Oruç tutulmaması gereken durumlar

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Oruç tutulmaması gereken durumlar
oruç tutulmaması gereken durumlar oruç tutulmayacak durumlar tutulması gereken günler
Oruç tutarken, günlük beslenmedeki öğün sayısının altıdan ikiye düşmesi gerekiyor. Uzun saatler aç kaldıktan sonra, vücudu yormayacak ve hazmı kolay yiyecekler tüketilmeli. Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, akşam yemeğinin hafif yenilmesini, iftarda özellikle iftariye denilen şarküteri ağırlıklı besinlerden az tüketilmesini, hamur işinden uzak durulmasını ve pideyi az tüketmek gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında bazı özel durumlarda oruç tutulmaması gerektiğini de belirten Prof. İlgün, bu durumları şöyle sıraladı:

* Hamile veya çocuk emziren kadınların,

  • Alzheimer hastası olanların,
  • Sara hastası olanların,
  • Psikiyatrik bozukluğu olanların,
  • Kanser hastalığı olanların,
  • Daha önce mide ülseri ve kanaması geçirmiş olan kişilerin,
  • Reflü şikayetleri olanların (doktora danışarak önerilere uymalılar),
  • Şeker hastalarının,
  • Kronik böbrek yetmezliği olanların oruç tutmamalıdır.
  • Kalp ve tansiyon hastalarının,
  • Yaşlı ve vücutça düşkün kişilerin,
  • Mide ve barsak hastalığı olanların,
  • Düzenli olarak ilaç kullanması gerekenlerin,
  • Ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde olan kişilerin,
  • Grip, zatürre, yüksek ateş, ishal olanların
  • Mevsimlere veya vücut direnç düşüklüğüne göre ani başlayan rahatsızlığı olanların hiç olmazsa hastalık günlerinde oruç tutmamaları gerekiyor.
İFTAR VE SAHUR ARASINDA BOL SU TÜKETİN

Ramazan ayında oruç tutarken beslenmede ve egzersizde de dikkat edilmesi gereken kurallar var. Bu kurallara uyulduğu takdirde, oruç tutarken uzun süre aç kalmaktan kaynaklanan sorunlar en aza indiriliyor. Prof. Koptagel İlgün, Ramazan ayında oruç tutanların dikkat etmeleri gereken konuları şöyle sıraladı:

- İftarda özellikle iftariye adı altında yenen, özel davetlerde çeşidinin daha da artırıldığı şarküteri ağırlıklı besinlerden az tüketmek, hamur işi yiyecekler ve pideyi asgari miktarda yemek gerekiyor

- İftarda yavaş yemek, iyi çiğnemek ve iftardan birkaç saat sonra ara öğün tüketmek şart

- İftar ve sahur arasında sıvı tüketimine ağır verilerek günlük su ihtiyacını karşılamak uzun süre susuz kalan vücudu rahatlatıyor

- Sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmesi önemli

- İftardan sonra ve sahurda, adeta açığı kapatmak maksadıyla fazla ve sık aralıklarla içilen sigara kanın oksijen oranını düşürür. Dolu olan midede sindirim sırasında oksijenimizi tüketeceğinden, sigaranın verdiği zarar daha da artmış olacaktır
ORUÇTAN SONRA HALI SAHADA FUTBOL OYNAMAYIN

Ramazan ayında en fazla yapılan hatalar arasında tok karnına ağır spor yapmak geliyor. Fazla yemek yiyip sonra da aldıkları yüksek kaloriyi yakmak için hızlı yürüyüş yapanlar, koşanlar, halı sahada top oynayanlar ya da spor salonlarına gidenler fazla güç harcamaktan kaçınmak zorunda. Bunun yerine iftardan birkaç saat sonra ritmik yürüyüşler yapmak sağlık açısından daha faydalı. Yemekte ve yemekten hemen sonra fazla miktarda çay kahve içmek doğru değil. Çünkü çay ve kahvede bulunan maddeler demir emilimini azaltıyor. En uygunu yemekten en az 2 saat sonra çay ve kahve içilmesi. SODAYI FAZLA KAÇIRMAK DA ZARARLI

İftar yemeğini fazla kaçıranlar rahatlamak için soda gibi gazlı içecekleri ellerinden bırakamıyor. Prof. İlgün, tüm gün aç olan vücutta asit salgısının arttığını, bir de gazlı içecekler tüketince sindirim sistemi için zararlı olduğunu vurguluyor. En uygunu ise, su ve ayran tüketmek. Hazır meyve sularında da şeker miktarı fazla olduğu için az tüketmekte fayda var. Tatlıyı ise iftardan 1- 2 saat sonra ve haftada 2–3 defa tüketmek doğru. Tatlılardan sütlaç, puding, güllaç gibi tatlıları tercih ederek, hamur işi tatlılardan uzak durulması gerekiyor. Sahurda sindirimi kolay yiyecekler tüketip en az yarım saat sonra yatmak önemli. Yemek hazırlayanların fazla yağ ve tuz kullanımından sakınmaları da gerekiyor. Ramazanda posası az ve yüksek kalorili yemek yeme nedeniyle kabızlık yaşanabiliyor. Yeterince sebze, meyve ve su tüketilirse ve unlu gıdaların kepek içermelerine özen gösterilirse kabızlık önlenebilir. RAMAZANDA 4 ÖĞÜN BESLENİN

Ramazan ayında beslenmede yaşanan en önemli sorunlardan biri de, günde 3 öğünden iki öğüne düşen günlük beslenmedeki dengeyi ayarlamaktan geçiyor. Çünkü yaklaşık on iki saat aç kalan mideyi yormayarak, hazmı kolay yiyecekler tercih etmek büyük bir rahatlık sağlıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, iftar ile sahur saati arasındaki sürenin, bolizmanın en verimsiz çalıştığı saatler olduğunu belirtiyor. Ramazan ayı dışındaki sağlıklı beslenme biçiminde, 6 öğün bulunuyor. Bunu Ramazan ayında da uygulamaya çalışıp bolizmamızın daha verimli çalışmasını sağlamak gerekiyor. Ramazan ayında 6 öğün olmasa da, iftar sahur ve bu öğünlerin dışında 2 ara öğünle toplamda 4 öğün beslenilmesine özen gösterilmesi gerekiyor. SAHURDA ÇOK SUSATAN YİYECEK TÜKETMEYİN

Sahur özellikle kişiyi oruca hazırlayan bir öğün. Bu nedenle susamaya neden olmayacak, hafif, bol lifli, kızartma ve kavurma gibi yağlı yiyeceklerin olmadığı kahvaltıya dayalı yiyeceklerin seçilmesi önem taşıyor. Bu öğünü zamanında tüketmek gerekiyor. Sadece iftar yaparak sahura kalkılmamasının oruç tutmayı zorlaştıracağını belirten Şengül Sangu Talak, oruç tutacak olanlar için şu önerilerde bulundu:

- İftar da oruç açılırken su, zeytin, peynir veya hurma gibi yiyeceklerden birer parça alarak çorbayla devam edin

- Çorba kişinin ısınmasını ve rahatlamasını sağlayacağından tüketilmesinde büyük yarar var.

- Daha sonra yine ağır olmayacak sebze, ızgara, salata gibi yiyecekler tercih ederek iftar yemeğinizi tamamlamaya özen gösterin

- İftar ile sahur arasındaki sürede bol sıvı özellikle de su tüketmeye çalışın

- Ağır olmamak koşulu ile sütlü tatlı veya meyve gibi yiyecek türlerini, ara öğün olarak tercih edebilirsiniz
 
Geri
Üst