gebe
  1. laetitia

    laetitia Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    2 Mart 2008
    Mesajlar:
    3.226
    Beğenilen Mesajlar:
    20
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    bursa

    Sahte ve gerçek balı ayırt etme

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında laetitia tarafından paylaşıldı.

    Meleklerim balın faydaları saymakla bitmez ama gerçek bal tüketimi yaptığınızda işte sağlık ve bütçemizle oynanmasına izin vermicek öneriler ve uyarılar.
    İşte gerçek bal ile sahtesini birbirinden ayırmanın yolları:


    Gerçek balı ayırt etme konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek değil. Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu, balda bulunan glikoz oranının hiçbir zaman dışarıdan bakıldığında anlaşılamadığını vurguluyor.
    Bunu ancak laboratuvar ortamında yapılacak tetkikler belirleyebiliyor. 'Ucuz etin yahnisi yavan olur.' sözü burada da geçerli. Gıda mühendisleri, ucuza satılan balda mutlaka hile olduğunun altını çiziyor.

    Uzmanlara göre, 2,5 kilogram balın 10 TL'ye satılması mümkün değil. Bunlara bal demenin imkanı yok. Sadece şekerden elde edilen ve bala benzeyen ürünler.

    Kutlu, bu tür ürünlere bal aroması veya bir miktar süzme çam balı katıldığını anlatıyor. Kutlu, kovanlardaki arı sayısının 80 bin civarında olması gerektiğini söylüyor.

    Kıştan çıkan arılara baharda şurup vermenin de doğal olduğunu anlatıyor ve "3. aya kadar şurup verilebilir. Bal ise 7.-8. ayda elde ediliyor. Yani 3. ayda verilen şekerin emaresi kalmıyor.

    Şeker burada yavrunun büyümesi amacıyla veriliyor. Bazı üreticiler balın alındığı dönemde de şeker veriyor. Bu ticari ahlaka sığmayan bir durum.

    Mısır şurubu, glikoz, reçel, üzüm şurubu ve pekmez vs. arıya ne verseniz arı bunu bala dönüştürür. Tüketiciler birlik ballarını tercih etmeli.

    Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal, en güvenilir baldır. Göz kararı, sündürme ve dolaba koyma yoluyla balın gerçekliğini kontrol etmek imkânsız.

    Bal dolaba konmaz. Dolaba konulduğu zaman bal oradaki nemi hemen içine çeker. Yüzeyinde bir tabaka oluşur. O tabaka oluştuğu zaman bal şekerleşir. Bu, yanlış bir uygulamadır. Bu yöntemle balın gerçekliği anlaşılmaz." diyor.

    Baldaki şekeri belirlemek için başvurulan geleneksel yöntem

    Çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için kibrit çöpünün üstüne konulacak kadar bir bal damlası ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığı ayırt edilebilir.

    Bal damlası şiddetli bir ışık kaynağına tutulur. Sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta toplanırsa çiçek, sağ tarafta toplanırsa şeker karıştırılmış baldır.

    Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlamına gelmez, bazen kaynağı çam ve farklı bitkiler olan ballar da ışığı sağ tarafta toplar.

    Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır. Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol tarafta toplanmalıdır.

    Türk arıcısının emeği çalınıyor
    Ziraat Yük. Müh. Bahri Yılmaz (TAB Yönetim Kurulu Başkanı): Bizim arıcılar olarak sloganımız; insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek.

    Bu arıcıların sorumluluk anlayışının bir gereği. Bunu Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile sağlamış bulunuyoruz. Dört milyon arı kovanının her birinde bir barkot numarası var.

    Merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz. Bal arıları balı doğal kaynaklardan yapar.

    Bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işi. Devletin laboratuvarları var, bal analizleri yapılıyor. Alo Gıda 174 hattı var, şikâyet edebilirler.

    Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar var. GDO üretilmiş glikozları balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettiriyor. Balı yalnızca bal arıları yapar, sahte bal olmaz.

    Sahte bal yoktur
    Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak: Büyük bir denetim yetersizliği var. Dedektif gibi çalışıyoruz, yapay balları satanları tespit ediyoruz.

    İlgili kuruma bildiriyoruz. Kurum işlem yapmıyor. Öncelikle bu denetim sorununun çözülmesi gerek. Piyasada sahte bal yoktur, insanların yaptığı bal vardır. Çünkü arı hiçbir zaman sahte bal yapmaz.

    Gerçek balla sahtesini ayırmanın yolları

    Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez.

    Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun algılanır.

    Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.

    Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir. Glikozlu bal daha tatlıdır. Bal ağza alındığında birkaç tür tat alınır. Yapay ballarda düz, tek bir tat olur.

    Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardır.

    Bazı üreticiler şekerden elde edilen ürüne, süzme çam balı karıştırıyor. Çam balı ucuz olduğu için bu işte kullanılıyor.

    Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir. Yapısı itibarıyla her zaman nemi çeker. Üzerinde tabaka oluşur. Sonra kristalleşir. Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez.



     
  2. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.382
    Beğenilen Mesajlar:
    394
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany
    Hımm iyi bir bilgiydi teşekkürler
     
  3. angelica

    angelica Üye Üye

    Kayıt:
    3 Mart 2009
    Mesajlar:
    73
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    8
    Sağlıklı bal tüketmenin yolu, güvenilir bir markanın süzme balını yemektir. İster petek, ister süzme olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile son derece zordur. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır. En doğru, sağlıklı ve emin yol, laboratuvar analizidir.
     
Sahte ve gerçek balı ayırt etme konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Yüzleri Ayırt Etme

    Yüzleri Ayırt Etme

    Yüzümüz kişiliğimizin aynasıdır. Duygularımızı, düşüncelerimizi yansıtır. Yüzümüz sayesinde birbirimizi tanır, bir kimsenin yaşını hatta hangi coğrafyadan olduğunu tahmin edebiliriz. Çocuklar konuşmada olduğu gibi insan yüzlerini ayırt etmeyi de sonradan öğrenirler. Yetişkinler ise başka ırktan olan kişileri tanıyıp ayırt etmekte zorluk çekerler. Beyaz ırka göre tüm Japonların birbirlerine...
  2. Doğru Bal nasıl seçilir?Gerçek bal mı sahte bal mı?

    Doğru Bal nasıl seçilir?Gerçek bal mı sahte bal mı?

    bal resimleri bal resmi Ben aslen elazığlıyım:)Elazığda başta teyzemler olmak üzere bir çok insan arıcılık ile uğraşılıyor.Türkiye'nin en güzel ballarına sahip olan elazığ şehrimiz de ki insanların hemen hemen hepsi gerçek bal ile sahte balı ayırt edebiliyorlar.Eeee onlar bu işin ustası olmuş insanlar.Peki naısl ayırt edebiliyorlar diye düşünüyorsanız.İşte buyrunuz diyorum:):):) Gerçek balı...
  3. Sahte Bal Nasıl Anlaşılır

    Sahte Bal Nasıl Anlaşılır

    Sahte Bal Nasıl Anlaşılır arkadaşalr bu konuda biliyorsanız bizede yazın
  4. Sahte Balı Anlamanın Yolları

    Sahte Balı Anlamanın Yolları

    Sahte Bal Nasıl Anlaşılır Sahte Balı Nasıl Anlarız Aslına bakarsanız sadece laboratuvarlarda yapılan testlerle gerçek bal ayırt edilir ancak ufak tefek bazı yöntemleri de kendimiz deneyerek en azından balın sahte olup olmadığını az çok anlayabiliriz melekler. :) Nasıl mı ? Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. Balın kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik...
  5. Sahte Balı Nasıl Anlayabilirsiniz?

    Sahte Balı Nasıl Anlayabilirsiniz?

    sahte bal nasıl anlaşılır sahte balı anlamanın yolları Sevgili melekler, son günlerde kamuoyunu fazlasıyla meşgul eden konulardan biri bal. Televizyonlardan yoğun bir şekilde gayet uygun fiyatlarla yapılan bal satışı, sağlık bakanlığını hareklete geçirdi ve pek çok marka sahte bal ürettiği gerekçesiyle cezaya çarptırıldı. Bu durumda da vatandaş hangi marka bala güveneceği konusunda...

Sayfayı Paylaş