gebe
  1. THESECRET

    THESECRET "Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"

    Kayıt:
    16 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    2.146
    Beğenilen Mesajlar:
    223
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İstanbul

    Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz ?

    Konu, 'Tüm Sağlık Konuları' kısmında THESECRET tarafından paylaşıldı.

    ramazanda nasıl beslenmeliyiz,ramazan ayında neler yemeliyiz,ramazan ayında düzenli ve sağlıklı beslenme nasıl olmalı
    Surmeli-Brasserie-Ramazan-Menusu.jpg

    Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük yaşantılarında önemli değişiklikler olmaktadır. Ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artması yer almaktadır. Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.
    Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.
    Ramazan'ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar.
    Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu içine doğru geri kaçması olarak tanımlanan reflüdür. Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerekmektedir.
    Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir.
    Oruç Tutanlar İçin Sağlık Beslenme Önerileri
    Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
    Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
    Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.
    İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.
    Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.
    İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
    Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.
    Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.
    İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
    Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
    Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

     
Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

    Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

    Ramazan ayına giriyoruz ve birçoğumuz oruç tutmaya başlayacak. Dinimizin gereği olarak oruç tutuyoruz, fakat bununla birlikte Ramazan'da yanlış beslenme ve sağlık konusunda dikkat etmememizden kaynaklanan birçok sorunu da yaşıyoruz. Orucun asıl amaçlarından olan sindirim sisteminin dinlendirilerek insan sağlığının korunması gözardı edilir hep. Bu nedenle iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek...
  2. hamileler yaz ayında nasıl beslenmeli?

    hamileler yaz ayında nasıl beslenmeli?

    Yaz diyeti Yaz ayında neler yemeli merhaba kızlar sıcaklar insani daha çok yoruyor oyüzden yediklerinize ve kendinize lütfen daha çok dikkat ediinYaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarında yediklerimiz çok önemli ki hamileler için daha önemli. Peki hamileler yazın nasıl beslenmeli? Yaz hamileliği hem zor, hem de en güzelidir. Fakat bu sıcakları en sağlıklı ve en güzel biçimde atlatmak için...
  3. Migren Hastaları Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

    Migren Hastaları Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

    ramazanda nasıl beslenmeli ramazanda beslenme migren hastaları için beslenme Ramazan ayında oruç tutacak migren hastaları için en uygun beslenme önerilerini açıklayan beslenme uzmanlarının tavsiyelerine göre beslendiğiniz takdirde en azından şiddetli baş ağrılarına karşı korunmuş olacaksınız. Migren hastaarı için beslenme önerileri sizlerle; Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp...
  4. Kış Aylarında Bebekler Nasıl Beslenmeli?

    Kış Aylarında Bebekler Nasıl Beslenmeli?

    bebek beslenmesi, kış aylarında bebek beslenmesi, sağlıklı bebek beslenmesi Bebeklerin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için özellikle kış ayların da gribal enfeksiyonlara karşı savunmasız bir duruma gelirler. Bebeğinizi hastalıklara karşı korumak ve onun bağışıklık sistemini güçlendirmek için sizlere uzmanından kış ayların da bebek beslenmesi hakkın da açıklamış olduğu bilgileri...
  5. Bebekler hangi ay nasıl beslenmeli?

    Bebekler hangi ay nasıl beslenmeli?

    ay ay bebek beslenmesi,katı gıdaya ne zaman geçmeliyim ,bebekler katı gıdaya kaçıncı ayda geçer,aylara göre bebeğin beslenmesi,bebeklere ek gıdalara ne zaman başlanmalı,bebek beslenmesi hakkında bilgiler Ek gıdalara 6. aydan sonra başlanmalıdır. Bebeğinize yalnızca anne sütüyle beslendiği dönemde su vermenize gerek yoktur. İshal gibi mutlaka su verilmesi gereken bir durum olursa...

Sayfayı Paylaş