gebe
  1. melekay42

    melekay42 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    8 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    16
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0

    Organik Zeytinyağı Üretimi ve Tarihi

    Konu, 'Çöplük' kısmında melekay42 tarafından paylaşıldı.

    Ortadoğu’da rastlanan zeytin üretme yöntemiyle, yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir. Daha sonra bu hamur sıkılır veya presten geçirilir. En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır. 19. yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi. Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor. Bunların içinde de en yaygını “kontinü sistemi”.
    Kontinü sisteme, tam otomatik sistem denir. Önce zeytinler türlerine göre ayrılır. Huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır (makine, üçbin devirle çekirdeği unufak eder). Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır. Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır. Buradan doğal yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur. Yağdan geriye kalan prina tekrar öğütülüp sabun yapmada kullanılır. Prina posasına pelet denir ve yakacak, yakıt olarak kullanılır.Alıntı Organik Zeytinyağı

    alıntı
     
Organik Zeytinyağı Üretimi ve Tarihi konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Zeytin ve Zeytinyağı

    Zeytin ve Zeytinyağı

    Zeytin ağacı ve onun meyvesi olan zeytinin tarihi günümüzden 8000 yıl öncesine dayanır. Arkeolojik buluntular zeytinin İsa öncesi 6000 yılından beri Akdeniz yöresinde yetiştirildiğini ve insan besini olarak kullanıldığını göstermektedir. · Tarihi gelişimi içinde zeytin, birçok efsaneye kaynak olmuş, eski uygarlıkların metinlerinde ve kutsal kitaplarda yer almıştır. Nuh Peygamber’in, tufanın...
  2. Keneye vazelin ve zeytinyağı önerisi

    Keneye vazelin ve zeytinyağı önerisi

    Kene ısırması sonucu yaşanan ölümler, bilim adamlarını da değişik önlemler arayışı içine yöneltiyor. Bu konuda bir teklif de Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler Yaylı'dan geldi. Prof. Yaylı, kene ısırıklarında zeytinyağı ve vazelin kullanılmasının uygun olduğunu belirtti....
  3. Zeytinyağı ve Şeker hastalığı

    Zeytinyağı ve Şeker hastalığı

    Zeytinyağı ve Şeker hastalığı Şeker hastalığı, vücudumuzda insülin hormonunun eksikliğine bağlı olarak kan şekeri dengesinin bozulmasına ve kandaki şeker düzeyinin ani olarak yükselip düşmesine yol açan bir hastalıktır. Son yıllarda yürütülen bazı araştırmalar, zeytinyağının, şeker hastalığının vücutta neden olduğu bazı rahatsızlıkları önlemede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bunlardan...
  4. Zeytinyağı Çeşitleri ve Teknik Tanımları

    Zeytinyağı Çeşitleri ve Teknik Tanımları

    Zeytinyağı Çeşitleri ve Teknik Tanımları: Zeytinyağı, elde ediliş şekillerine ve üretimde uygulanan yöntemlere göre 3 sınıfa ayrılır; 1- Natürel zeytinyağı, 2- Rafine zeytinyağı, 3- Riviera zeytinyağı. Zeytinyağının sınıfları ve türlerine göre TS-341’de yer alan tanımları aşağıdaki gibidir. 1- Natürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak...
  5. Saçlarda Zeytinyağı ve Sarımsak Mucizesi!

    Saçlarda Zeytinyağı ve Sarımsak Mucizesi!

    saç maskesi saç için zeytinyağı sarımsak saçlara zeytinyağlı maske Sevgili melekler, özellikle son yıllarda saçlara zeytinyağı ve sarımsak sürmek hayli popüler. Ancak bu popülerliğin haklı gerekçeleri var. Gerçekten de sarımsağın sülfür, vitamin ve selenyum içeriği, zeytinyağının yumuşatıcı etkisiyle birleşerek başta yıpranmış ve dökülen saçlar olmak üzere saç bakımında etkili bir doğal...

Sayfayı Paylaş