Herhangi yenecek bir şeyi pişirmek için kapağı olan kaplarda kısa zamanda pişirmek gereklidir.
Yemek pişirilirken karıştırılmamalı ve çabuk pişmesi için kesinlikle karbonat konmamalıdır.
Sebzelerin haşlandığı su, çorba yapımında kullanılmalıdır.
Sebzeleri bıçakla değil, fırça ile temizlemek gereklidir.
Haslanacak sebze ve meyveler mümkünse, doğranmadan pişirilmeli, gerekirse pişirme işi bittikten sonra doğranmahdır.
Pişme sırasıda en çok etkilenen vitamin C vitaminidir. C vitamini içeren meyve ve sebzeleri yeneceği zaman parçalamak daha yerinde olur. Yeşil yapraklı sebzelerin buruşuk yapraklarını almamak gerekir. Çünkü yeşil yapraklı sebzeler, vitaminlerini koparıldıktan hemen sonra kaybetmeye başlar.
A vitamini uzun süre haşlanırsa gücünü yitirir. Bu nedenle, kapağı olan kaplarda haşlanırsa daha iyi olur.
B vitamin haşlanma sırasında suya geçer. Bu nedenle haşlanacak sebze ve meyveler doğal halde haşlanma-lıdır.
Dondurulmuş sebzeler, buzları çözüldüğünde zaman geçirmeden haşlanmalıdır.
SEBZELERİ KAÇ DAKİKA HAŞLAMALIYIZ?
Patates 1 kilo 45 dakika
Ispanak 1 kilo 10 dakika
Havuç 1 kilo 25 dakika
Şalgam 1 kilo 50 dakika
Pancar 1 kilo 55 dakika
Bamya 1 kilo 25 dakika
Bezelye 1 kilo 35 dakika
Karmbahar 1 dakika 30 dakika
Haşlanarak sebzenin körpeliği, kartlığı ve koparıldıktan sonra uzun süre bekletilmesi yukarıdaki haşlanma sürelerinin dışındadır.