gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.167
    Beğenilen Mesajlar:
    2.218
    Ödül Puanları:
    113

    Renkli salata kanserden koruyor

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    Sebzelerin içinde yer alan ancak vitaminler gibi popüler olmayan ikincil besin maddeleri kanserin oluşmasını önlüyor. Diyetisyen Murat Gökçen: 'Her gün havuç, kırmızı lahana, roka, soya filizi, domates, yeşil çarliston, kırmızı soğandan kendine salata hazırlayanların bağışıklık sistemi bomba gibi olur' diyor Mutfakta kolayca uygulanabilecek pratik tariflerle kendinizi kanserden koruyabilirsiniz. Naturel Diyet'ten Diyetisyen Murat ve Aysun Gökçen, hastalığın oluşmasını önlemek için nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı:

    Yiyecekler, kanserin oluşmasına nasıl engel oluyor?

    Kanserden korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli etken ise beslenme. Sistemin inşa edilmesinde en çok B vitaminleri görev alıyor. Vücuttan eksildiğinde ise kanser riskini ciddi biçimde beraberinde getiriyor. Araştırmalar, B kompleksi vitaminlerin fazla almanın ise kanseri önlemediğini gösteriyor.

    Hangi besinleri daha fazla tüketmeliyiz?

    B1 vitamini yönünden zengin olan bulgur pilavı, sinir ilacı gibidir. Bulgur pilavı yediğiniz zaman merkezi sinir sistemi olumlu bir şekilde etkilenir. Agresif olan kişi, sakinleşir. Tam buğday unundan yapılan ekmek, kanserden korur. Yulaf ekmeği de kansere karşı etkili.

    Sebzeler bizi kanserden nasıl koruyor?

    Sebzelerde bulunan ikincil besin maddesi adını verdiğimiz karatonoidler, flavonoidler kanserin ortaya çıkmasını engeller. İkincil maddeler meyvelere oranla sebzelerde daha fazla var. Bazı araştırmalar DNA yapısını koruduklarını ifade ediliyor. Bu ikincil maddeler vitamin ve minerallerin tahtına oturacak gibi görünüyor.

    Kanserden korunmak için her gün önereceğiniz bir tarif var mı?

    Kansere karşı bağışıklık sitemini güçlendirecek en etkili karışım; havuç, kırmızı sivri biber, brokoli, kırmızı lahana, roka, soya filizi, domates, yeşil çarliston, kırmızı ya da sarı soğanla hazırlanan salata. Bu karışımı hazırlayıp her gün taze şekilde tüketmenin çok büyük faydası olacaktır. Bu salatayı yiyenlerin bağışıklık sistemi bomba gibi olur.

    Yağdan uzak mı durmalıyız?

    Besinlerle alınmış kanser yapıcı özelliği olan zararlı kimyasal maddelerin çoğu besinlerin yağlı kısmında birikir. Özellikle yağda kızartılmış besinleri çok tüketenler ve yağı yaktıktan sonra yemeğe ekleyenler kansere iki misli çanak tutarlar. Besinlerle alınan yağ oranı arttıkça kadınlarda meme erkeklerde prostat kanseri riski artar. Yaşlı hayvanların yağlı kısımlarında daha çok kanser yapıcı kimyasal biriktiğinden bu hayvanların etlerinin kanser yapma riski genç hayvanların etlerine göre daha fazladır.

    Et tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

    Yaşlı koyun, sığır ve tavuk etlerinden, kuyruk yağı ilave edilmiş veya çok yağlı etlerden yapılan köftelerden, sucuk, sosis gibi tereyağı ve bol yağda kızarmış besinlerden doğrudan ateşte pişmiş etlerden mümkün olduğunca kaçınmalı.

    Sıvı yağlardan hangilerini öneriyorsunuz?

    Sadece hayvansal yağların değil hatta özellikle çoklu doymamış bitkisel sıvı yağların çok tüketmenin de tümör oluşum riskini artırdığı biliniyor. Beslenmemizde yağ alımını en aza indirmek her açıdan iyidir. Ancak vücudun yağa da ihtiyacı olduğunu düşünüp beslenmemizden yağı tamamen kaldırmamak gerekiyor. Az kullanmak kaydıyla önce zeytinyağı, sonra fındık yağı tercih edilmeli.

    Kanserden koruyan sebze ve meyveler

    Sebze ve meyvelerin yapısında bulunan, fitokimyasal adı verilen ikincil besin maddeleri kanseri önlemede etkili. Bu yararlı besin öğeleri, sebze pişirildiğinde kayba uğramıyor. Tansiyonu, kolesterolü düşürüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu maddeler, vücuda giren kanserojenleri etkisiz hale getiriyor. Kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatıyor. Hastalıklardan ilaç gibi koruduğu için aşağıdaki meyve ve sebzelerin sıkça yenmesi tavsiye ediliyor.

    l Bezelye

    l Soya filizi

    l Pırasa

    l Taze fasulye

    l Kara dut

    l Kızılcık

    l Kayısı

    l Kuşüzümü

    l Kiraz

    l Vişne

    l Ananas

    l Kırmızı ve kara üzüm

    l Mandalina, portakal

    l Greyfurt, limon

    l Ispanak

    l Karnabahar

    l Brokoli

    l Kırmızı, kara ve yeşil lahana

    l Kuşkonmaz

    l Dereotu

    l Pazı

    l Turp

    l Şalgam

    l Soğan

    l Sarmısak

    l Avokado

    l Mürdümeriği

    l Domates

    l Biber

    l Isırganotu

    l Keten tohumu

    l Kimyon

    Brokoli ilaç gibi etkili

    Murat Gökçen, kanseri önleyen sebzeler içinde brokoliyi 'prenses' diye tanımlıyor: 'Bilimadamları laboratuvar hayvanları üzerinde denedikleri sulforofan adlı kimyasal maddenin kanser kovucu nitelikte olduğu üzerinde birleşiyor. Biz diyetisyenler de bu kimyasal maddenin brokolide fazlaca olduğunu bildiğimizden bu besini tavsiye ediyoruz. Brokoliyi çiğ olarak ince doğrayıp salatanıza katabilir. Ya da sebze yemeği yapar gibi kıymalı veya zeytinyağlı pişirebilirsiniz.'

    Lezzetli ve sağlıklı tarifler

    Diyetisyen Murat ve Aysun Gökçen, Kanseri Beslenerek Yenebilirsiniz adlı kitabında bağışıklık sistemini güçlendiren özel tarifler veriyor.

    Limonlu Pilav (4 kişilik)

    Malzemeler


    2 su bardağı kahverengi pirinç


    3 su bardağı su


    Çeyrek su bardağı limon suyu


    Çeyrek su bardağı permesan peyniri


    1 demet kıyılmış maydanoz

    Yapılışı:


    Pirinci bir gün önceden soğuk suyla ıslatın.


    Pişireceğiniz zaman pirinçleri yıkayıp süzün ve 3 su bardağı suda, pilav gibi kısık ateşte pişirin.


    Pilav piştikten sonra diğer malzemeleri ekleyin ve karıştırın. Hemen servis yapın.

     
Renkli salata kanserden koruyor konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Bu besinler kanserden koruyor

    Bu besinler kanserden koruyor

    7'den 70'e herkesin 'korkulu rüyası' haline gelen kansere çare yine doğadan geliyor. ABD Kanser Araştırma Derneği'nin son araştırması bunu bir kez daha kanıtladı. ABD'de düzenlenen Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği toplantısında, kanser araştırmalarında elde ettikleri bulguları açıklayan bilim adamları, sağlıklı beslenerek kanserden korunmanın mümkün olduğunu ve kanser vakalarının 3'te...
  2. enginar kanserden koruyor

    enginar kanserden koruyor

    Anayurdu Akdeniz ülkeleri olan enginar, toprağı zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan pek çok ülkede yetiştirilir. Yaklaşık 1 m. uzunluğundaki bitkinin toprak üstü bölümü her yıl çiçeklenme döneminden sonra ölür. Ertesi yıl yeni yaprak ve çiçekler verir. Rozetler oluşturan yaprakları derin loplu ve bol tüylü, çiçekleri mor renklidir. Ekiminden sonraki dört-sekiz yıl içinde rozet demeti giderek...
  3. Çağla kanserden koruyor

    Çağla kanserden koruyor

    çağlanın faydaları çağla badem hamilelikte çağla yemek gebelikte yemek çagla badem Bugünlerde manav tezgâhlarında, hatta seyyar satıcı arabalarında bol bol gördüğümüz badem çağlası, insanın içini ferahlatan mayhoş lezzetinin yanı sıra sağlığımız için de son derece yararlı bir meyvedir. Bu sebeple uzmanlar, “çağla mevsimini iyi değerlendirin, bol çağla yiyin” uyarısında bulunuyor. Yaklaşık on...
  4. Karpuz kansere karşı koruyor

    Karpuz kansere karşı koruyor

    Karpuzda bulunan laykopen maddesinin kansere karşı koruyucu olduğu bildirildi. Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, yaptığı açıklamada, karpuzda, kansere karşı koruduğu bilinen laykopen maddesinin bol miktarda bulunduğunu, kan basıncının dengelenmesinde ve vücuttaki bazı atık maddelerin idrarla dışarı...
  5. Çörek otu kanserden koruyor!..

    Çörek otu kanserden koruyor!..

    Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirip vücudu kanser ve gribe karşı koruduğunu, kansere yakalananların tedavisine ise yardımcı olduğunu söyledi. Çörek otundaki thymoquinone isimli kimyasal maddenin kanserli pankreas, meme, bağırsak ve karaciğer hücrelerinin üremesini...

Sayfayı Paylaş