gebe
  1. ASİMELEK

    ASİMELEK Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    4.487
    Beğenilen Mesajlar:
    2.192
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    yüreğimin yüreği

    Şarap Niçin Yıllandıkça Güzelleşir ?

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında ASİMELEK tarafından paylaşıldı.

    şarap,şarap yıllandıkça neden güzelleşir,şaraplar,şarap hakkında bilinmeyenler,mahsen,şarap mahseni.
    [​IMG]

    Dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilen üzümlerin renkleri de çok çeşitlidir. Şarap yapımında kullanılan üzümlerin renkleri iki ana gurupta toplanır. San ile yeşil arasında rengi olanlara 'beyaz üzüm', kırmızı ile mavimsi siyah renk arasında olanlara 'siyah üzüm' denilir.
    Kırınızı şaraplar siyah üzümden yapılırken, beyaz şarapların da sadece beyaz üzümlerden yapıldığı bilgisi doğru değildir. Burada önemli olan üzümün kabuğudur. Kırmızı üzümü olduğu gibi kullandığınızda kırmızı şarap elde edersiniz. Kırmızı veya beyaz fark etmez tüm üzümlerin kabuklarını soyduğunuzda ise sonuçta beyaz üzüm elde edersiniz.
    Yıllanma terimini bütün şaraplar için kullanmak yanlıştır. Eğer şarap ileride yıllandırılacağı düşünülerek imal edilmişse bu gerçekleşebilir. Diğerlerinde şarabı özellikle sofra şarabını yıllarca saklamak ona değer kazandırmaz. Yıllandırılabilen şaraplar çok seçkin bir tür kırmızı şaraplardır. Dünyada üretilen bu tür şarapların ancak yüzde 5'i yıllanmaya uygundur.
    Şaraplar genellikle meşe ağacından yapılmış varillerde dinlendirilirler. Sonra şişeye alınanlar şişelerinde de 20 yıl kadar bekletilirler. Yıllanma hızı şişenin içinde varillere göre daha düşüktür. Şaraplar varillerden alındıklarında tatları biraz tatlı olabilir. 6 ay beklenilirse mayhoş olmaya başlayabilirler. Tekrar yumuşak, hoş ve tatlı hale dönüşmeleri için en az 5 yıl daha beklemek gerekir.
    Kırmızı şaraplarda yıllandıkça oluşan bu gelişmenin sebebi üzümün kabuğu ile birlikte imal edilmeleridir. Üzümün kabuğunda 'tanin' adı verilen bir kimyasal bileşim vardır. Başlangıçta şarabı etkilemeyen tanin molekülleri zamanla birleşerek daha büyük moleküller oluştururlar ve yıllanmış şarabın oluşmasını sağlarlar.
    Küçüklerin birleşerek büyükleri oluşturmalarına kimya dilinde 'polimerizasyon' deniliyor. Eğer bir daha bu tip bir şarap siparişi verirseniz ve ilk tattığınızda 'ah, çok iyi polimerize olmuş' derseniz, çevreye bir şarap uzmanıymışsınız izlenimini verebilirsiniz.
    Şarabın içinde oluşan kimyasal reaksiyonlar bu kadarla da bitmiyor. Etil alkol ile tartarik asidin dengeye gelmesi 13 yıl alıyor. Yani iyi bir yıllanmış şarap en az 20 yılda ortaya çıkıyor.
    İyi bir yıllanma için öncelikle şarap, ısı değişimlerinden, doğrudan gelen ışıktan ve titreşimlerden korunmalıdır. Bunun için şarabın, karanlık bir yerde, serin bir ortamda, tercihen 12 derecede ve yatık olarak kalması gerekir. Şişenin mantarının kurumaması, şarabın hava almaması için ortam biraz da nemli olmalıdır.
    Şarabı teknolojinin imkanlarını kullanarak, şişedeki oksijeni alıp, ısıtarak çok daha süratli yıllandırmak mümkün. Ancak şarap üreticileri bunu, tüm işlemleri, özellikle ısıtma süresini kontrol bakımından çok riskli buluyorlar. Bu tip üretimi meslek ahlakı bakımından da doğru bulmuyorlar.



     
    ßeLeN ve Young bride bunu beğendi.
  2. Young bride

    Young bride Banned

    Kayıt:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    2.295
    Beğenilen Mesajlar:
    581
    Ödül Puanları:
    0
    Çünkü kadınlara benzidikleri için:D:D
     
  3. Young bride

    Young bride Banned

    Kayıt:
    30 Kasım 2010
    Mesajlar:
    2.295
    Beğenilen Mesajlar:
    581
    Ödül Puanları:
    0
    Paylaşım için tşk. canım
     
  4. ßeLeN

    ßeLeN Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    14 Haziran 2009
    Mesajlar:
    5.973
    Beğenilen Mesajlar:
    1.316
    Ödül Puanları:
    113
    Bana çekmişte ondan:D:D
     
    Young bride bunu beğendi.
Şarap Niçin Yıllandıkça Güzelleşir ? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Şarap tutkunlarına

    Şarap tutkunlarına

    Şarap tutkunlarına Şarap tutkunlarına fransız bir şarap uzmanı: İntema Daıly’den l’esprıt et le vın. Birbirinden seçkin markaların tasarım mutfak aksesuarlarını tüketicileri ile buluşturan İntema Daily, Fransa’nın şarap aksesuarları konusundaki en seçkin ve uzman markalarından biri olan L’esprit et Le Vin markasını, şarap severlerin beğenisine sunuyor. 200’ü aşkın ürün portföyüyle,...
  2. Uyurken nasıl güzelleşirsiniz ?

    Uyurken nasıl güzelleşirsiniz ?

    İşte size uykuda güzelliğe açılan kapının anahtarları... Uyku; güzelliğin en etkili ilacı. Geceleri cildimiz, gündüze oranla kendini sekiz kat daha çabuk yeniler. Hücreler ve damarlar aktif bir şekilde çalışır ve cilt daha gergin olur. Gece yatmadan önce süreceğiniz bir nemlendirici de sabahları cildinizin daha pürüssüz olmasını sağlar. Midenizin geceleri rahat etmesini istiyorsanız,...
  3. Doğal Bitkilerle Nasıl Güzelleşirsiniz?

    Doğal Bitkilerle Nasıl Güzelleşirsiniz?

    kaş gürleştirme kaşları gürleştirmek için saç gürleştirme yöntemleri kaş yöntemleri gürleştirici Doğal Bitkilerle Nasıl Güzelleşirsiniz? Bitki uzmanı Volkan Kurt, doğadaki bitkilerin güzelleştiren etkilerini ve formüllerini yazdı. Kozmetiklerle "güzelleştirilen" ciltlerde, sorunlar daha sonraları ortaya çıkıyor. Katkısız maddelerden uzak doğal yollardan bakım yapılan bir...
  4. Şarap tutucular

    Şarap tutucular

    Dekoratif şaraf tutucu modelleri Şaraplık modelleri eğer alkol alıyorsanız romantik anlar için şaraplı bir sofra kurmak isteyebilirsiniz. bu dekoratif şarap tutucular şık sofranıza dahada şıklık katacak. Gümüş yapısı ile sofranızas ışıltı verecekler.
  5. ses nasıl güzelleşir

    ses nasıl güzelleşir

    Ses nasıl güzelleşir sesimi güzelleştirmek için neler yapmam gerekiyor. Kullanmam gereken bitkisel bir ürün yada karışım var mı teşekkür ediyorum sağoluuuuuuun :)))

Sayfayı Paylaş