Pirana İnsan Yer mi?

T

TİTAN

Forum Okuru
Pirana İnsan Yer mi?
pirana balığı, insan yer mi, doğru mu, bilinmeyen gerçekler, parçalar mı, ile ilgili bilgiler burada melekler


pirana-d8.jpg




Konusu pirana balığı olan filmlerde hep görürüz melekler :)

Piranalar suya düşen hiçbir insanı kaçırmaz yerler,hem de saniyeler içinde :S

Acaba diyordum abartıyorlar mı? Derken aşağıda ki makaleye rastladım ve sizinle paylaşmak istedim :)

Katil ruhlu doyumsuz ve kana susamış… Başka hiçbir hayvan bu yağmacılar kadar canavarlaştırılıp lanetlenmemiş. Yine de haksızlık etmemek gerekiyor; piranalar bizim bildiğimiz doymak bilmeyen birer canavar değiller. Ayrıca kızılderili kültürünün de önemli parçası; bazı Kızılderili kabileleri suyun nehir yataklarından taştığı dönemlerde ölülerini toprağa gömemediği için piranhalardan yararlanıyorlar

İNSANLAR İKİ DAKİKADA İSKELETE DÖNDÜ

Piranhalar hakkında kendilerine ulaşan ilk haberler Avrupalıların kanını dondurmuştu. 1553′te İspanyol istilacı Francisco Pizarro’nun Amazon havzasında yaptığı yağmalama seferine eşlik eden bir papaz “Kurşun ve saçmayla yaralanan Kızılderililer çığlık çığlığa kanodan nehre düşüyorlardı. Düştükleri noktada nehirdeki canavar piranhalar tarafından parçalanarak bir-iki dakika içinde iskelete dönüştürüldüler” diye anlatmıştı Öyle görünüyor ki din adamını yırtıcı balıkların vahşeti silahlı Hıristiyanların Kızılderililere uyguladığı vahşetten daha çok etkilemişti.

PİRANALAR İNEĞİ BİRKAÇ DAKİKADA YEDİ

Çok istekli bir avcı olan eski Amerikan başkanı Rosevelt Amazonlara gittiğinde rehberleri onun bu seyahatten memnun kalması için nehrin bir bölümünü ağlarla kapattılar ve yüzlerce piranayı burada aç bıraktılar. Piranalar iyice acıkınca bir ineği bu bölüme attılar. Piranalar da ineği kısa bir sürede kemiğine kadar yediler. Bu tarz saldırının piranalar için mümkün olduğunu biliyoruz. Ancak piranalar bunu ancak çok acıktıklarında yapıyorlar. Her gün yaptıkları bir şey değil.

GERÇEKTEN DE KATİL BALIKLAR MI?

Piranalar sanki cehennemden çıkıp gelen canavarlar gibi. Peki gerçekten de bunlar insanları bile yiyen katil balıklar mı? 30 yıl boyunca bu tropik yırtıcılar üstünde araştırma yapan Alman biyolog Wolfgang Schulte piranhaların canavarlaştırılarak abartılmasını saflık olarak nitelendiriyor. Ancak onları masum insanlar için hiçbir tehlike yaratmayan balıklar olarak göstermenin de yanlış olduğunu düşünüyor. Gerçek tam bu iki tanımlamanın ortasında yer alıyor.

ÇOCUKLAR PİRANA DOLU NEHRE GİRİYOR

Güney Amerika’da genellikle küçük balıklar çalı karidesleri leş ya da böceklerle beslenen 30 piranha türü yaşıyor. Ve bunların içinde sıcak kanlı canlıları görmezden gelemeyenlerin sayısı ancak bir elin parmakları kadar kırmızı ve siyah piranhaların (en tehlikeli olarak bilinen türler) bulunduğu çok az bir bölüm.

Amazon Nehri’nin yan kolları 30′a yakın piranha türünün de anavatanı. Bu türlerin arasında dört tanesi kuraklık baş gösterdiğinde sıcak kanlı canlılara da saldırabiliyor. Yağmur mevsimlerinde yeterli besin olduğu için balıklar da sakin oluyorlar. Bu dönemlerde Kızılderili çocuklar da hiç korkmadan piranhalarla dolu ırmakta eğlenebiliyorlar.

ÖNEMLİ OLAN BÜYÜKLÜĞÜ DEĞİL DİŞİ

Pirana saldırısında önemli olan onun büyüklüğü değil dişleri. Piranın dişleri yaklaşık 4 mm uzunluğunda fakat jilet gibi keskin ve tüm çene mekanizması etkili bir koparma için tasarlanmış. Güçlü kaslara bağlı alt ve üst çenesinde sıralanmış olan ustura gibi dişler ağız kapandığında birbirlerine sıkıca kenetleniyor. Böylece pirana kendinden çok daha iri olan avından büyük parçalar koparabiliyor.

ÇİĞNEMİYOR YUTUYORLAR

Piranaların bir ineği kemiğine kadar bu kadar çabuk soymalarının nedeni birkaç faktöre bağlı. İlki piranalar çiğnemez. Isırdıkları zaman etten büyük bir parçayı çiğnemeden doğrudan karınlarına gönderiyorlar. Diğeri ise bu görevi yüzlerce pirana başarılı bir şekilde yerine getiriyor. Piranalar çok uzman takım yiyicileridir. Piranalar etraflarında çok hızlı döndükleri için suda kaynıyormuş gibi fokurdama görüntüsü oluşuyor. Beslenme çılgınlığı boyunca piranalar sürekli olarak pozisyon değiştiriyorlar.


ANCAK AÇ KALDIKLARINDA SALDIRIYORLAR

Diğer önemli faktör piranalar büyük bir hayvanı dakikalar içinde yediğinde özel şartlarla yapmak zorundalar. Beslenme çılgınlığı piranalar aç kaldıklarında oluyor. Bu onların günlük olayı değil.

İngiliz zoolog Richard Fox yaptığı bir deneyde havuza aynı anda 25 süs balığı attı. Ancak beklenen çılgınlık gerçekleşmedi. Piranhalar ortaklaşa her gün sadece bir tane balık yiyorlar günlük açlıklarını giderecek kadarını tüketiyorlardı. Ancak diğer bütün balıkların hemen ilk gün yüzgeçlerini ısırmışlardı. Kaçma olanakları kalmayan süs balıkları sanki yaşayan yiyecek depoları gibi baş aşağı suyun içinde öylece asılı kalmışlardı.

MÜKEMMEL İŞİTİYORLAR

İşitme duyusu da mükemmel işliyor. Yüzen balıklar düşük frekansta karakteristik ses dalgaları oluşturuyor. Ses dalgası suyun altında havadakinden yaklaşık 5 kat daha hızlı yayıldığı için piranhalar çırpınan yaralı balıkların oluşturdukları yüksek frekanslı basınç dalgalarını en bulanık sularda bile hızla algılayabiliyor.

CENAZELERİ PİRANHALARA SUNUYORLAR

Piranhalar anavatanlarında yerleri doldurulamayan birer sağlık bekçisi gibiler. Leş yiyen bu balıklar olmasaydı nehrin taşmasıyla yaşamlarını yitiren vahşi hayvanlar suyun içinde öylece çürüyecekti. Ortaya çıkan mikroorganizmalar bu sıcak bölgede bulaşıcı hastalıklara neden olacak; yarattığı tehdit kapısı bacası açık yaşayan insanlara kadar ulaşacaktı. Orinoco’da yaşayan bazı Kızılderili kabileleri suyun nehir yataklarından taştığı dönemlerde ölülerini toprağa gömemediği için piranhalardan yararlanıyorlar. Guaranos kabilesinden Kızılderililer böyle dönemlerde ölülerini seyrek örülmüş ağlarla suya indiriyorlar ve cesetleri kemirmeleri için piranhalara sunuyorlar. Çıkarılan iskeleti daha sonra tüylerle süsleyerek cenaze törenini yapıyorlar.


 
Geri
Üst