Safra kesesi olmadan yaşanırmı?

Uzman SühaN

Administrator
Safra kesesi olmadan yaşanırmı?
Safra kesesi, ana safra kanalının yanında bir kesedir. Ortalama 7-10 cm uzunluğunda, 30-50 ml. safra içerecek büyüklükte bir organdır. Ancak tıkandığında bunun üzerinde bir büyüklüğe ulaşabiliyor. Safra kesesi içi boş bir torba şeklindedir ve karaciğerin hemen altında yer alır. Sindirim açısından önem taşıyan bir organdır.
Safra kesesi yaşam kalitesini yükselten, ancak yaşamı sürdürmek için gerekli olmayan bir organdır. Safra kesesinde ağrı ya da iltihap varsa veya 1 cm’den daha büyük polipler gelişmişse safra kesesi alınabilir.Safra içeriğini oluşturan maddeler birbirleriyle dengeli olur. Bu durumun bozulması halinde safra kesesinin içerisinde taşlar oluşmaya başlar. Taşların safra yoluna düşmesi hastada sarılık gelişmesine, pankreatit ataklarına ve kolanjit adı verilen iltihabik durumun oluşmasına yol açar. Bu gelişmelerin önüne geçmek içinse içinde taş bulunan safra kesesinin tamamen alınması gerekir. Bu gibi durumlarda hastaların ilk aklına gelen “Safra kesemiz olmadan nasıl yaşayacağız?” sorusu olur. Oysaki safra kesesinin depo görevi ortadan kalktığı için, karaciğerden salgılanan safranın miktarını vücut ayarlamaya başlar. Safra kesesi alınan hastalar 7-10 gün içinde yeni sindirim sistemlerine alışırlar.



s.jpg






Safra Kesesinin Görevi

Safra kesesinin görevi, vücuda alınan gıdaların sindirimini kolaylaştırmak için on iki parmak bağırsağına safra akıtmaktır. Safra, özellikle vücuda giren yağların sindirimi ve emilimi için büyük önem taşır. Safra kesesinin alınması, karaciğerin ürettiği safranın direkt olarak bağırsağa akmasına ve bunun sonucu olarak da sindirim sorunlarına neden olabilir.
Safra Kesesinde Oluşan Sorunlar

Safra kesesi ve yollarında bulunan taşlar mikropların tutunması ve üremesi için uygun yapılardır. Bu nedenle taşı olan hastaların büyük bir kısmının safrası mikrop barındırmaktadır. Normal safra akışı sürerken bu durum genellikle sorun yaratmaz ancak taş tıkanmaya neden olursa bu mikroplar safra yolları iltihabına neden olabilir. Yani tıkanmakla kalmaz hale hazırda olan mikrop yükü ve ayrıca kan yoluyla gelen mikroplar safra yolları iltihabı oluşturur. Bu durumu kolanjit olarak adlandırıyoruz. Kolanjit bazen çok ağır tablolara kadar gider. Kanda mikrop üremesine dahi neden olabilir. Acil bir girişimi ve bazen de ameliyatı gerektirebilir.
Gebelik döneminde, safra kesesindeki taş tesadüfen saptandıysa bu dönemde herhangi bir müdahalede bulunmamak lazım. Ama bir komplikasyona neden olduysa gebelikten bağımsız, gebelik var iken de tedavi etmek lazım. Bu ameliyat, gebeliğin son döneminde dahi olsa gerçekleştirilebilir.
 
Geri
Üst