Saç yapısı ve özellikleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Saç yapısı ve özellikleri
saçın yapısı ve tabakaları
Saçlar hakkında çok ilginç bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.Saç yapısı nasıldır özellikleri nelerdir gibi sorularınızın yanıtlarını aşağıdaki sizler için sunmuş olduğum bilgilerde bulabilirsiniz
kuru-sac-5893.png

Medulla: Saçın tam ortasında medulla bir yumuşak doku olarak boydan boya uzanır. Çift sıra halinde ve yuvarlak ilik hücrelerinden oluşuyor ve renk pigmentleri de ifade ederler. Saç telinin ucuna doğru ilik hücreleri seyrekleşirler veya kesintili olarak devam ederler. İliği kapsayan ilik kanalı ise mikroskop altında kuvvetli ışıkta gümüşi renk, daha az ışıkta koyu renkte görülür.

Korteks: İliği saran kanala verilen addır. Çok sert bir tabaka olup saça sertliğini veren kısımdır. Saç teli boyunca uzunluğuna dizili, iplik şeklindeki boynuzlaşmış hücreler den meydana gelir. Önemli görevlerinden biride saçın renk pigmentlerini oluşturmaktadır. Hücreler tek tek ara boşluklarına yan yana yerleşmiş ve dikine benzer ilavelerle uzayan haldedirler. Bu tabaka saça sertliğini ve elastikiyetini kazandırır. Hücrelere yerleşmiş bulunan pigmentler sayesinde saç kendi rengini kazanır. Şu halde pigmentler az veya çokluklarına göre saça renk veren cisimlerdir. Çeşitli boyalar ve diğer kimyasal maddelerin tesiri ile bu hücre demeti dizisinde gevşemeler olabilir. bunlar genel olarak saç hastalıklarına neden olur.

Kutikula: Saçın en dış tabakasına verilen isimdir. 6-8 yassı hücre tabakasının, kiremit şeklinde üst üste dizilmesinden meydana gelir. Tek hücre renksiz ve şeffaftır. Bu kısım saça tamamen veya kısmen yuvarlaklığını kazandırır ve serbest kalan hücre uçları da saçın ucu istikametinde uzanırlar. Sağlıklı bir kutikula saça ipek parlaklığı verir. Şu halde saçın sağlıklı veya hasta oluşunun ilk işaretini bu tabakada izlemek yeterlidir.

Saç üzerinde bulunan köprüler Tuz Köprüleri(Nem miktarını ayarlar), Kükürt Köprüleri(Permanant da rolü büyüktür. Redüksiyonla çözülür, oksidasyonla kapanır. Bu suretle saçın yapısını rutubete karşı korur), Oksijen Köprüleri(Saçın uzunluğuna sağlamlık katar ve moleküllerin spiral yapısı ile teması neticesi elastikiyeti arttırır) oalrak ayrılır.
 
Geri
Üst