gebe
  1. BEYZA21

    BEYZA21 ♥ سن بنيم جننتيم نفسيمسين ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    9.628
    Beğenilen Mesajlar:
    1.524
    Ödül Puanları:
    113

    Patlıcan nasıl kurutulur ?

    Konu, 'Yemek Tarifleri' kısmında BEYZA21 tarafından paylaşıldı.

    Patlıcan türk mutfağın da en çok kullanılan sebzelerden biri..Güveci,dolması,musakkası,kızartması hatta reçeli bile yapılan patlıcan kısacası severek tükettiğimiz bir sebze.Yaz sebzesi olan patlıcan adeta mutfakları şenlendiriyor diyebiliriz.Patlıcanın lezzetinin yanın da saymakla bitmeyen faydaları var.Yazımızın devamın da patlıcanın faydalarını ve patlıcanın kurutulması hakkındaki bilgileri görebilirsiniz.Öncesi ; Patlıcanın Yararları adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.

    Patlıcan Türk mutfağında en çok tüketilen sebzelerden biri.Sık tüketilmesinin nedeni hem lezzeti hemde çeşitli yemeklere ana malzeme olması.Yazın gerçekten ne pişirsem derdiniz olmuyor dolapta patlıcan varsa.Patlıcan kebabı,karnıyarık,etli patlıcan güveci,patlıcan közleme,musakka ve daha sayamadığımız bir çok yemeği yapılır patlıcanın.Yüksek oranda lif içeren patlıcanın sağlığımı üzerinde bir çok faydası var.Tabi patlıcanı aşırı yağlı tüketmediğiniz müddetçe.Yazımızın devamın da patlıcanın yararları detaylı yer alıcak.Şimdi patlıcan kurutmasından bahsedelim.Kışın lezzetli dolmalar yapmak için patlıcan kurutmaya ne dersiniz.Yapılışı az zahmetli olsada lezzeti için değer diye düşünüyorum.Şimdi patlıcan kurutmanı tam zamanı hanımlar.Hem en güzel çekirdeksiz patlıcanlar mevcut, hemde keskin güneşte patlıcanlar istenilen kıvam da kuruyucak..


    patlıcan kurutma.jpg




    Neden Patlıcan Yemeliyiz?



    Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar.
    Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler.
    Bağırsakları yumuşatır.
    A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur.
    Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz.
    Kan basıncını arttırır.
    Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder.
    Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz. Patlıcan
    Patlıcan bir miktar nikotin içerir.

    Bacaklarda ve basenlerde selülit oluşmasını önler.
    Uzun süre kalıcı tokluk hissi sağlar.
    Romatizma ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına fayda sağlar.
    Dişleri güçlendirir.
    Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
    Yüksek miktarda su içeriği nedeniyle cildi nemlendirir. Kuru cilt ve kuru saçlara iyi gelir.
    Kansere yakalanma oranını düşürür.
    Beyine de fayda sağlar.
    Diyabet rahatsızlığı olanlar yani şeker hastaları için de oldukça harika bir sebzedir. Şeker hastaları da bu şifalı sebzeyi rahatlıklara tüketebilir.
    Güçlü bir antioksidandır.


    Patlıcanın Zararları Nelerdir?


    Bu sebze yendikten sonra ağızda ufak yaralar yada aftlar oluşturabilir.
    Böbrek yada safra kesesi rahatsızlığı olanlar için zararlı olabilecek organik asitler içerir.
    Böbrek taşı yada safra kesesi taşı olan kimselerin patlıcan, ıspanak ve pancar yaprağı gibi oksalat yönünden zengin gıdalar tüketmesi tavsiye edilmez.


    Patlıcan kurutması nasıl yapılır


    Patlıcan kurutmak için keskin bir bıçak, bir de oyma bıçağına ihtiyacınız var bazıları kaşıkla oyar. Düz bir patlıcanı ortadan ikiye kesin sap kısmını da kesip çıkarın ve kaşıkla yada oyma bıçağı ile içini oyun içinin çekirdekli kısmı tamamen çıkmalı. Patlıcanları oyduktan sonra kapalı taraflarından pamuklu bir ip ve iğne ile geçirin ve ipe dizin çok güneş alan hafif rüzgarlı bir yerde kurutun. İpe dizerken birbirine temas etmeyecek aralıkta olmalı. İsterseniz pul şeklinde veya uzun dilimler şeklinde, patlıcan musakka veya kızartmalık olarak arzunuza göre kesip ipe geçirin. İyice kıtır kıtır kuruyan patlıcanları kışın kullanılmak üzere tozlanmamaları için, üzerlerine bir poşet geçirerek, alt kısmı açık kalacak şekilde, güneş almayan mümkünse serin bir yerde asılı olarak veya bez torbalarda saklayabilirsiniz. Kuru patlıcanları kullanacağınız zaman, gereken miktarını kaynayan suda en az 5 dakika hafif yumuşayıncaya kadar kaynatın ve suyunu süzün. Dolmalıkları piştiğinde şişerek dağılmaması için sıkı olmayacak şekilde doldurun. Şimdiden afiyet olsun.

     
Patlıcan nasıl kurutulur ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Patlıcanı Nasıl saklamalıyım?

    Patlıcanı Nasıl saklamalıyım?

    patlıcan nasıl saklanmalı patlıcan yemekleri patlıcan kızartması buzlukta nasıl saklanır Arkadaşlar buzluğuma patlıcan koymak istiyorum ama daha önce hiç koymadım nasıl yapacağımıda bilmiyorum.Kışın buzluktan çıkarıp bir imam bayıldı yapsakyada ne biliyim bir patlıcan salatası yapsak da yesek fenamı olur. hem kışın patlıcanlar acı ve hormonlu oluyor yazın ki gibi olmuyor. sizden isteğim...
  2. Patlıcan Dolapta Nasıl Saklanır?

    Patlıcan Dolapta Nasıl Saklanır?

    patlıcan dolapta nasıl saklanır patlcan yemeği tarifi kışlık patlıcanlar buzlukta nasıl saklanmalı hakkında bilgiler için meleklermekani.com geçtiğimiz gün köyden getirdiğimiz domateslerle konserve yapmıştım ve ilk defa yapmama rağmen çok güzel oldu :D:D domates konservesi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız Domates Konservesi Nasıl Yapılır? adlı yazımızı okuyabilirler :D:D şimdi size...
  3. cevizli patlıcan nasıl yapılır

    cevizli patlıcan nasıl yapılır

    Selam kızlar, ben bir meze tarifi arıyorum ama cevizli patlıcan.Bir yerde yedim tarifini alabilecğim samimiyette de değildim soramadım.Var mı bu tarifi bilen ?
  4. Taze Nane Nasıl Kurutulur?

    Taze Nane Nasıl Kurutulur?

    nane kurutma taze nane kurutma Sevgili melekler, taze nanenin mis gibi kokusuyla pazarlarda yerini aldığı şu günlerde nane kurutmak için tam zamanı. Bu basit işlem nasıl yapılır, anlatalım... İlk olarak naneleri yapraklarını alarak bol suda yıkayın. Suyu süzüldükten sonra temiz bir örtüye ya da yağlı kağıdın üzerine açarak. Gölgede kurutun. Güneşte kuruttuğunuzda nanenin yeşil rengini...
  5. Erik nasıl kurutulur ?

    Erik nasıl kurutulur ?

    Erik baharın müjdecisi ,gebelerin her dönem aşerdiği gözde meyvelerden biri.Müdavini sadece gebeler değil,herkesin severek tükettiği erik A ve C vitamini bakımından çok zengin.Yüksek miktarda lif fosfor demir,bakır gibi mineralleri bünyesinde barındıran erik sağlığımız açısın dan çok faydalıdır.Özellikle sindirim sistemi üzerinde etkili olan erik kabızlık problemi olanlara çok...

Sayfayı Paylaş