gebe
  1. GREY

    GREY Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    25 Aralık 2010
    Mesajlar:
    816
    Beğenilen Mesajlar:
    362
    Ödül Puanları:
    63

    Sağlık için yemeğe tuz ne zaman atılmalıdır?

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında GREY tarafından paylaşıldı.

    Sağlık için yemeğe tuz atma, ne zaman tuz atmalıyız, yemeğe tuz atma zamanı hakkında detaylı bilgi alalım.

    [​IMG]



    Herşeyin başı sağlık melekler. Bunun içinde yemekleri yaparken artı bir özen ve dikkat gerektiriyor. Yaptığımız yemeklere ne zaman tuz atıyoruz peki?. Bunun cevabını uzmanlardan alalım.



    Sağlık açısından faydaları nedeniyle iyotlu tuz kullanımını öneren uzmanlar, içeriğindeki iyodun uçmaması için tuzun ocaktan alınmadan hemen önce atılmasını öneriyorlar.

    Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, Türkiye`de iyotlu tuz kullanımının istenilen düzeyde olmadığını vurguladı.

    Yüzde 65-70`ler civarındaki Türkiye`deki iyotlu tuz kullanımının yüzde 99`a çıkarılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Erdoğan, gebelerle emziren annelerin iyotlu tuz tüketmesinin, bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimi açısından büyük önem taşıdığını, tuzla alınan iyodun yeterli olmadığı durumlarda iyotlu vitamin desteği bile sağlanması gerektiğini anlattı.

    Erdoğan, şu bilgileri aktardı:


    `Yapılan bilimsel çalışmalar, hamilelik dönemi ve sonrasında yeterli iyot alan annelerin çocuklarının fiziksel ve zihinsel gelişiminin ileri düzeyde olduğunu gösteriyor. Türkiye`de küçük yerleşim yerlerinde iyotsuz tuz kullanımı çok yaygın. Kaçak ve ruhsatsız üretilenlerle bölgesel tuzlalardan elde edilen kaya tuzlarının kullanıldığı, iyotlu tuz kullanımının yetersiz olduğu bölgelerde guatr görülme sıklığı da yüksek. Sağlık Bakanlığı ile her 5 yılda bir ortaklaşa yaptığımız araştırmada, kırsal yörelerdeki iyotsuz tuz kullanımının şehirlere göre anlamlı oranda düşük olduğu bulundu.`

    Söz konusu çalışmayla iyotlu tuz kullanımının yaygın olduğu yerlerde guatr hastalığında düşüş belirlediklerini açıklayan Erdoğan, kış için hazırlanan yiyeceklerde genelde torbalarda satılan kaya tuzlarının kullanıldığını, ancak iyot içermeyen bu tuzları önermediklerini ifade etti.

    Erdoğan, şu uyarılarda bulundu:

    `(Merdiven altı) tabir edilen yerlerde ruhsatsız üretilen, iyot içermeyen tuzlar kesinlikle kullanılmamalı, bunlara itibar edilmemelidir. İyotlu tuzlar ise ambalajı içinde tüketilmeli ya da güneş ve hava görmeyen kaplarda saklanmalıdır. Ayrıca, içeriğindeki iyodun uçmaması için tuz, yemek pişmeden değil, ocaktan alınmadan hemen önce atılmalıdır.`





     
Sağlık için yemeğe tuz ne zaman atılmalıdır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kışın sağlığınız için mandalina yemekten vazgeçmeyin

    Kışın sağlığınız için mandalina yemekten vazgeçmeyin

    fazla mandalina yemek evet arkadaşlar mandalina kışın vazgeçilmez meyvalarından biri mutlaka sağlığınız için günde 1 -2 tane miğdeye indirin:) KIŞIN VAZGEÇİLMEZ AROMASI; MANDALİNA Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez meyvesi mandalina tam bir şifa kaynağı… Bu meyveyi bol bol tüketenler, gripten korundukları gibi, zamanla ciltlerinin de güzelleştiğini fark edecekler… İşte, leziz mi leziz...
  2. Bugün sağlığın için ne yaptın?

    Bugün sağlığın için ne yaptın?

    Evet melekler her gün dış görüntümüz güzel olsun diye pudralar, allıklar, rujlar ... sürüyoruz, makyaj önerilerini araştırıyoruz,peki ya sağlığımız için ne yapıyoruz? Başlatıyorum ben bugün kolayı bıraktım :) zor olacak ama başaracağım hihihi
  3. Yemek tuzlu olur tuzu kaçarsa ne yapmalı ?

    Yemek tuzlu olur tuzu kaçarsa ne yapmalı ?

    Kocişime yemek yaptım ve kontrol ettiğimde yani yemek piştikten sonra baktığımda baya bi tuzlu olduğunu gördüm yaa :::S acaba yemeğin tuzunu alabilecek önerileriniz nelerdir melekler. O kadarda özendim yapmak için. bu arada yemek sulu bi yemek arkadaşlarım lütfen yardımcı olun.
  4. Yemeklerinizi Tuz Kullanmadan Lezzetlendirebilirsiniz

    Yemeklerinizi Tuz Kullanmadan Lezzetlendirebilirsiniz

    Bu konu yemeklerde tuz kullanımı konusu hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, tuz bildiğiniz gibi vücuda zararlı olan 3 beyazdan biri. Mümkün olduğunda az tüketmemiz gerken tuzu eğer haddinden fazla tüketiyorsak pek çok hastalıkla karşı karşıyta olduğumuzu da bilmemiz gerekir. Yemek tabağı önümüze konduğunda daha tadına bakmadan tuzluyorsak, tuz bizim için vazgeçilmez olmuş...
  5. Göz Sağlığı İçin Neler Yemeliyiz ?

    Göz Sağlığı İçin Neler Yemeliyiz ?

    göz sağlığı,göz sağlığı için ne yemeli,göz sağlığı için neler yemeliyiz,göz sağlığı için yenilmesi gereken besinler, Göz sağlığı için tüketebileceğimiz besinleri kısaca şöyle sıralayabiliriz. Bu besinler C vitamini, A vitamini,, E vitamini, çinko ve lutein içermektedir. Bunları içeren başlıca besinler ise; havuç, tatlı patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kivi, kuşburnu, maydanoz,...

Sayfayı Paylaş