gebe
  1. mislinay

    mislinay Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.130
    Beğenilen Mesajlar:
    39
    Ödül Puanları:
    0

    Osmanlı Mutfağının Genel Yapısı

    Konu, 'Yemek Tarifleri' kısmında mislinay tarafından paylaşıldı.

    osmanlı mutfağı tarihi osmanlı mutfağının tarihi mutfağı tarihçesi yemekleri tarihçesi sütlaç tarihcesi En temel gıdalar et, süt ve süt ürünleridir. Koyun ve kuzu eti ağırlıklıdır.
    Tereyağı çok fazla kullanılıyordu.
    Don ve iç yağı yemeklerde kullanılırdı.
    Ayran ve yoğurt sofradan eksik olmazdı.
    İlk etapta çömlek ve bakırlar kullanılmıştır.
    Sütlü tatlılara çok ağırlık verilmiştir.
    İlk olarak sütlaç yapılmıştır.
    Etler bakır çömlek kazanlarda uzun süre pişirilerek hazırlanırdı.
    Savaş sırasında etleri uzun süre saklamak için kışın toprağa gömüyorlardı. Daha sonra bastırmayı (pastırma) yapmışlardır.
    Savaş sırasında av etleride çok fazla pişiriliyordu.
    Toprakla fazla uğraşmadıkları için tarımcılık fazla gelişmemiştir. Bu yüzden sebze ve meyve fazla tüketilmemiştir.
    Amerika’nın keşfinden sonra domates, patates ve biber Osmanlı mutfağına girmiştir.
    Daha sonra domates gelişi azalınca domatesi kurutarak saklamaya başlamışlardır.
    Domatesi ilk olarak tarhanada kullanmışlardır.
    Savaş sonrası kıyılara yerleşen halk balıkçılık yapmaya ve su ürünlerini kullanmaya başlamışlardır.
    Ege ve Akdeniz kıyılarına yerleştikçe sebze ve meyve kültürü gelişmiştir.
    Hamur işleride çok fazla tüketilmektedir.
    İlk olarak bazlama/gözleme tarzı ekmeği yapıyorlar.
    Mayaya geçince beyaz ekmeği ve diğer çeşitleri yapıyorlar.
    Osmanlıda börek ve tatlı kültürüde çok fazladır. Çok çeşitler vardır.
    Ara yemeklerde vardır. Lokumlar, kuruyemişler, kuru meyveler ve bunlarla yapılan tatlılar. Kuru incir tatlısı, kuru kayısı tatlısı vs….
    Peynir kültürü çok fazla yoktur. Daha çok çökelek kullanılıyordu.
    Tarçın çorbalarda ve et yemeklerinde çok fazla kullanılıyordu.
    Komposto, hoşaf ve şerbetlerde çok fazla tüketiliyordu

     
  2. esena

    esena Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    14 Ocak 2008
    Mesajlar:
    4.074
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Ödül Puanları:
    38
    Şehir:
    TRABZON
    Ce: Osmanlı Mutfağının Genel Yapısı
    ellerine sağlık canım
     
  3. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre
    Ce: Osmanlı Mutfağının Genel Yapısı

    emegine saglik canimm,
     
Osmanlı Mutfağının Genel Yapısı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. osmanlı mutfağı hakkında genel bilgi!

    osmanlı mutfağı hakkında genel bilgi!

    türk mutfağı hakkında bilgi dünya mutfakları hakkında bilgi osmanlı mutfağı türk yemekleri osmamlı yemekleri Bir zamanlar, Asya'dan Anadolu'ya doğru akan Türk boyları, eski uygarlıkların mayaladığı bu topraklara Uzak Doğu'da oluşan o zengin kültürü büyük bir ustalıkla ve yol boyu, geçtikleri her ülkeden aldıkları malzemeyle zenginleştirerek taşımışlardı. Bu hareket sırasında elbette mutfak...
  2. Arnavut Ciğeri(Osmanlı Mutfağı)

    Arnavut Ciğeri(Osmanlı Mutfağı)

    MALZEMESİ750 gr. kuzu ciğeri 200 gr. (2 su bardağı) un 1 tatlı kaşığı tuz Pul kırmızı biber Sumak 5 adet orta boy kuru soğan 2 demet maydanoz Kekik 1,5 su bardağı ayçiçek yağı TARİF Ciğerin ince zarını çıkartıp, iri küpler halinde doğrayın. Bol suda yıkayın ve süzülmesi için delikli süzgeçe koyun. Bir kenarda unu tuz ile karıştırıp eleyin. Ciğerleri bu karışıma iyice buladıktan sonra...
  3. osmanlı mutfağı genel bilgi

    osmanlı mutfağı genel bilgi

    osmanlı mutfağı hakkında bilgi Bu hareket sırasında elbette mutfak kültürüne de gereken yeri vereceklerdi. "Açları doyurun, çıplakları giydirin, yıkılanları yapın, az halkı çok edin" gibi kutsal öğütlerle yola çıkan göç kafilelerinin yeni vatandaki görevleri kendilerine böylece bildirilmişti. İşte, yıllar sonra Anadolu ve Rumeli'nde gelişen Osmanlı kültürü ve de bu kültürün önemli...
  4. Osmanlı İktisâdi Yapısı

    Osmanlı İktisâdi Yapısı

    From ansiklopedi.gen.tr Osmanlı Devleti beylik döneminden itibaren sistemli bir malî teşkilâta sahip olmuştu. Kaynakların verdiği bilgiye göre Osmanlılardaki ilk maliye teşkilâtının Murat Hüdavendigâr (I. Murat) zamanında Çandarlı Kara Halil ile Karamanlı Kara Rüştem tarafından yapıldığı belirtilmektedir. Bu bilgiler ışığında meseleye bakıldığı zaman Osmanlı maliyesinin daha ilk kuruluş...
  5. Diyarbakır coğrafi yapısı - genel bilgiler

    Diyarbakır coğrafi yapısı - genel bilgiler

    Diyarbakır'ın coğrafi yapısıyla ilgili tüm bilgiler coğrafi yapısı nasıldır çevresinde ki yerleşim bölgeliri ve özellikleri hakkında tüm merak edilenler Yüzölçümü, 15.355 km2 Nüfusu, 1 milyon 364 bin 209 (2000 sayımına göre) Komşu olduğu iller, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman. İlçeleri, Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hani, Hazro, Kocaköy,...

Sayfayı Paylaş