Sağlıklı Tartışmanın Kuralları

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Sağlıklı Tartışmanın Kuralları
tartışma
Evliliklerde tartışmalar olmazsa olmazlardandır. Eğer her tartışmanın eşler tarafından çözümlenmesi ve değerlendirilmesi doğru yapılırsa, bu tartışmaların evliliğe kattığı olumluluklar altın değerindedir.

Ama tartışmanın da sağlıklı ve sağlıksız yönleri vardır. Sağlıksız tartışmalar eşler üzerinde kalıcı izler, unutulmayacak kötü hatıralar bırakabilir. Tartışmadaki amaç bir şeyleri düzeltmek iken her şey daha da kötü olabilir.

Eşler tartışırken bazı noktalara dikkat etmelilerdir. İşte Sağlıklı Tartışmanın Kuralları :tik

tartisma-5722.jpg


* Eşler ayrı görüş, düşünüş ve beğenileri olduğunu bilmelilerdir. Farklı aile ortamlarından geldiklerini, farklı tarzlarda yetiştiklerini kabullenip ona göre davranmalıdır. Karşı taraftan her türlü durumda kendisine göre davranmasını beklemek sadece hayal kırıklığına sebep olacaktır.
* Eşlerin birbirlerine karşı net olmaları çok önemlidir.Eşlerin birbirlerinden tam olarak ne beklediklerinin belli olmadığı ve belirsizliğin hâkim olduğu evliliklerde yanlış anlaşılmalar ve tatminsizlikler çok fazladır.
* Sorunları örtbas etmek yerine sağlıklı bir şekilde çözmek gerekir. Bilinmelidir ki çözülmeyen her sorun bir gün faiziyle birlikte geri dönecektir.
* Tartışmak için uygun yer ve zamanı seçin.Eşlerin başka bir şeye sinirli oldukları, aç oldukları ya da çok yorgun oldukları zamanlarda tartışmamaya dikkat etmeleri gerekir.Ayrıca mümkün mertebe diğer aile fertlerinin(anne,baba,kayınbaba,kaynana,vs) yanında tartışmamaya özen gösterin.Çığırından çıkmayacağınız konusunda kendinize güveniyorsanız, çocuklarınız tartışma esnasında yanınızda olmasında bir sakınca yoktur.
* Tartışırken en çok yapılan hatalardan bir tanesi de, eski defterleri açmaktır.O an neyi tartışıyorsanız, sadece onu tartışın.Eski konuları açmak hem tartışmayı alevlendirecektir hem de sizi çözümsüzlüğe itecektir.
* Kişiliği değil hatayı eleştirin.Tartışma esnasında karşı tarafa hatasını söylerken, sadece beğenmediğiniz şeyi söyleyin. Eşinize yaptığı bir hatadan dolayı “Sen böylesin” diyerek onun kişiliğini suçlamak yerine “Senin yaptığın bu davranışı onaylamıyorum” demek çözüme yönelik bir davranış olacaktır.
* Genelleme yapmayın.Yukarıda söylediğimiz gibi, tartışma esnasında o an neyi tartışıyorsanız sadece onu konuşun. “Sen zaten her zaman böyle yaparsın” gibi ifadeler karşı tarafı savunmaya itecektir.
* Eşler kendi aralarında tartışırken bu durumu ailelere yansıtmamalıdırlar.Aileler işin içine girdiği zaman, belki de çok kolay çözülebilecek bir problem, çözümsüz olabilir, tartışma çok büyüyebilir ve hatta iş ayrılığa kadar varabilir.

alıntı
 
Geri
Üst