Presipite doğum nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Presipite doğum nedir?
Normal doğumun hızlı gerçekleştirilmesine Presipite yani Hızlı Doğum denir.

Tüm doğum eylemi 4 saat ya da daha kısa sürede sonlanır. Hem bebek hem de anne için tehlike
yaratan bir durumdur. Tüm doğumların yaklaşık %2’sinde hızlı doğum görülür. Hızlı doğum eyleminde, doğumun aktif fazının başlangıcından bebeğin doğumuna kadar geçen süre 4 saaten kısa sürmektedir.




2.jpg


Hızlı doğumlarda meydana gelen riskler:
Ø Hızlı doğumda bebeğin beyni zedelenebilir.
Ø Plasenta erken ayrılabilir.
Ø Uterus ters dönerek dışarı çıkabilir.
Ø Göbek kordonu kopabilir.
Ø Doğumun bitiminde kanama fazla olabilir.




Normal doğum, rahim kaslarının kasılarak bebeği doğum kanalına itmesi ve buradan da dünyaya gelmesi olayıdır.Bu aşamada gebe çok enerji harcar. Normal doğum eyleminden önce rahim hazırlanır.Bu hazırlık,halk arasında ay-gün sancıları denilen 36. gebelik haftasından sonra hissedilen kasılmalarla başlar.Bu kasılmalar kısa aralıklarla olduğu gibi, düzensizdirler. Gebeler bu kasılmaları ,bebeğin anne karnında gerildiği şeklinde algılarlar.



Gebelerin doğum yaklaştıkça en büyük endişeleri ; ”doğum sancılarını nasıl anlayacağım,suyun gelişini farkedebilir miyim” şeklindedir.36. Gebelik haftasından sonra her hafta yapılan doktor ziyaretlerinde bu konular detaylı bir şekilde anlatılır. Gerekirse NST dediğimiz tetkik yaptırılarak bebeğin anne karnındaki kondüsyonu ve kasılmalar konusunda bilgi sahibi olunabilir.



Eğer gebeye baştan sezaryen endikasyonu konmadı ise,doğum sancıları veya suyun gelmesi beklenebilir.Gün geçmesine günümüz koşullarında fazla müsaade edilmemektedir.

Gelelim normal doğum eylemine; doğum eylemi 3 FAZLIDIR.

1.Fazda düzenli kasılmalar sayesinde rahim ağzında açılma ve incelme meydana gelmesidir.Rahim ağzı açıklığı 10 cm ve incelme tam olursa birinci faz biter.Bu dönem yaklaşık 6-8 saat sürer.

2. Faz tam açık rahim ağzından bebeğin dünyaya gelmesi için itilme dönemidir. Bu dönemde ağrıların şiddeti ve ıkınma hissi artmıştır. Günümüz koşullarında normal doğum eylemi süresince epidural anestezi kullanıldığı için, gebe bunların hiçbirisini hissetmez.Fakat 1.fazdan 2. faza geçiş çok hızlı olursa, yani bebek çok hızlı doğum kanalında ilerle ise,anestezi seviyeleri farklı olacağından, geçici olarak ağrı hissedebilir.bu dönem 30 dakika civarındadır.

3. Faz ise bebek doğduktan sonra bebeğin sonunun ve zarlarının ayrılması , atılması evresidir. Bu döneme fazla kanama olmasın diye hemen müdahale edilerek zaman kısaltılır.

TRAVAY:

Gününü dolduran gebede doğum ağrıları birden başlamaz. Doğum 6-8 saat süren bir süreçtir.Başlangıçta kasılmalar 10 dakikada bir olup düzenlidir.Bu durumda artık hastaeye gitme vakti gelmiştir.Hastanede yapılan vaginal muayene ve çekilen NST ile doğum olup olmadığına rahat karar verilir.Doğum yaklaştıkça sancıların şiddeti ve sıklığı artar . 2.5 dakikada bir gelen 45 saniye süren sancılar etkili doğum sancılarıdır.

Panik yaşamamak için kasılmaların sıklaşmasını beklememek gerekir.10 dakikada düzenli kasılmalar başlayınca hastaneye gitmekte yarar vardır.Bunun dışında kanama ve suyun gelmesi (altınıza çiş kaçırır şekilde ıslatmış iseniz )
 
Geri
Üst