Örgü Nasıl Bitirilir?

Uzman SühaN

Administrator
Örgü Nasıl Bitirilir?
Örgü bitirmenin birçok tekniği bulunduğu gibi, örgünün tamamlanıp bitirme aşamasında şişteki ilmekler kesilerek bitirilir, bu işlem örgüdeki ilmeklerin sökülmemeleri için yapılan bir örgü tekniği olup örgü tamamlanmış olur.Örgüdeki ilmek kesilirken çok sıkı, ya da çok gevşek kesilmemelidir. Örneğin, bir kazak ya da süveter yakası ilmek bitirilişinde biraz esnek bitirilirse kullanımı daha rahat olacaktır. Hazır konu örgüden açılmışken sevgili hanımlar derya baykal tığ işi bere modellerine de bakmanızı istiyorum.Ayrıca evlenecek olan genç kızlarımız için çeyizlik gelin patikleri modellerimizi de incelemenizi öneriyorum



Örgünün ön yüzünden örgüyü bitirmek için şişteki ilk iki ilmek örülür ve sol şişle sağdaki şişteki ilmeğin içine girilir ve ilmek kaldırılıp diğer ilmeğin üzerinden geçirilir. Böylece bir ilmek kesilmiş olur.




örgü bitirme 1.jpg






Haraşo ( ters) örgünün bitirilmesinde ise bu defa ilmekleri ters alıp, aynı diğer üst bölümdeki kesme tekniği ile örgü bitirmeye devam edilir. Örgülerde bitirme ( kesme) işlemini ters ilmekler ters olarak kesilir, düz ilmekler düz olarak kesilerek devam edilir.




Bir başka pratik yoluda ilk iki ilmek bir alınıp kesilir,sağ şişte tek ilmek kalır, sol şişteki 1 ilmek alınıp tekrar ikisini bir alınıp bu şekilde bitirilerek devam edilir. (bitirme kesme işlemi bittikten sonra ipin ucu kesilir ve son ilmeğin içinde geçirilerek düğüm yapılır) Örgü bitirmelerde (kesme) her zaman şişteki ilmekleri hafif esnek tutarak bitirmeye özen gösterilmelidir. Örgü bitirme tekniği bu şekilde tamamlanmış olur






örgü bitirme.jpg






Örme işi bittiğinde ilmekler kesilir. Bu işlem, ilmekleri sökülmemeleri için birbirine bağlar ve kesmenin (bitirme) en basit yöntemidir.

Düz yüzden kesme

Bu, bir düz örgü sırasında kesmenin en kolay yöntemidir.




1 iki ilmeği düz örün, soldaki şişin ucunu sağ şişteki ilk ilmeğin içine önden batın.
2 Bu ilmeği diğer ilmeğin üzerinden geçirip şişten çıkarın.
3 Sağdaki şişte tek bir ilmek kalır.
4 Bir sonraki ilmeği düz örün ve ikinci ilmeği bunun üzerinden geçirin ve şişten çıkarın. Sağ şişte tek ilmek kalana kadar bu şekilde devam edin.

Tamamlamak için…


Dikilecek uzunlukta iplik parçası bırakıp, ipliği kesin, ipliğin ucunu son ilmeğin içinden geçirin ve ilmeği şişten çıkarın, ilmeği sıklaştırmak içih ipliğin ucunu çekin.

Ters yüzden kesme


Ters bir sırada kesme işlemi yapmak için, sadece ilmekleri düz örmek yerine, ters örün.

ŞİMDİ BİR$EY ÖRELİM!


Şu ana kadar öğrendiklerinizle ilmek atma tekniği, düz örgü, kesme (bitirme) tek renkle veya basit bir çizgili motifle çalışılmış bu atkıyı kolayca tamamlayabilirsiniz.
Tek renkli atkı 8mm.lik şiş kullanarak kabarık yün iplik kullanarak haraşo örgü ile örülür
Çizgili atkı 4.5 mm.lik şişle, balıkçı merinos yün ipliği kullanılarak örülür Her bir atkı tamamlandığında I 5cm genişliğinde ve I58cm uzunluğunda olmaktadır..

Püf Noktası

Şişe ilmek atılarak oluştu¬rulan başlangıç sırasında olduğu gibi, kesilen kenarın da elastik olması gerekir Bu, örgüyü içe çekecek kadar sıkı olmaması gerektiği anlamına gelir Bu, bir yaka bandını keserken (bitirirken) önemlidir; eğer çok sıkı olursa başınızdan geçerken esnemez ve kenarı kopabilir, ilmekler sökülebilir

3 Sağdaki şişte tek bir ilmek kalır

Eğer keserken eliniz çok sıkı ise, örgü için kullanılan şişin iki boy büyüğünü kullanın. Doğru olmazsa, kenarı söküp tekrar kesmeye mutlaka zaman ayırın.
 
Geri
Üst