gebe
  1. THESECRET

    THESECRET "Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"

    Kayıt:
    16 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    2.146
    Beğenilen Mesajlar:
    223
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    İstanbul

    Sahur ve İftar sofralarınızdan hoşafı eksik etmeyin

    Konu, 'Tüm Sağlık Konuları' kısmında THESECRET tarafından paylaşıldı.

    kabakli_uzum_hosafi.jpg Sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan ramazanda, açlık ve susuzluk ihtiyacının karşılanması için sahurda süt ve yumurta, iftarda hoşaf tüketilmesinin faydalı olacağı bildirildi.
    Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan boyunca sahurda ve iftarda sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi ve her gün tüketilmesi durumunda hiçbir zararı olmayacak besinlerin başında süt, yumurta ve hoşafın geldiğini söyledi.
    Ramazanda tok tutan besinlerin yanı sıra dengeli beslenmeyi sağlayacak gıdaların da tüketilmesinin önem arz ettiğine dikkati çeken İnanç, şunları kaydetti:
    "Süt, içerdiği yüksek miktardaki protein ve besin ögeleriyle uzun süre tok tutuyor ve birçok hastalığı da önlüyor. Yumurta sarısı ise günlük ihtiyaç duyulan enerjinin dörtte üçünü, yağ, A, D ve E vitaminlerinin tamamını, protein ve B2 vitamininin yarıya yakınını içerir. Yumurta ayrıca çocukluk çağından itibaren yüzde 100'ü sindirilebilen, vücutta hiç artık bırakmayan proteine sahip. Kalsiyum, demir, kolin, fosfor açısından da oldukça zengindir. O nedenle oruç tutan kişiler, bu besinleri tüketerek tok kalmalarının yanı sıra sağlıklı da beslenmiş olacaklar. Süt ve yumurta besin değeri yüksek en ucuz ve en kolay ulaşılabilen gıdalardır."
    İnanç, süt ve yumurtanın dışında kan şekerinin belirli bir seviyede kalmasını sağlayan, glisemik indeksi düşük, sindirimi ve emilimi uzun süren ve kompleks karbonhidratlar adı verilen sebze, meyve, kuru baklagiller, tahıllar, kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini, posa içeren tahıllı ekmeklerin besleyici özelliklerinin yanı sıra kabızlık ve kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorunundan da koruduğunu vurguladı.
    İftarda pide tüketiliyorsa sahurda mutlaka tahıllı ekmeklerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini anlatan İnanç, aksi takdirde ciddi bağırsak rahatsızlıklarıyla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.
    Prof. Dr. Neriman İnanç, iftarda hoşaf başta olmak üzere yüksek posa değerine sahip olmaları nedeniyle sebze ve meyvelerin de mutlaka sofralarda yer bulması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
    "İftarda şeker miktarı az tutularak, kayısı, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerin tüketilmesi vücudun hem enerji hem de su ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca kurutulmuş meyveler demir içeriği bakımından oldukça zengindir. Demir de kansızlığı önler. Türkiye'de kansızlık oranı yüzde 50'dir. Bu şekilde kansızlık rahatsızlığına karşı da önlem alınmış olunur. Ayrıca kayısı ve üzüm yüksek posa değerine sahiptir. Vücudun günlük posa ihtiyacı 25 gram olmasına rağmen biz 10 gram kadarını alabiliyoruz. Ramazan da bu oran daha da düşüyor. O nedenle bol posalı gıdalara yönelinmesi gerekiyor. Sahurda süt ve yumurta ne kadar önemliyse iftarda da hoşafın sofralardan eksik edilmemesi o kadar önem arz ediyor"
    - Gençlerin 2,5, yaşlıların 3 litre su tüketmesi gerekiyor
    Ramazanda en çok ihmal edilen konuların başında su tüketiminin geldiğine dikkati çeken İnanç, aşırı sıcakların vücutta enerji ve sıvı metabolizmasını etkilediğini ve yeteri kadar sıvı alınmaması durumunda böbrek, kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemiyle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.
    İnanç, genç ve orta yaş grubundaki insanların günlük en az 2,5 litre, yaşlıların ise vücuttaki yağ kitleleri daha farklı olduğu için 3 litre su tüketmeleri gerektiğini, kişinin kilosu ve günlük aktivitesine göre tüketmesi gerektiği su miktarında artış olabileceğini sözlerine ekledi.

     
Sahur ve İftar sofralarınızdan hoşafı eksik etmeyin konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Lifli Yiyecekleri Sofranızdan Eksik Etmeyin!

    Lifli Yiyecekleri Sofranızdan Eksik Etmeyin!

    Lif yada fiber nedir? Fiber hayvansal besinlerde yer almayan sadece bitkisel besinlerde yer aldığı gibi bitkilerin yapısının sağlanmasına ve korunmasına yarar. Selüloz, hemiselüloz, polisakkaritler, pektinler, sakızlar, ligninler diet ile alınan fiberlere örnek olarak verilebilir.Bu maddelerin hepsi de kimyasal yapı olarak bir birinden farklıdır. Hepsinde ortak olan özellik nedeni ile kalın...
  2. Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

    Bu besinleri sofranızdan eksik etmeyin

    lifli yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin Sağlıklı beslenmek her şeyden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Sofranızdan eksik etmediğiniz bazı önemli yiyecekler hem kalbinizi koruyor, hem de formunuzu... Günümüzün stresli yaşam temposunda kalp krizi geçirme yaşı ne yazık ki her geçen gün biraz daha düşüyor. O yüzden de kalbimizi korumak için düzenli spor yapmamız ve sağlıklı beslenmemiz çok...
  3. Balığı sofranızdan eksik etmeyin  -2

    Balığı sofranızdan eksik etmeyin -2

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, balığın, anne sütünden sonra en değerli besin olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık etinin ucuz protein ve enerji kaynağı olduğunu belirterek, kolay sindirilebilir, protein, doymamış yağ asitleri, iyot ve selenyum...
  4. Sofranızdan turpu eksik etmeyin

    Sofranızdan turpu eksik etmeyin

    Özellikle ''karaciğerin dostu'' olarak bilinen turpun, bol vitamini nedeniyle kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gerektiği belirtildi. Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde hasat başladı. Yıllık 25 ton üretim gerçekleşen ve ilçe ekonomisine 15 milyon YTL katkı sağlayan turp, bu yıl da üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor....
  5. Hamileler bu yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin

    Hamileler bu yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin

    hamilelikte ne yenmeli,hamilelikte neler yenmeli,hamilelikte neler yenmez,hamilelikte yenmesi gereken besinler Hamilelik dönemi kadınlar için doğacak bebekleri için sürekli endişe yaşadıkları bir dönem. Acaba bebeğim besleniyor mu? Onu yeterince sağlıklı besleyebiliyor muyum? İşte bu endişelerden biraz da olsa kurtulmanız için gerekli besin grupları... Kuru kayısı Bir avuç kuru kayısı...

Sayfayı Paylaş