RotavİrÜs AŞisi

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
RotavİrÜs AŞisi
ROTAVİRÜS AŞISI

t_img-153.jpg
Geçen yıl rotavirüs ishallerinden bahseden yazımızda, bu enfeksiyonu önlemek için bir aşı olmadığından bahsetmiştik. 2007 başından itibaren, küçük çocuklarda ishalin en önemli nedeni olan bu mikroba karşı aşı, ülkemizde de mevcut. Üstelik bu aşı, çoğu anne babanın bebekleri aşı olurken aklından geçirdikleri ‘ keşke şunun damlası olsa da bebeğimin canı yanmasa‘ dileğine uygun, ağızdan verilecek damla şeklinde bir aşı.
Kısaca hatırlayacak olursak, rotavirüs küçük çocuklarda özellikle kış aylarında görülen ishallere neden olmakta, hatta vücudun su kaybı yerine konamazsa ölümlere yol açabilmektedir. 5 yaşına gelene dek neredeyse her çocuk rotavirüsle karşılaşmış olmakta, rotavirüs ishalleri dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, 1999’da ilk geliştirilmiş olan rotavirüs aşısının bazı ciddi yan etkiler ( barsak tıkanıklığı ) nedeniyle kullanımdan kalkmasından beri güvenli bir aşı geliştirme çalışmaları sürüyordu. Bu çalışmaların sonuçlanması, yeni rotavirüs aşılarının güvenilir olduğunun gösterilmesiyle, bu aşılar dünyada pekçok ülkede kullanıma girmiştir. 2007 yılı başından beri ülkemizde de mevcuttur.
Aşı hangi yaştaki bebeklere uygulanacak?

Aşı 6 hafta-6 ay arası bebeklere en az 1 ay arayla 2 veya 3 doz halinde ağızdan damla şeklinde veriliyor. Piyasada bulunan 2 farklı marka aşıdan biri 2, diğeri 3 doz olarak önerilmektedir.
Aşının yan etkileri nelerdir?

Aşı sonrası bulantı, kusma, burun akıntısı, öksürük gibi yan etkiler görülebilir. Eski aşının kullanımdan kalkmasına sebep olan barsak tıkanıklığında artış yönünden riskli olmadığı saptanmıştır.
Başka aşılarla birlikte yapılabilir mi?

Bebeklik dönemdeki diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. Bu durumda, aşıların etkinliğinde bir sorun olmayacaktır.
Bu aşıyı olan bebek ishal olmayacak mı?

Rotavirüs dışındaki etkenlerin yol açtığı ishallere karşı koruyucu olmayacaktır. İshalin pek çok nedeni vardır, ancak rotavirüs çocukluk çağı ishallerinin en sık görülen nedenidir.
Bu aşının bebeğiniz için uygun olup olmadığını çocuk doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz.


alıntı
 
Geri
Üst