gebe
  1. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    Pekmez nasıl yapılır bilgi verirmisiniz

    Konu, 'Soru-Cevap' kısmında Kayıtsız Üye tarafından paylaşıldı.

    Her sabah tahinle karşıtırıp yediğimiz caanım pekmez nasıl yapılır, ilk defa aklıma takıldı :D Oysa her sabah kaşık kaşık yiyorum :)
     
  2. TİTAN

    TİTAN *Melekler Mekanı*

    Kayıt:
    21 Eylül 2012
    Mesajlar:
    14.192
    Beğenilen Mesajlar:
    2.685
    Ödül Puanları:
    113
    Pekmez üzüm, incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılması ile üretilen, Anadoluya özgü, yoğun ve tatlı bir şuruptur.
    Üzümden yapılan pekmez tatlı olmasına karşılık, dut pekmezi biraz acımsı olur. Üzümden yapılan; Niğde Bahçeli Adana'nın (Pozantı ilçesi-Kamışlı köyü nün tamamen organik olarak üretilen Pekmezi), Elazığ, Nevşehir ve Zile pekmezleri meşhurdur.

    Üretimi

    Pekmezlik üzümler, çiğneme, havan ve pres gibi çeşitli şekillerde sıkılır ve üzümlerin suları elde edilir. Ekşi olan bu şıra 50-60 derecede 10-15 dakika kaynatılıp içine pekmez toprağı eklenir. Beyaz renkli olan bu toprak üzümler daha ezilmeden işleme dahil edilmelidir. Bu işleme kestirme adı verilir. Toprak katma işlemiyle şıranın durulması, çökelti oluşturması ve üzümden gelen ekşiliğin alınması sağlanır. Toprak katılmayan pekmez ekşi ve bulanık görünümlü olur. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 100 kg üzüm şırasına 1-5 kg pekmez toprağı katılmasını öngörmektedir.


    Pekmez kaynatılırken oluşan köpüklerin alınması berrak görünümlü pekmez elde etmeyi sağlar. Bu şekilde daha lezzetli bir pekmez elde edilmiş olur. Kestirilen şıra dinlendirme kaplarında en az 4-5 saat bekletilir. Bu dinlenme sırasında kabın dibine eklenen toprak ve üzüm şırasının içindeki belli parçacıkların oluşturduğu tortu çöker. Şıranın üstte kalan berrak kısmı tortudan ayrılır, tortu atılır. Ayrılan berrak şıra kaynatma kazanlarına aktarılır.

    Antalya'nın İbradı ilçesinde pekmez toprağı kullanılmaz. Şıranın durulması ve üzümün ekşiliğinin alınması için özenle biktirilen meşe ağacının külü kullanılır. Böylece toprağın kansorejen özelliği de devre dışı bırakılmış olur.

    Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlem kaynatmadır. Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez kaynatılırken şıra bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Şıra kaynatıldığında kaptaki eksilme yeni şıra ile doldurulmamalıdır. Bu pekmezin kalitesini bozar. Karışımın göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğinin göstergesidir. Kaynatma üstü açık geniş kaplarda yapıldığı gibi, vakumlu ortamda daha düşük ısılarda açık renkli pekmez üretilebilir.

    Yapımı anlatılan bu ürün türüne "tatlı cıvık pekmez" denir. "Günbalı" denen pekmez türü şıranın geniş kaplarda, güneş altında suyunun uçurulmasıyla elde edilir.

    "Katı pekmez" tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 25 kg pekmez için 5 yumurta akı, 500 g pudra şekeri ve 500 g eski pekmezden oluşan bir maya önermiştir. Maya eklenip sürekli karıştırılan pekmez bir gün bekletilir, ertesi gün tekrar iyice karıştırılır ve paketlenir.


    Besin Değerleri


    Pekmezin besin değeleri, yapıldığı meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1,276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden iyi bir besin, faydalı bir ilaç olarak bilinir. İçermiş olduğu %80'e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olması sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar.

    Faydaları


    Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir.


    Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.

    Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır.
     
Pekmez nasıl yapılır bilgi verirmisiniz konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Andız Pekmezi Nasıl Kullanılır ?

    Andız Pekmezi Nasıl Kullanılır ?

    Andız pekmezi faydaları Andız pekmezi nasıl kullanılır Şifalı bitkiler içinde andız kozalağından yapılan andıç pekmezinin faydaları ile ilgili bilgiler sunuyoruz sizlere melekler :) Andız Pekmezi, akdeniz bölgesinin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen, ardıç olarak da bilinen ağacın kozalaklarından el değmeden, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen şifalı bir pekmezdir. Ardıç...
  2. Evde Dut Pekmezi Nasıl Yapılır bilen var mı

    Evde Dut Pekmezi Nasıl Yapılır bilen var mı

    Evde Dut Pekmezi Nasıl Yapılır bilen varsa lütfen bana evde dut pekmezi yapmak için tarifini yazsın kızlar!
  3. Evde tantuni nasıl yapılır tarif verirmisiniz

    Evde tantuni nasıl yapılır tarif verirmisiniz

    Ben tantuniye bayılıyorum , eşim de öyle. Ona sürpriz olarak evde tantuni yapmak istiyorum ama nasıl yapacağım bilemedim. Tarifi avr mı bana yardım edebilirmisiniz?
  4. kablosuz ağ ayarlarını nasıl yapacağım bilgi verirmisiniz lütfen

    kablosuz ağ ayarlarını nasıl yapacağım bilgi verirmisiniz lütfen

    Evdei nette bir sorun çıktı biraz kurcaladım ama bilmeyince bir yerini yaparken diğer yer bozuluyor. Uzun lafın kısası kablosuz ağ ayarlarını yapmam gerekiyor, nerden nasıl yapacam yardım edermisiniz bana?
  5. boşanmada mal paylaşımı nasıl olur bilgi verirmisiniz?

    boşanmada mal paylaşımı nasıl olur bilgi verirmisiniz?

    Merhabalar.Eşimle boşanma sürecine girmiş bulunuyoruz. Artık dönüşü yok, sormak istediğim mal paylaşımı nasıl olacak ?

Sayfayı Paylaş