Rahimde iltihap nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Rahimde iltihap nedenleri ve tedavisi
Kasık ve karın alt bölgesinde ağrı, vajinal akıntı, ateş, kusma ve adet dışı kanamalar… Bu belirtilerle kendini gösteren, yumurtalık ve tüplerde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar, üreme çağındaki aktif cinsel yaşamı olan kadınlarda görülmektedir.


Üreme çağındaki, cinsel olarak aktif olan kadınlarda ortaya çıkan bir sorundur. Vajina iltihabı problemi olan kadınlarda, vajinada enfeksiyon oluşturan bakteriler üst kısma çıkarak rahme girer, buradan da tüplere ve yumurtalıklara yayılabilir. Doğum, kürtaj, endometriyal biyopsi gibi işlemler mevcut bakterilerin yayılmasına neden olabilir.



Kasık ve alt karın bölgesinde ağrı, cinsel ilişki sırasında rahatsızlık veya ağrı, adet (menstruasyon) harici ara kanamalar, sarımsı ya da yeşilimsi vajinal akıntı, ateş, kusma, makat bölgesinde ağrı gibi değişik belirtiler görülebilir.




01.jpg







Jinekolojik muayene sırasında rahimde ve yumurtalık bölgelerinde ağrı ve hassasiyet, anormal vajinal akıntı tanının konulmasına yardımcı olur. Hastalığın ilerlediği durumlarda ultrasonografi (apse oluşumu, tüplerde sıvı birikmesi, karın içinde sıvı görüntüsü gibi) ek bulgular gösterebilir, ancak tanıyı desteklemek için özel bir ultrasonografi bulgusu şart değildir. Yani bir kadının pelvik enfeksiyonu olsa bile ultrason görüntüsünde bu ortaya çıkmayabilir. Bazen tanı için laparoskopi (“Laparoskop” adı verilen, ucunda ışık ve kamera bulunan bir alet yardımıyla inceleme)gerekebilir.


Bulantı, kusma, yüksek ateş, karında şiddetli ağrı ve hassasiyet, apse oluşumu; hastanın hastaneye yatırılarak tedavi edilmesini gereken durumlardır. Pelvik enfeksiyon hafif olanlarında, ayaktan antibiyotik tedavisi uygulanarak hasta takip edilir. Antibiyotik tedavisi genellikle 14 gün uygulanır. Tedavide gecikme, enfeksiyonun ileri düzeyde olması gibi durumlar tüplerde yapışıklık ve tıkanmaya neden olur. Döllenme tüplerde gerçekleştiği için, bu durum doğal yollardan gebe kalınmasına engel olabilir. Tüplerle ilgili bu tür sorunlarda laparoskopik uygulamalar gerekebilir.

Pelvik enfeksiyonların adet kanaması döneminde daha kolay oluşabilmesi nedeniyle, bu dönemde ilişkide bulunulmaması uygun olur. Genital hijyen kurallarına uymak ve prezervatif kullanmak en iyi korunma yoludur.Rahim ağzı İltihabı Nasıl Bulaşır?

En sık karşılaşılan durumlardan biriside Cinsel ilişki yoluyla partnerler arasındaki bakteri geçişlerdir.
Vajinaya kullanılan diyafram, tampon, spiral, krem gibi vücut için yabancı maddeler sayesinde.
Prezervatifler de kullanılan latex maddesine karşı alerjisi olanlarda görülebilmekte.

Rahim Ağzı İltihabının Tedavisi

Yukarıda anlatıldığı gibi servisite sebep olabilecek vajina içerisine uygulanan herhangi bir madde varsa bunun kullanımını bırakmak tedaviyi sağlayacak ilk yöntemlerinden biridir. Ancak çoğunlukla servisitin sık karşılaşılan sebebi mikrobiktir ve en çok saptanan klamidya, gonore, trikomonas ve bunun gibi bakteriler saptanırsa bunlar antibiyotik tedavisi ile geçecektir. Genel çoğunlukta bu gibi bir virüse bağlı servisit varsa bu etkene yönelik antivirüs ilaçlar gerekebilir.


Tedavi süresinde cinsel ilişkiye ara vermek gerekir. Genelde antibiyotik tedavisi yeterli olur lakin bazen bu tedavilerle geçmeyen servisitlerde, serviksteki anormal hücrelerin ortadan kaldırılması için yakma (koterizasyon), dondurma (kriyoterapi) , lazer bu gibi uygulamalar yapılabilir. Bu tür aşamalardan sonra 1 ay cinsel ilişkiye girilmemelidir, rahim ağzının iyileşmesi 2 ay sürebilir. Bu süre sonunda denetim edilecektir. Eğer enfeksiyonun sebebi cinsel ilişkiyle geçen bir hastalıksa bu durumda erkek partnerinizin de tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda partneriniz de % tedavi olana kadar ilişkide bulunmamalısınız.
 
Geri
Üst