gebe
  1. NuRoVSkİ

    NuRoVSkİ Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    4.111
    Beğenilen Mesajlar:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ankaradan bı adet meleğim:)

    patlamış mısır nasıl patlıyor?

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında NuRoVSkİ tarafından paylaşıldı.

    [FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor. Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı. Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır kültürünü gördü, ama asıl ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin dini ayinlerde ipe dizilmiş patlamış mısırları yediklerini görmesi ile başladı. Üstelik yerliler mısırı bir çeşit şişe geçirerek, tekrar tekrar ısıtarak veya kızgın kuma gömerek değişik şekillerde patlatarak yiyorlardı.

    Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa'ya getirilen ürünlerin içinde en ünlüleri patlamış mısır ve tütündü. Birincisine çok fazla yağ ve tuz ilave etmezseniz, kesinlikle ikincisinden daha sağlıklıdır. Ancak tüm mısır taneleri patlamaz. Patlayan mısırın gizemini yaratan iki faktör vardır: Mısır tanesinin içinin çok güzel bir ısı geçiş özelliği ve müthiş bir mekanik mukavemete, yani sağlamlığa sahip kabuğu. Mısıra dikkatli bakıldığında, etrafında kalın ve su geçirmez bir kabuk olduğu görülür. Bunun altında iki tabaka daha vardır. Tanenin bu iç kısımlarındaki moleküllerin sıralanış biçimi, normal mısır tanelerine göre daha düzenlidir. Bu sayede ısı normal tanelere oranla neredeyse iki misli hızla içine yayılabilir.

    Kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin içi de süratle ısınır ve içindeki su, basınçlı bir su buharı oluşturur. Isınma süresince gittikçe artan bu basınç, sonunda kalın kabuğun adeta infilak ederek yırtılmasına yol açar. Tane ilk boyutundan yaklaşık 30 misli büyür, içi dışına gelir, yani tanenin içindeki yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı oluşturur. Bu özelliği tabiatta başka hiçbir şeyde göremezsiniz. Belki biraz ekmeğin oluşumunu buna benzetebiliriz.

    Bir mısır tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, içinde en az yüzde 14 oranında su olması gerekir. Bunun altındaki oranlarda yine patlar ama kısmen açılır, istenen sonuç alınamaz. Mısırın içersindeki su oranını artırmak için, kapalı bir ortamda üzerine su serpiştirilmesi ve beklemeye bırakılmasının faydalı olacağı söylenir ama bu işlem mısırın içindeki su oranını en fazla yüzde l arttırır. Bir mısırı iğneyle delerseniz, bir fırında veya güneş altında bekletirseniz, 150 derecenin altında ısıtırsanız, yukarıda bahsedilen suyun buharlaşması, basınç ve infilakın hiçbiri gerçekleşmez.


    [/FONT]

     
patlamış mısır nasıl patlıyor? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. patlamış mısır

    patlamış mısır

    Patlamış Mısırın Patlaması Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor. Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı. Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır kültürünü gördü, ama asıl ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin...
  2. Patlamış Mısır Öldürüyor

    Patlamış Mısır Öldürüyor

    rüyada patlamış mısır yemek hamilelikte mısır yemek hamilelikte patlamış gebelikte Evdeyken ya da sinemadayken severek yediğimiz patlamış mısır öldürüyor... Büyük küçük herkesin severek atıştırdığı patlamış mısır, nam-ı diğer popcorn, meğer sağlığa çok zararlıymış! Özellikle mikrodalgayla hazırlanan patlamış mısırı koklamanın bile çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını belirten...
  3. Patlamış Mısırın SağlıkFaydalarI

    Patlamış Mısırın SağlıkFaydalarI

    Patlamış mısırın faydasını okuyunca hemen gidip patlattım:dil: Canım çekti çok severim zaten ...Hem faydalı hem de yemesi zevkli...Kanser düşmenı hem de... Evet patlamış mısır ve kanser. Nasıl mı? İçersindeki antioksidanlar sayesinde kansere karşı büyük adımlar atıyor ve mücadele ediyor. Vücudun direncini ve güç hacmini arttırıyor. Kilo almanızı sağlıyor. Mutluluk hormonlarınızı...
  4. Patlamış mısır nasıl yapılır

    Patlamış mısır nasıl yapılır

    Patlamış mısır nasıl yapılır mısır patlatma tarifi Kış günlerinde ailecek evde film izlerken ve misafirlerinize çay ikramı oalrakda sunduğumuz mısırları evde patlatmaya ne dersiniz Melek'ler? O halde hadi buyrun hep birlikte mısır patlatmanın püf noktalarını bu yazımızda öğrenelim. mısır patlatma için gerekli malzemeler 1 çay bardağı sıva yağ 1 su bardağı mısır ve tuz Hepsi bu kadar...
  5. Şekerli patlamış mısır nasıl yapılır

    Şekerli patlamış mısır nasıl yapılır

    Ya biliyorum diyceksiniz ki şeker koy yap işte, ama ben tam ölçü istiyorum, arkadaşlara yapıcam rezil olmayayım :D

Sayfayı Paylaş