M
Misafir
Forum Okuru
Paketlenmiş ürünlerin sağlığımıza etkileri
paketlenmiş ürünlerin uzun süre
Paketlenmiş ürünlerin katkı maddeleri nelerdir
Merhaba Sevgili Melek'ler... Bu yazımızda paketlenmiş ürünler hakkında bilgiler ediniyor ve paketlenmiş ürünlerin sağlığımıza etkilerini gözden geçiriyoruz arkadaşlarım.
Bazı gıda ve kozmetik ürünlerinde bulunabilen katkı maddeleri aşağıda verilmiştir;
Gıda Katkı Maddeleri (GKM) kullanım amaçlarına göre 4 grupta toplanabilir.Bunlar;
1. Kaliteyi koruyarak raf ömrünü uzatanlar (Koruyucular)
a. Antimikrobiyaller (nitrit, nitrat, benzoik asit, propionik asit, sorbik asit, kükürt dioksit)
b. Antioksidanlar (BHA, BHT, Gallatlar)
2. Yapıyı ve hazırlama, pişme özelliğini geliştirenler
a. pH ayarlayıcılar
b. Topaklanmayı önleyenler (silikat, magnezyum oksit, magnezyum karbonat)
c. Emülsifiyerler (lesitin, mono ve digliseritler)
d. Stabilizörler, kıvam arttırıcılar, tatlandırıcılar
e. Mayalanmayı sağlayıcı ajanlar
f. Nem ayarlayıcılar
g. Olgunlaştırıcılar
h. Ağartıcılar, dolgu maddeleri, köpük ayarlayıcılar, parlatıcılar
3. Aromayı ve rengi geliştiriciler
a. Çeşni arttırıcılar (MSG)
b. Çeşni vericiler (Aroma maddeleri)
c. Renklendiriciler (tartrazin, indigotin,...vb.)
4. Besin değerini koruyucu, geliştiriciler (Besin öğeleri)
a. İşleme sırasında kaybolan besin öğelerini yerine koyma (B1, B2, niasin)
b. Diyette eksik olabilecek besin öğelerini ekleme (A, D vitaminleri)
Görüldüğü gibi GKM kullanımı ile pek çok yarar sağlanmaktadır. Ancak tüketiciler GKM ile ilgili sağlık endişeleri taşımakta ve GKM’ni sağlığa zararlı kimyasal maddeler olarak düşünmektedirler(3).“Food Additives” adeta “Food Badditives” şeklinde algılanmaktadır.
Paketlenmiş ürünlerin katkı maddeleri nelerdir
Merhaba Sevgili Melek'ler... Bu yazımızda paketlenmiş ürünler hakkında bilgiler ediniyor ve paketlenmiş ürünlerin sağlığımıza etkilerini gözden geçiriyoruz arkadaşlarım.
Bazı gıda ve kozmetik ürünlerinde bulunabilen katkı maddeleri aşağıda verilmiştir;
Gıda Katkı Maddeleri (GKM) kullanım amaçlarına göre 4 grupta toplanabilir.Bunlar;
1. Kaliteyi koruyarak raf ömrünü uzatanlar (Koruyucular)
a. Antimikrobiyaller (nitrit, nitrat, benzoik asit, propionik asit, sorbik asit, kükürt dioksit)
b. Antioksidanlar (BHA, BHT, Gallatlar)
2. Yapıyı ve hazırlama, pişme özelliğini geliştirenler
a. pH ayarlayıcılar
b. Topaklanmayı önleyenler (silikat, magnezyum oksit, magnezyum karbonat)
c. Emülsifiyerler (lesitin, mono ve digliseritler)
d. Stabilizörler, kıvam arttırıcılar, tatlandırıcılar
e. Mayalanmayı sağlayıcı ajanlar
f. Nem ayarlayıcılar
g. Olgunlaştırıcılar
h. Ağartıcılar, dolgu maddeleri, köpük ayarlayıcılar, parlatıcılar
3. Aromayı ve rengi geliştiriciler
a. Çeşni arttırıcılar (MSG)
b. Çeşni vericiler (Aroma maddeleri)
c. Renklendiriciler (tartrazin, indigotin,...vb.)
4. Besin değerini koruyucu, geliştiriciler (Besin öğeleri)
a. İşleme sırasında kaybolan besin öğelerini yerine koyma (B1, B2, niasin)
b. Diyette eksik olabilecek besin öğelerini ekleme (A, D vitaminleri)
Görüldüğü gibi GKM kullanımı ile pek çok yarar sağlanmaktadır. Ancak tüketiciler GKM ile ilgili sağlık endişeleri taşımakta ve GKM’ni sağlığa zararlı kimyasal maddeler olarak düşünmektedirler(3).“Food Additives” adeta “Food Badditives” şeklinde algılanmaktadır.