pişirilen yemeklerin vitaminleri nasıl korunabilir?

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
pişirilen yemeklerin vitaminleri nasıl korunabilir?
Selam melekler. Her anne gibi mutfağa özen gösteriyorum ve çocuklarıma vitaminli gıdalar yedirmeye çalışıyorum ama bir sorum var. Pişirdiğimiz yiyeceklerdeki vitamini nasıl koruyabiliriz ?
 
Herhangi yenecek bir şeyi pişirmek için kapağı olan kaplarda kısa zamanda pişirmek gereklidir.

Yemek pişirilirken karıştırılmamalı ve çabuk pişmesi için kesinlikle karbonat konmamalıdır.

Sebzelerin haşlandığı su, çorba yapımında kullanılmalıdır.

Sebzeleri bıçakla değil, fırça ile temizlemek gereklidir.

Haslanacak sebze ve meyveler mümkünse, doğranmadan pişirilmeli, gerekirse pişirme işi bittikten sonra doğranmahdır.

Pişme sırasıda en çok etkilenen vitamin C vitaminidir. C vitamini içeren meyve ve sebzeleri yeneceği zaman parçalamak daha yerinde olur. Yeşil yapraklı sebzelerin buruşuk yapraklarını almamak gerekir. Çünkü yeşil yapraklı sebzeler, vitaminlerini koparıldıktan hemen sonra kaybetmeye başlar.

A vitamini uzun süre haşlanırsa gücünü yitirir. Bu nedenle, kapağı olan kaplarda haşlanırsa daha iyi olur.

B vitamin haşlanma sırasında suya geçer. Bu nedenle haşlanacak sebze ve meyveler doğal halde haşlanma-lıdır.

Dondurulmuş sebzeler, buzları çözüldüğünde zaman geçirmeden haşlanmalıdır.
SEBZELERİ KAÇ DAKİKA HAŞLAMALIYIZ?

Patates 1 kilo 45 dakika

Ispanak 1 kilo 10 dakika

Havuç 1 kilo 25 dakika

Şalgam 1 kilo 50 dakika

Pancar 1 kilo 55 dakika

Bamya 1 kilo 25 dakika

Bezelye 1 kilo 35 dakika

Karmbahar 1 dakika 30 dakika

Haşlanarak sebzenin körpeliği, kartlığı ve koparıldıktan sonra uzun süre bekletilmesi yukarıdaki haşlanma sürelerinin dışındadır.
 
Geri
Üst