Orucun Yan Etkileri nelerdir

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
Orucun Yan Etkileri nelerdir
Arkadaşlar merhaba ben bu yıl niyet ettim oruç tutacam inş kısmet olursa tabi ama Orucun Yan Etkileri nelerdir bunları bilmem lazım çünkü sağlık olarak pek uygun değilim oruç tutmaya
 
Orucun Yan Etkileri Nelerdir

Orucun Yan Etkisi

Çocuk ve ergenler (2–12 yaş çocuk, 13–18 yaş ergen) : Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu çocuk ve ergenlik döneminde vücudun gereksinimleri yeterince karşılanamaz. Ayrıca açlığa ve su kaybına bağlı ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Hamile ve emziren kadınlar: Hamilelik ve emzirme döneminde kadının enerji ve besin öğeleri ihtiyacı artar. Bu ihtiyacı karşılamak için bile yeterince önlem alınmazken bir de oruç tutulması anne karnındaki ve süt emen bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Hamile kadının gebelik zehirlenmesi, hipoglisemi, iftar sonrası hipertansiyon gibi sağlık sorunları başlar ki bu sağlık sorunları erken doğum ve düşük riskini artırır.

Diyabetli (şeker hastalığı) bireyler: Diyabet insülin hormonunun yetmemesi ya da yokluğuna bağlı olarak kandaki şekerin yükselmesi şeklinde tanımlanır. Kandaki şekerin kontrol altına alınması için ilaçlar kadar 2–3 saatte bir düzenli beslenmenin ve egzersizin de önemi büyüktür. Aç kalındığında kan şekeri genellikle düşer ve iftardan sonra yüksek şeker koması kaçınılmazdır. Şeker hastalığı sinsice ilerleyen ve tüm organların faaliyetini zaman içinde bozan bir hastalıktır. Birkaç yıldır bir şey olmadı diye düşünmeyin. Her oruç dönemi hastalığınızı biraz daha ilerletiyor olabilirsiniz.

Kronik hastalığı olan bireyler: Kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, akciğer hastalığı, kanser gibi bazı kronik hastalığı olanlar kesinlikle oruç tutmamalı. Çünkü aniden müdahale edilecek sorunlar yaşanırsa; örneğin tansiyonunuz düştüğünde tuz tableti kullanamamak, ilaç içememek, tedavinin geciktirilmeye çalışılması yaşamı tehlikeye sokar.

Yaşlılar: Yaş ilerledikçe birçok insan ibadetlerini tam olarak yapmak ister. Ancak buna bedeni müsaade etmeyebilir. Yaşlılıkta doku yenilenmesi çok yavaştır. Kemiklerden kalsiyum kaybı, dokulardaki kasların yıkılması oruç döneminde artar ve sonrasında yaşlı bireyin yaşam kalitesini düşürür. Üstelik yaşlılık döneminde tanısı konulmamış birçok kronik hastalığınız olabilir. Bu durumda da oruç tutmak sağlığınızı tehlikeye sokabilir.

Herhangi bir nedenle özel diyet uygulayan bireyler: Obezite, zayıflık, ülser, kolit, kronik barsak hastalığı gibi sağlık sorunu olanların durumlarına uygun olarak beslenmeleri gerekir. Bu tür hastalıkların tıbbi beslenme tedavilerinde ortak özellik az ve sık yemek yenilmesi gerektiğidir. Bu sebeple özel diyet gereksinimi olan bireyler kesinlikle oruç tutmamalıdır. Aksi halde hastalık nüks edebilir, kilo artışı gözlenebilir, sindirim ve emilim bozuklulukları artabilir.

Ramazan ayı yaklaşırken mutlaka sağlık kontrolünden geçin. Yapılan tahliller ve muayeneler sonucunda doktorunuz sizi oruç tutup tutamayacağınız konusunda yönlendirecektir. Oruç tutmanızda bir sakınca yoksa mutlaka diyetisyen gözetiminde size uygun olarak hazırlanmış, dengeli beslenmenizi sağlayacak programa girin. Böylece oruç sırasında oluşabilecek komplikasyonları önlemiş olursunuz.
 
Geri
Üst