gebe
  1. PeLiNiM

    PeLiNiM Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    16 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    5.444
    Beğenilen Mesajlar:
    57
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ANTALYA

    Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası..

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında PeLiNiM tarafından paylaşıldı.

    çeçil peyniri nasıl yenir peynirin tuzu nasıl alınır küflenmiş kaşar yenir mi kaşar neden küflenir Peynir yemek için ne çok bahanemiz var! Kahvaltıda tek başına yediğimiz yetmez, börekte, yemekte, makarnada, çorbada hatta tatlıda bile kullanırız.


    Peki, gerçekten kaliteli, besin değeri yüksek ve uzun süre bozulmadan muhafaza edeceğimiz bir peyniri nasıl anlarız? Peynirin faydalarından nasıl saklanacağına kadar kafamıza takılan her sorunun cevabı
    yupis

    Bu kadar peynir içinden bir seni seçtim!

    Kahvaltıların başrol oyuncusu, karpuzun lezzeti hiçbir şeye değişilmez katığı, maydanozun böreklerde can yoldaşı, karganın gevezelik edip tilkiye kaptırdığı, simitin yanında olmazsa olmaz... Hikâyesi, lezzeti bol bir yiyecek: Peynir... Çökeleğinden kaşarına, tulumundan tenekesine türlü çeşidini bilir ve yeriz. Sağlıklı beslenmemize olan katkısı ise tartışılmaz.

    Peki bizim için bu kadar kıymetli olan peyniri alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Cevap, alacağımız peynirin çeşidine göre değişiyor. Eğer sık alışverişe çıkma imkânı bulamıyorsak ve aldığımız peynir uzun süre dayansın istiyorsak tercihimiz 'sert peynir' olmalı. Ayrıca peynirin tuzlu olması da dayanıklılık süresini artırır.

    Taze olup olmadığı en iyi kokusundan anlaşılır. Peynir tazeyken mis gibi kokar ve sizi kendine çeker. Bayatlamaya başlamış peynir üzerine sinmiş ağır kokudan belli olur. Tabii rengi de önemli. Her ne kadar bazı yöresel peynirlerin sararmışı hatta küflenmişi makbul olsa da, özellikle beyaz peynirde, üzerinin sararmaya yüz tutması bayatlama belirtisidir.

    Peynirin üzerindeki gözenekler de önemli. Gözenekler mikroorganizmanın yaşamını sürdürürken açmış olduğu hava boşlukları olduğundan ve kültürlü peynirde mikroorganizma çalışması istenmediğinden bu peynirde gözenek olmaması lazım.

    Klasik peynirde ise gözeneklerin düzenli sayıda olması gerek. Teksüt Kalite Müdürü Sait Koçoğlu, peynir yaparken öncelikle önem verdikleri noktanın süt olduğunu söylüyor. Sütteki organizma sayısının mümkün olduğunca düşük olması gerekiyor. Koçoğlu, yöresel peynirlere talebin giderek artmasının da üretici olarak kendilerini sevindirdiğini söylüyor.

    Yöresel peynirlere büyük kentlerin yanında özellikle yurtdışından çok fazla talep geliyormuş. Aranan ürürnler arasında Van otlu peyniri başı çekiyor. Erzincan tulum peyniri, çeçil peyniri denilen Erzurum'un çivil peyniri de ilgi görüyor.

    Çok fazla bilinmeyen yöresel peynirler

    Ülkemiz peynir bakımından müthiş bir çeşitliliğe sahip. Hepsi birbirinden güzel bu peynirler, oluşan talep bakımından da birbiriyle yarışır hale geldi. Çanakkale'nin ezinesi, Erzurum'un otlu peyniri, Kars'ın örgü peyniri çok aranan peynir türleri. Ayrıca çok fazla bilmediğimiz lezzetler de var. İşte size Türk mutfağı uzmanı Dr. Nevin Halıcı'dan birkaç çeşit yöresel peynir önerisi: "Anamur'da bir Anamur tulumu vardır, çok güzeldir. Yine

    Erzincan tulumu çok güzeldir. Ama benim tercihim Van peynirleri. Otlu peynirler vardır. Dağdan toplanan sirmo, mendi gibi otlar içine konularak yapılır. Ama o peynirin de iki çeşidi vardır. Eski peynir ve salamura peynir. Eski peynir salamura değildir. Küpte ters çevrilerek suları akmış, o otlarla müthiş koku kazanmış çok güzel bir peynirdir.

    Bir de Konya'nın küflü peyniri çok lezzetlidir. Ereğli ilçesi civarlarında yapılır. Van peynirinden sonra ikinci tercihimdir. Ama doğal yollardan küflenmesi çok önemli. Hileli yollarla küflendirilenler çok sağlıksız. Yurtdışından gelen misafirlerim küflü peyniri çok beğeniyor. "Nevin bu Konya rokforu" diyorlar. Hayır diyorum bu Konya'nın küflü peyniri."

    Peyniri nasıl saklamalıyız?

    Yiyecekleri saklamak artık eskisi kadar zor değil. Ancak peynir gibi bozulmaya meyilli gıdaların saklanmasında dikkat etmemiz gerekenler var. Nevin Halıcı, peyniri salamura ederek ya da tuluma basarak saklayabileceğimizi söylüyor. Evde pratik saklama yöntemi ise jelatine sararak hava almasını engellemek. Bu yöntemle 1 kalıp peynir 1 ay bozulmadan kalır.

    Peynirin soğutucu motorla temas etmemesi de önemli. Tuzlu olması dayanıklılık süresini artırıyor. Tuzunu alması için peyniri suda çok fazla bekletmek yoğurtlaştırabilir. Yiyeceğiniz kadarını bekletmeniz ve hemen tüketmeniz daha uygun.

    Peynirin faydaları neler?


    Memorial Hastanesi Beslenme Uzmanı Yeşim Çelik, peynirin çocuk beslenmesinde önemli olduğunu söylüyor. Gelişme çağında ihtiyacı olan kalsiyumu peynir sağlıyor. Yarım yağlı ya da yağsız peynirin kalsiyum ve protein oranı yüksek. Çelik, kaşar peynirini önermiyor çünkü yağ oranı yüksek.

    Beyaz peynir, tulum peyniri veya otlu peyniri tavsiye eden Çelik, hamilenin, yaşlının ya da çocuğun yemesi gereken peynir miktarının farklı olduğunu söylüyor. Ama günde en az iki dilim peynir yemekte yarar var. Çelik; kahvaltılarda mısır gevreği, süt tarzı şeyler yiyenlere de "Akşam ya da öğlen öğünlerinizde mutlaka peynir yiyin" diyor.

    Yoğurt ve süte göre peynirin kalsiyum oranı daha yüksek. Çelik, sabahları açlık kriziyle uyananlara da küçük bir tüyo veriyor: "Yatmadan bir iki saat önce bir dilim peynirle ve ekmek yenirse, sabaha kadar kan şekeri dengede olacağı için bir açlık kriziyle uyanılmaz."

    alıntı


     
Peynirin iyisi nasıl anlaşılır? Peynirin faydası.. konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Hellim peyniri nasıl yapılır?

    Hellim peyniri nasıl yapılır?

    hellim peyniri nasıl yapılır hellim peyniri nasıl kızartılır pişirilir nasil yapilir yenir Kıbrıs'a özel bir peynir olan hellim peyniri özellikleri yapılışı hakkında sizlere detaylı bilgileri veriyorum. Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs’a has hellim peyniri. Kıbrıslıların “karpuzla hellim bulsam hergün yerim” diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de...
  2. Hellim peyniri nasıl kızartılır

    Hellim peyniri nasıl kızartılır

    hellim peyniri nasıl kızartılır hellim peyniri, nereye aittir, nasıl kızartılır, nasıl pişer, nasıl yapılır, tarifleri, yapılışı, kızartma, hakkında detaylı bilgiler burada arkadaşlar Hellim peyniri Kıbrıs'a has bir lezzettir. Kıbrıslı'ların sofrasından eksik etmediği, içersine taze nane yaprağıda koyarak ya da kızartarak yedikleri bir peynir çeşididir Melek'lerim. Kıbrıs Rumlarının...
  3. Evde Peynir Nasıl Yapılır

    Evde Peynir Nasıl Yapılır

    Evde Peynir Yapımı Evde Peynir Nasıl Yapılır Peynirievde yapmak isteyen Melek'lerimiz ve misafirlerimiz için, bu yazımızda evde peynir tarifini sunuyoruz. Merak etmeyin o kadar da zahmetli değilmiş evde peynir yapmak Melek'lerim:) 72°C 'ye kadar ısıtılmış, sonra 32°C-35°C arasına kadar soğutulmuş 1 tencere (10lt süt) süt için (1 çay kaşığı) rumeli doğal şirden peynir mayası yeterlidir....
  4. Kaliteli ve Güzel Peynir Nasıl Anlaşılır?

    Kaliteli ve Güzel Peynir Nasıl Anlaşılır?

    kaliteli peynir nasıl anlaşılır, güzel peynir nasıl anlaşılır, peynir nasıl seçilir Sevgili melekler, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, ekmeğimizin en yakın arkadaşı peynir seçimi çok önemlidir. Pİyasada bulunan pek çok marka ve çeşit içinde kaybolur, çoğu zaman hangi peyniri alacağımızı şaşırırız. Oysa belli başlı kriterlere dikkat etmek sağlığımız ve beslenmemiz açısından büyük önem taşır....
  5. Peynirin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

    Peynirin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

    peynir küflenmesi, peynir küfünü önlemek için, peynirin küflenmemesi için Sabah kahvalatılarımızın vazgeçilmezi peynir kısa sürede küflenebilir. İçinde bulunan bakteriler sebebiyle çabuk küflenen peyniri küflendirmeden tüketebilmek için yapmamız gereken şey aslında çok basit. Peynirin kenarlarına tereyağı sürüp bu şekilde muhafaza ederseniz peyniriniz hem küflenmeyecek hem de...

Sayfayı Paylaş