Şah Damarı (Karotis Arter) Hastalığı

Uzman SühaN

Administrator
Şah Damarı (Karotis Arter) Hastalığı
bu konu;şah damar hastalığı nedir,şah damar hastalığının tedavisi nelerdir hakkında bilgiler vermektedir


Kalpten beyne giden boynun her iki tarafındaki damarlara şah damarı denir. Bu damarlarda kanın geçişini engelleyecek daralma veya tıkanma durumuna şah damarı hastalığı denir. Beyin normal fonksiyonlarını görebilmesi için oksijenleşmiş kana ihtiyaç duyar. Kan yeterince ulaşamaz ise bir süre sonra beyin hücreleri hasar görür ve ölür.Kolda ya da bacakta ya da tüm vücutta uyuşma, güçsüzlük ,ni ortaya çıkan uyuklama ve şiddetli baş ağrısı,ani görme, konuşma veya denge bozukluğu başlıca belirtileridir..Şah damar hastalıkları ile ilgili detayları konumuzda bulabilirsiniz

da-2f1.jpg



Karotis hastalığı beyni besleyen karotis damarının daralması yada tıkanmasıdır. Karotis hastalığı felç yada beyin fonksiyonlarının kaybı ile karakterize bir durum olan inme nin en önemli nedenidir. En yagın tedavi yöntemi darlığa neden olan plağın damar içinden sıyrılarak çıkarılması olan endarterektomi ameliyatıdır. Karotis endarterektomisine alternatif bir yöntem ise karotis stentlemesidir


Daha fazla bilgi:
Karotis hastalığı beyni besleyen karotis damarının daralması yada tıkanmasıdır. Karotis hastalığı felç yada beyin fonksiyonlarının kaybı ile karakterize bir durum olan inme nin en önemli nedenidir.


Karotis hastalığı en sık ateroskleroz yani damar sertliğinden kaynaklanır ve karotis hastalarının çoğunda kalp damarlarının yada bacak damarlarının hastalığı bulunur. Yaşla karotis hastalığı artar. Örneğin 50 yaşın altında %1, 80 yaşında %10 ileri derecede karotis hastalığı bulunur.Belirtileri:
Karotis hastalarının çoğunda bir şikayet yada belirti olmaz. Ancak hastalık ilerlediğinde günün birinde aniden inme gelişebilir.


İnme bazen daha hafif şikayetlerden sonra ortaya çıkabilir. Bu şikayetler geçici iskemik atak (TIA) ismi verilir. Genellikle olay daralmış yada tıkanmış damardan beyne zaman zaman pıhtı atması ve pıhtı ile tıkanan beyin bölgesinin fonksiyonlarının kaybından kaynaklanır.


Bu şikayetle çoğu kez birkaç saat en fazla 24 saatte düzelir. Geçici şikayetler:


Geçici körlük: Genellikle bir gözde gözün tamamında yada bir kısmında körlük oluşur. Hastalar olayı “perde inmesi” şeklinde ifade ederler. Sorun çoğu kez 10-15 dakika içinde kendiliğinden düzelir. Kol yada bacakta geçici felç; Konuşmakta, kelimeleri düzgün sıralamakta güçlük. Bu şikayetler çoğunlukla hiçbir iz bırakmadan genelde bir saat, en geç bir saat içinde kaybolur.
 
Geri
Üst