gebe
  1. ocean

    ocean Paylaşımcı Melek Üye

    Kayıt:
    15 Ekim 2008
    Mesajlar:
    360
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    izmir

    Okumadan Izgara tavayı elinize almayın

    Konu, 'Deniz Ürünleri' kısmında ocean tarafından paylaşıldı.

    ızgara tavası Okumadan ızgarayı tavayı elinize almayın! [​IMG]
    Okumadan ızgarayı tavayı elinize almayın!
    Uzmanından balık pişirmenin püf noktaları...


    [​IMG]



    Av yasağının 1 Eylülde sona ermesiyle başlayan balık sezonuyla birlikte tezgahları süsleyen birçok balık türü, pişirilmelerindeki püf noktalarıyla tüketicilerin damak tadını artırıyor.

    Trabzon'da balık lokantası sahibi Fevzi Çimşit, ''Fevzi Hoca'dan Balıklarımız ve Doğal Tatları'' isimli kitabında, tüketicinin öncelikle satıcıdan balığı alırken dikkatli olmasını ve balığın lezzetli, besleyici ve sağlıklı olabilmesi için tazeliğinin önem taşıdığını söyledi.

    Taze balığın gözlerinin parlak, solungaçlarının canlı ve kırmızı olduğunu belirten Çimşit, diğer tazelik özelliklerini şu şekilde sıraladı:

    ''Pulları derisine yapışık, eti sıkı ve sert olur. Balığın kokusuna dikkat edilmelidir. Başından tutup kaldırdığınızda bıçak gibi dimdik durur. Pişirme aşamasında da tazeliği anlaşılabilir. Taze balık pişirildiği sırada kuyruğu havaya doğru kalkar, gövdesinde kıvrılma ve çatlamalar oluşur, Kılçığı kolay çıkar, kırılmaz ve kılçık altı eti beyaz olur.''

    ''IZGARADA BALIK ATEŞİ, ATEŞ DE BALIĞI GÖRMELİDİR''

    En doğal ve en lezzetli balık pişirme şeklinin ızgara olduğunu ifade eden Çimşit, ızgaranın püf noktalarını ise şöyle anlatıyor:

    ''Izgara yapılacak balık zeytinyağının içinde birkaç kez çevirilmeli. Eğer balıklar büyükse, iki yanına da bıçakla çizikler atılmalı. Balık alevli değil de orta ateşte pişirilmelidir. Kömür ateşi alevli olursa, balığın yanmasına, tat ve lezzetinin kaybolmasına neden olur. Izgaradaki balık derisi yanmadan kaldırılmalıdır, ancak içinde de en küçük bir pembelik görülmemesi gerekir. Izgara yapılacak balık asla unlanmamalıdır. Balık ateşi, ateş de balığı görmelidir. Yağsız balıktan ızgara olmaz. Kılçıkları çıkarılmadan yapılırsa balık daha lezzetli olur.''

    Çimşit, kızartmalarda ise tavaya konan yağın uygun sıcaklığa gelmesi gerektiğini vurgulayarak, yağın kızgın olup olmadığının, balık kuyruğunun yağa batırılarak anlaşılacağını, batırıldıktan sonra 3 saniye içinde kuyruk sararıp kırılıyorsa yağın tam kıvamına geldiğinin anlaşılacağını belirtiyor.

    ''KIZARTMA YAĞI BİR KEZ KULLANILIR''

    Çimşit, kızartmalardaki diğer önemli unsurların ise şunlar olduğunu söyledi:

    ''Kızartma yağı bir kez kullanılmalı. Hatta balığın bir yüzünde kullanılan yağ diğer yüzünde değiştirilmelidir. Balık kızgın yağa yavaşça dizilirse tavadaki yağ soğumamış olur. Balığımız pişerken arada bir tavayı sallamalıyız. Böylece taze balığın tavaya yapışmasını önleriz. Kullanılacak mısır unu elekten geçirilmeli. Kızartma balıklarını ne az ne de fazla pişirmeliyiz. İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır. Balığı çok fazla pişirirsek lezzetli olan yağlı kısmı kaybolur.''

    Çimşit'in, kitabında bazı pişirme tariflerini de şöyle veriyor:

    KAĞITTA BALIK
    ''Yaklaşık 1 kilogramlık somon, levrek veya kötek balığını sırtından yararak içini temizleyelim. Balığı bitişik iki avucumuzu açtığımız şekilde açalım. Sivri biberi, domatesi, soğanı kuşbaşı şeklinde doğrayalım. Bu malzemeye tuz, karabiber, sarımsak, pul biber ve defne yaprağını ekleyip karıştıralım. Karışımı balığın içine doldurup içine de bir kaşık tereyağı koyalım. Yağlı kağıt veya gümüş folyoyu hafifçe yağlayalım. Sonra rulo şeklinde balığımızı sarıp, tepsiye veya kiremide koyup fırına verelim.''

    KAŞARLI SOMON

    ''Yaklaşık 1,5 kilogramlık somonlarımızı kesip ayıkladıktan sonra fileto yapıp yan kılçıklarını da çıkaralım. Üç parmak kalınlığında dilimlere bölüp hafifçe tuzlayalım. Domatesi, yeşil biberi ve sarımsağı, incecik bir şekilde doğrayıp tepsinin altına serelim. Balık dilimlerini bu malzemenin üstüne dizelim. Üst kısmı da tekerlek şeklindeki domates ve yeşil biberle süsleyelim. Bir bardak su ilave ederek 15 dakika pişirelim. Pişme esnasında sıvı yağımızı ve rendelenmiş 150 gram kaşar peynirini de ilave edip 5 dakika daha pişirelim. Balığı sıcak olarak yiyelim.''

    BARBUNYA BUĞULAMA

    ''Barbunyaları ayıklayıp soğuk su ile yıkayalım. Buğulama yapacağımız kaba marul yapraklarını tabanın tamamını kaplayacak şekilde yerleştirelim. Üzerlerine barbunyalarımızı dizelim. Kabuğu soyulmuş domates, sivri biber ve maydanozu ince doğrayarak pul biberle karıştıralım. Karışımı balıklarımızın üzerine serelim. Tuz ve bir çay bardağı suyu ilave ederek orta ateşte 20 dakika pişirelim. Pişme esnasında tereyağını parçalar halinde üzerine atalım. Sıcak olarak servis yapalım.''​


     
  2. mislinay

    mislinay Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.130
    Beğenilen Mesajlar:
    39
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Okumadan Izgara tavayı elinize almayın
    saol canım bilgiler ve paylaşım için ızgara doğru yapıldığında lezzetli oluyor
     
Okumadan Izgara tavayı elinize almayın konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Sebze Izgara

    Sebze Izgara

    Malzemeler 1 Adet patlıcan 1 adet kabak 1 Adet domates 1 adet sivri biber Yeterince tuz Yapilis Tarifi Patlıcan ve kabakları ince şekilde doğrayın. Bir miktar tuz attıktan sonra 15 dakika bekletin (patlıcanların acı suyunu çıkarmak için) ve sebzelerin tuzunu almak için iyice yıkayın. Hafif zeytinyağı ve tuzla karıştırıp orta hararetli bir ızgarada pişirin. Domates ve biberi de ızgarada...
  2. ızgara

    ızgara

    Kullanılmayan ve pas tutan ızgara cimriliğe, kalp katılığına, Izgarayı temizlemek tövbe etmeye, Izgarada bir şey pişirmek, gizi şeylerin açığa çıkmasına yahut misafire , Kullanılan ve temiz ızgara cömertliğe, zor işlerin kolaylaşmasına delalet eder.Rüyada izgara görmek, kocasinin malinin ziyanina önem vermeyen kadin veya hizmetçi ile tabir olunur. Izgara ile bir sey pisirdigini görmek,...
  3. Bu makaleyi okumadan mp3 çalar almayın.

    Bu makaleyi okumadan mp3 çalar almayın.

    Mp3 çalarlar zamanla evrimleşerek hepsi-bir-arada özellikleri ile çok güçlü cihazlara dönüştüler. Günümüzde bu küçük sihirli cihazlar standart bir ses/görüntü çaların çok üstünde özellikler sunuyorlar. Tüm bu yeni özelliklerin bulunduğu bir mp3 çalara sahip olabilirsiniz ama soru bu özellikleri kullanmayı bilip bilmediğiniz, bu özellikleri nasıl en iyi şekle getirebileceğiniz. Tüm cevapları...
  4. Melekler Okumadan Perde Almayın

    Melekler Okumadan Perde Almayın

    Evlerimizin belki de en önemli detaylarından biri de perde ve tüllerdir. Danteller, tualler, taftalar, kadifeler, ipekler, ketenler, camlarımızı güzel göstermekten öte mahremiyetimizi korumamızı sağlar. Temiz ve güzel döşenmiş ev kişinin mutluluğunu ve evde zaman geçirme isteğini artırır. Yaptıracağımız tül ve perdeler odamızdaki diğer dekorasyon ile doğru orantılı olmalıdır. Spor...
  5. Palamut Izgara...

    Palamut Izgara...

    Palamut Izgara: Malzemeler: 2 adet palamut, temizlenmiş ve yıkanmış 4-5 domates 2 adet kuru soğan 2 adet sivri biber 2 adet limon maydanoz tuz Hazırlanması: Domateslerin bir kısmını rendeleyin ve yıkanmış, tuzlanmış palamutların arasına rendelenmiş domatesleri yerleştirin. Bunları yağlanmış fırın tepsisine dizin. Palamutların üzerini halka halka doğranmış soğan, domates, biber,...

Sayfayı Paylaş