Oturma odanızda havuz keyfi

M

Misafir

Forum Okuru
Oturma odanızda havuz keyfi
Oturma odanızda havuz keyfi
Yaz aylarıyla birlikte sıcaklar da arttmaya başlıyor. Suya en çok ihtiyacımız olduğu günler de başladı. Bu ihtiyacımızı gidermek için evimizin deniz görmesi ya da sahil kasabasında yaşıyor olmamız gerekmiyor.

Oturma odasında, mutfakta, salonda hatta yatak odasında dahi mini su bahçeleri oluşturmak mümkün. İşin bir de sağlık yönü var. Ortama ekledikleri oksijen ve nem oranını artırma özelliği olan su bahçeleri, solunum problemi yaşayanlara şifa veriyor.

Su, doğadaki en basit ve kolay bulunabilen bir terapi aracı. Müzik ile terapi yapılan Osmanlı dönemindeki şifahanelerde bir yandan müzik icra edilirken diğer yandan da bu terapi su sesi ile desteklenirmiş. Edirne Daruşşifa’daki büyük kubbenin altında bulunan şadırvan suyu, fıskiyelerle etrafa saçılır, şadırvanda çıkan sesle zenginleştirilmiş manzara, hastalar için rahatlatıcı bir atmosfer oluştururmuş.

Çünkü şırıl şırıl akan su sesinin, uyku halindeki insan beyninin yaydığı dalgalara benzer dalgalar yayar bu da dinlendirici bir etkiye neden olurmuş. Dere kenarlarında ev kurmak, piknik yapmak, boğaz kenarındaki kafelerde çay içmek de bu nedenle büyük keyif verir insana. Modern dünyanın koşulları içinde evinizin bahçesine, salonunuza, yatak odanıza, kapı girişlerine yapacağınız küçük şelalelerle bu dinlendirici etkiyi yakalamanız çok zor değil.

Evinizin dekorasyonuna katacağı hoş görüntü de keyfinize keyif katar böylece. Ayrıca ortama ekledikleri oksijen ve nem oranını artırma özelliği olan su bahçelerinin solunum problemi yaşayanlara iyi geldiği biliniyor. “Su gibi bir ömür, aziz bir ev” için illa ki kocaman bir daire sahibi olmanız da gerekmiyor. Havuzlar, fıskiyeler, şelaleler apartmanlara yakışmaz deyip betonların arasına kendinizi gömmeye de gerek yok.

Evinize su köşesi ya da küçük şelalecikler yapmak için bitki dünyası, yapı marketleri, akvaryumcular ve bahçe malzemeleri dükkanlarında biraz vakit geçirmeniz yeterli. Yine de bir rehbere ihtiyaç duyarsanız iç ve dış mekan su bahçeleri tasarım kitaplarından yararlanabilirsiniz. Özellikle Yapı Yayın’ın hazırladığı “su bahçeleri tasarım kitapları” verdiği detaylı bilgilerle size kaynak olabilir.

Suyun görsel ve işitsel etkilerini bir odaya taşımanın en kolay ve hızlı yolu bir masaüstü su saksısı sahibi olmakla başlıyor. Genellikle seramik ve metalden yapılan bu su kaynakları yosun, bitki ve bitki kabuklarını içlerinde barındırıyor. Yapılacak tek işlem, fıskiyenizi koyacağınız uygun yükseklikte bir düzlem bulmak, deposunu suyla doldurmak ve prize takmaktan ibaret.

Eğer size özel olsun istiyorsanız, minyatür bir pompa, uygun bir kap, testi, çakıllar ve süslemeler kullanarak kendi iç mekan fıskiyenizi yapabilirsiniz. Ahşap, taş, cam ve seramik, su bahçelerini tamamlayan önemli unsurlar. Malzeme seçiminizi yaparken bunları unutmayın.

Evinizde doğal esintiler oluşturmak için daha pek çok seçeneğiniz var. Kendinden fıskiyeli ve kokulu otlar için yapılmış kaplar, yaprak biçimli bakırdan yapılmış küçük şelaleler, saksı içindeki çakıllı fıskiyeler, fıçı kullanılarak yapılan havuzcuk, mozaikli platformlar, taşınabilir süs havuzları gibi. Öncelikle hangisinin evinize uygun olduğuna karar vermelisiniz. Bir fıskiye, oturma odasında ilginç bir nokta, yemek odasında sohbet köşesi, yatak odasında rahatlatıcı bir ortam oluşturabilir.

Kendinden mekanizmalı şık bir su kabı, evinizin uygun elektrik çıkışı olan ve bitkiler için yeterli ışık alan bir yere yerleştirildiğinde ortama huzur verebilir. Kekik, adaçayı, biberiye, fesleğen, nane, kişniş gibi kokulu otları evinizde yetiştirmenizi sağlayan su elemanlı pencere önü saksıları ise küçük ama doğal bir bahçe sahibi yapar sizi.

Böylece hem bitkilerin öz aroması evinizin içine yayılır, hem çiçekleri hoş bir görüntü oluşturur. Bakımı kolay bir şelale yapmak isterseniz ise çakıllı şelaleleri tercih edebilirsiniz. Çakıllı fıskiyelerin en iyi tarafı her şeyi kendi içlerinde barındırması. Delikli çakıllar havuz malzemeleri satan yerlerden temin edilebiliyor.

Çakıllardan fışkıran su, etrafındaki otlar, toprak renkli bir seramik kapla oluşturacağınız şelale tatlı bir havayla misafirlerinizi karşılamanızı sağlayabilir. Fıçı kullanarak yapacağınız havuzcuk ise, eğer yöresel formlardan hoşlanıyorsanız köy evi görünüşünde, kırsal bir hava katar yuvanıza.

İyi bakıldığında egzotik çiçekler açan kaktüs, mum ve suyun birlikteliğini aynı anda yaşamak isteyenlere mozaikli platformlar cevap verebilir. Rengarenk küçük mozaiklerle hazırlayacağınız minyatür bir havuzcuk, akşam misafirlerinize kendilerini evinde hissettirecektir.
 
Geri
Üst