Özel Fonlar Coştu

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Özel Fonlar Coştu
2008 photoshop için aradoğınız fonlar
İngiltere merkezli BC Partners, Migros'un yüzde 50.8 hissesini 2 milyar YTL'ye alarak Türkiye'de şimdiye kadar gerçekleşmiş olan en büyük özel sermaye fonu yatırımını yaptı. Türkiye'de 2006'dan beri etkin olan özel sermaye fonları, şimdiye kadar Dentistanbul'dan UN Ro-Ro'ya kadar birçok farklı sektördeki şirkete yatırım gerçekleştirdi.
'Finansal yatırımcı' adı da verilen özel sermaye fonları, stratejik yatırımcıdan farklı olarak yatırımlarını genelde 3 ile 7 yıl arasında bir dönem için yapıyor. Daha sonra şirket hisselerini halka arz ederek ya da başka bir yatırım fonuna satarak kâr elde ediyor.

Yatırım süresi 7 yılı geçmiyor

Dünyada 2005'ten beri büyüyen özel sermaye fonu yatırımları Türkiye'de ilk kez 2006'da 2.4 milyar dolarla ciddi bir büyüklüğe ulaştı. 2006'da Texas Pacific Group'un Mey İçki'yi satın almasından sonra 2007'de en büyük özel sermaye fonu yatırımı UN Ro-Ro hisselerinin 1.284 milyar dolara Kohlberg Kravis Roberts & Co'ya devriyle gerçekleşti. 2007'de Acıbadem Sağlık Hizmetleri, Beymen, Boyner, Dentistanbul özel sermaye fonlarına satılan şirketler oldu.
Ernst & Young tarafından yapılan bir çalışmaya göre, bu fonların yatırımı 2007'de 1.9 milyar dolara ulaşarak Türkiye'de toplam birleşme satın almaların yüzde 15'ini oluşturdu. Aynı rapora göre özel sermaye fonlarının yatırımı dünyada 2006'da 450 milyar dolardı.
Türkiye'de 2006'da 25, 2007'de 15 özel sermaye fonu yatırımı gerçekleşti. Bu işlemlerin yarıdan fazlasında finansal yatırımcı, şirketin çoğunluk hisselerini almayı tercih etti. Yatırımlar teknolojiden ilaca hemen hemen her sektörde gerçekleşti.

Şirketi büyütüyor

Özel sermaye fonları genellikle halka açık olmayan şirketleri seçiyor. Hisseleri alınan şirket hızla büyütülüp 3 - 7 yıl içinde ya yeni bir fon şirketine devrediliyor ya da hisseleri halka arz ediliyor.
3 - 7 yılda elde edilen kâr, şirkette yeni bir yatırıma dönüştürülmek yerine hisse senedi satışıyla realize ediliyor ve şirketten çıkmış oluyor.

İşten çıkarma pek yok

Ernst & Young'ın araştırmasına göre, dünyada en büyük 100 özel sermaye fonu yatırımındaki ortalama büyüme oranı yüzde 80 oldu. Bu yatırımlarda kâr artışının yüzde 49'u şirketin organik büyümesi, yüzde 23'ü de maliyet düşürme ve yeniden yapılanmayla sağlanıyor. Maliyet, verimliliği artırma, giderleri kısma ve kontrolleri sıkılaştırmayla düşüyor. Finansal yatırımcının hisse aldığı şirkette çalışan sayısı düşüş göstermezken, şirketlerin dörtte üçünde üst yönetim değiştiriliyor.


Milliyet
 
Geri
Üst