gebe
  1. kaprisli

    kaprisli Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    13 Kasım 2008
    Mesajlar:
    4.648
    Beğenilen Mesajlar:
    19
    Ödül Puanları:
    0

    Rengarenk Beslenin

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında kaprisli tarafından paylaşıldı.

    Sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Tabi ki bunda meyve ve sebzelerin rolü büyük... Sadece bir çesidini yemekte yetmiyor doğanın bizze sunduğu rengaren mucizelerle sağlığımızı korumak mümkün :)



    Beslenme uzmanları günde beş porsiyon sebze ve meyve yememiz gerektiğini belirtiyorlar; üç porsiyon (400 gr) sebze ve iki porsiyon (250 gr) meyve... Üstelik yediğimiz "her rengin" metabolizmaya farklı bir yararı bulunuyor.


    Beyaz: Kuşkonmaz, beyaz lahana, mantar, soğan ve sarmısak...

    Sarmısak ile soğanda bulunan ve kokularını aldıkları allicin, kanseri önleyici etkisiyle öne çıkıyor. Mantardaki anti-oksidan ergothionien, özellikle kuşkonmaz ve beyaz lahanada bulunan flavonoid de kanser riskini azaltıyor ve kalp hastalıklarını önlüyor.


    Mor: Patlıcan, üzüm, mürdüm eriği, incir, kırmızı soğan, böğürtlen, frenk üzümü...

    Sebze ve meyvelerdeki mor renk, anti-oksidan polifenolden geliyor. Bu madde özellikle cildin erken yaşlanmasını önlemede oldukça etkili... Polifenol kanser riskini de azaltıyor. Kırmızı soğanın anti-bakteriyel etkisi, böğürtlenin ise bağışıklık sistemini koruyucu etkisi bulunuyor.



    Turuncu: Havuç, kayısı, portakal, mandalina, kavun, kabak, tatlı patates, papaya...

    A vitamini içeren beta-karoten kelimesinin gücü, turuncu renkli sebze ve meyvelerde gizli... Neon renkli meyve ve sebzelerdeki anti-oksidan, bağışıklık sistemini koruyucu bir film tabakası oluşturuyor. Ayrıca kemikleri, gözleri ve cildi UV ışınlarının zararlarına karşı koruyor. Bu yüzden özellikle yaz aylarında bu renkteki sebze ve meyveleri bolca tüketmek gerekiyor. Sigara içenler dikkat! Fazla beta-karoten nikotinle buluştuğunda kansere neden olabiliyor!


    Sarı: Mısır, muz, limon, ananas...

    C vitamini bilinen en ünlü anti-oksidan. Tüm sarı meyveler ve sebzelerde bulunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Ayrıca C vitamini güçlü bir cilt gençleştiricisi; bağ dokusunu güçlendiriyor.


    Kırmızı: Domates, kırmızı turp, çilek, kiraz, taze biber, pembe greyfurt, karpuz, elma...

    Domates, karpuz, turp ve greyfurtta bulunan likopen, kan dolaşımı hastalıkları riskini azaltıyor. Ayrıca domates cildin zararlı güneş ışınlarından korunmasını sağlıyor. Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek cilde rengini veriyor. Bu arada kırmızı meyvelerde bulunan C vitamini de bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


    Yeşil: Kivi, brokoli, ıspanak, avokado, marul, Brüksel lahanası...


    Yeşilde bulunan karoten bileşenleri, özellikle görme duyusu üzerinde etkili. Körlük riskini azaltıcı etkisi bulunuyor. Kivi ve ıspanak da zengin C vitamini içerikleriyle oldukça sağlıklı.




     
Rengarenk Beslenin konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Rengarenk

    Rengarenk

    Merhabalar degerli misafirimiz, sitemizde toplu bir temizlik yapmak zorunda kaldik. Su anda gormek istediginiz konuyu maalesef sizlere sunamiyoruz. ilgili sayfamizin google siralamalarindan dusmesi icin gerekli algoritmik degerleri sitemize verdik. Verdigimiz rahatsizlik icin sizlerden ozur dileriz. Dilerseniz yukaridan sitemizin logosuna tiklayarak anasayfamiza gidebilir, Ya da ust sag...
  2. Bİberonla Besleme

    Bİberonla Besleme

    BİBERONLA BESLEME Bebeğinizi anne sütü yerine biberonla beslemeyi tercih edrseniz bunun dezavantajlarının yanında avantajlarıda vardır.Besleme işlemini bir başkasıda yapabilir,bebeğinizin ne kadar süt aldığınıda görebilirsiniz. Biberonla beslemenin en büyük dezavantajı bebeğinizde mide rahatsızlıkları ve ishale yol açacak bakterilere karşı daha dikkatli olmanız gerekecektir.Bunun için...
  3. rengarenk...

    rengarenk...

    rengarenk Click this bar to view the full image.
  4. Mesleğinize Göre Beslenin

    Mesleğinize Göre Beslenin

    Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik, “ İş hayatında sağlıklı beslenmenin yolları ve farklı meslek gruplarında doğru beslenme” hakkında bilgi verdi. Oturarak çalışanlar kalori miktarını ayarlamalı Banka memuru, mali müşavir gibi kalori harcaması daha düşük olan grup çalışanlarının kalori alımlarının da daha düşük olması gerekmektedir. Az az, sık sık beslenerek...

Sayfayı Paylaş