Darülmuallimin-i Rüşdi’dir. Buna rağmen Osmanlı döneminde az sayıda okul vardı. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yurdumuzun her yanına yeni yeni okullar açıldı. Okul çağında olanlar bu okullarda okumaya başladı.


Atatürk, eğitim ve öğretimin, yaygınlaşmasından yanaydı. 1928 yılında Arap harflerinin kaldırılıp yerine bugün kullanmakta olduğumuz Latin harflerinin kabulü tüm yurtta sevinç yarattı. Halkın yeni harfleri kısa sürede öğrenip daha çok yurttaşın okur - yazar olmasını sağlamak amacıyla yoğun bir çalışma başladı. Okuma - yazmayı yaygınlaştırmak için okul çağı dışındaki yurttaşlara okuma - yazma öğreten okullar açıldı.


Millet Mektepleri’nin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
 
Geri
Üst