Rüşvet Almayan Bürokrattan İbretlik

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Rüşvet Almayan Bürokrattan İbretlik
Botaş’taki ’Mavi Hat’ operasyonu iddianamesi rüşvet alan bürokrat örnekleriyle doluyken, savcı ilginç bir ayrıntıya da yer verdi. Botaş Finans ve Muhasebe Daire Başkanı İsmail Çeşmeci’nin rüşvet zarfını iade etmesi, takım elbiseyi geri göndermesi, iddianameye ’ibret belgesi’ gibi girdi.

BOTAŞ Finans ve Muhasebe Daire Başkanı İsmail Çeşmeci’nin, diğer üst düzey bürokratların tersine "rüşvet almamak" için verdiği mücadele, "Mavi Hat" operasyonuyla ilgili iddianameye girdi. Çeşmeci’nin odasına rüşvet amacıyla zarf içinde bırakılan parayı aracının yüzüne fırlatması, gönderilen takım elbiseyi de iade etmesi "Mavi Hat" iddianamesinde yer verildi.

GAZI KESME, PARAYI AL: Savcı Mehmet Tamöz’ün hazırladığı iddianameye göre, Adana’da faaliyet gösteren Mensa Mensucat A.Ş., 2006 yılında biriken yaklaşık 1 milyon dolarlık doğalgaz borçlarını ödeyemeyince, borç Botaş tarafından takside bağlandı. Taksitleri de ödemeyen şirketin gazının kesilmesi aşamasına gelindi. Şirket sahibi Mehmet Ulutaş, Botaş İnşaat Daire Başkanı Muhammet Hüseyin Ayaydın’a ulaşarak gaz kesme işleminin durdurulması için rüşvet teklif etti. Ardından Ayaydın ve Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi’ye 38 bin YTL rüşvet veren Ulutaş, sorunun çözülmesini istedi. Rüşveti alan Çiftçi ve Ayaydın, şirketin gazının kesilmemesi için Daire Başkanı İsmail Çeşmeci üzerinde baskı kurdu.

ZARFI FIRLATTI: Firma sahibi Ulutaş, Çeşmeci’nin odasına bir zarf içinde para getirdi. Masasının üzerine bırakılan para dolu zarfı görünce çılgına dönen Çeşmeci, zarfı bırakan Ulutaş’ı, Botaş’ın otoparkından arabayla çıkarken yakaladı ve "Bu ne diye sordu?", "Bir ihtiyacınız görülür" karşılığını alan Çeşmeci, zarfı Ulutaş’a fırlattı.

TAKIM ELBİSEYİ GERİ GÖNDERDİ: Rüşveti Çeşmeci’nin kabul etmemesi üzerine başka yollar deneyen Ulutaş, bu kez bir takım elbise gönderdi. Çeşmeci, takım elbiseyi de geri gönderdi. İddianamede, Çeşmeci’ye ihaleyi kazanan bir firmaya avans ödenmesi için baskı uygulandığı, ancak Çeşmeci’nin direndiği de yer aldı. İddianamade olay şöyle anlatıldı: "Atilla Doğan Firması ihaleyle ilgili olarak Botaş’tan avansını tahsil etmesi aşamasında hem Botaş açısından, hem de teminat isteyen banka açısından bazı problemlerin ortaya çıktığı, bu problemlerin aşılabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy, Rıza Çiftçi, Seydi Çevik ve Mustafa Şağban’ın devreye girerek firmanın sunduğu evrakların Botaş tarafından kabul edilmesi için İsmail Çeşmeci üzerinde baskı uygulattıkları, ancak Çeşmeci’nin baskılara direndiği anlaşılmaktadır."

BOTAŞ ihalelerine yönelik "Mavi Hat" operasyonu sürerken Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na soruşturma talimatı verdiği belirlendi. Soruşturma çerçevesinde Savcı Mehmet Tamöz, 18 Eylül 2007’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e brifing verdi. Bakanlığındaki rüşvet çarkını öğrenen Güler, yolsuzluğa adı karışan bürokratların bazılarını görevden aldı, bazılarını da istifaya zorladı. Bu girişim nedeniyle polis ve savcılık 28 Eylül’de yapılması planlanan operasyonu ileri bir tarihe erteledi. Daha sonra enerji ihalelerini kapsayan operasyonun ertelendiğini öğrenen Erdoğan da Enerji Bakanlığı’na "gizli" ibareli bir yazı gönderdi. 15 Ekim 2007 tarihli yazıda Erdoğan, "Önemli bir bölümü BOTAŞ’ta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından rüşvet karşılığı veya rüşvet anlaşmaları sonucu fesat karıştırma, evrakta sahtecilik, suç gelirlerini aklama suçlarını işlemek amacıyla bir örgüt kurulduğu, bu örgütün içinde eski ve yeni bazı Botaş mensupları ile müteahhidin de yer aldığı Başbakanlığa ulaşan istihbarat bilgilerinden öğrenilmiştir. En kısa sürede işlemlerin yapılarak yetkili ve görevli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını ve sonuçtan ivedilikle bilgi verilmesini rica ederim" talimatını verdi. Erdoğan’ın bu yazısının ardından, 3 gün sonra 18 Ekim 2007 tarihinde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz, operasyonun düğmesine bastı.

Hürriyet
 
Geri
Üst