gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Sarımsağın Özellikleri ve Faydaları

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    Sarmısağın Faydaları Sarmısak yararları Sarmısak Faydaları nelerdir

    Yemeklere son derece lezzet veren sarımsağın sağlığa da büyük faydaları var melekler :) Keskin kokusundan dolayı ne yazık ki tüketilmeyen doğal antibiyotik sarımsağın faydalarını bir de bizim makalemizden öğrenin melekler :)

    [​IMG]


    Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketenlerde, mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanserinin daha az görüldüğü bildirildi.

    Yapısında bol miktarda su var.

    Amerikan Diyetetik Derneğinin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, yaptığı açıklamada, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunduğunu belirtti.

    Birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor
    Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini belirten Dönmez, "Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıp alanında özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır" dedi.

    Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

    "Sarımsağın en önemli biyokimyasal özelliklerinden biri, vücuttaki zehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma (antioksidan) potansiyelidir. Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik kükürt bileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çiğ sarımsakta da antioksidan potansiyel vardır, ancak yüksek dozları kalp, karaciğer ve böbreğe toksik etkiler gösterebilmektedir."

    Kansere etkisi
    Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır. Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere karşı yararlı olabileceği bilinmektedir. Sarımsak yıllardır kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır."

    Antioksidan özelliği
    Sarımsakta çok sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, şunları kaydetti: "Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır.

    Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmalar sarımsak tüketiminin artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalar, çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir.

    Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi, kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada yararlı olacaktır. Sağlıklı beslenme programında tüm sebzeler ve meyveler gibi sarımsağın da yeri önemlidir. Her birey sarımsak tüketimine dikkat ederek, mutlaka bu ürünü beslenme alışkanlıkları içerisine yerleştirmelidir."

     
Sarımsağın Özellikleri ve Faydaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Sarımsağın Faydaları

    Sarımsağın Faydaları

    sarımsak,sarımsağın faydaları,sarımsak kokusu,sarımsak kokusu nasıl çıkar,sarımsak nelere iyi gelir,sarımsak nerede yetişir. Sarımsak veya sarmısak (Allium sativum L.), 25-30 cm yükseklikte, yeşilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Nadir olarak tohum bağlar. Bu nedenle soğancıkları (diş) ile üretilir. Ülkemizde “Beyaz sarımsak” ve “Siyah sarımsak” olmak üzere 2...
  2. Kuzukulağı Özellikleri ve Faydaları

    Kuzukulağı Özellikleri ve Faydaları

    Kuzukulağı Hakkında Bilgiler Kuzukulağı Nedir Kuzukulağının Sağlığa Faydaları Özellikle semt pazarlarında bolca bulunan kuzukulağı bitkisinin alternatif tıpta ki kullanım alanları ve özellikleri ile ilgili bilgileri , aşağıda ki makalemizde bulabilirsiniz melekler :) Karabuğdaygiller familyasından; nemli kırlarda yetişen, genellikle bir kaç yıl yaşayan, yeşil veya firfiri renkte orsu...
  3. Yabanmersini Özellikleri ve Faydaları

    Yabanmersini Özellikleri ve Faydaları

    Yaban Mersininin Faydaları Yaban Mersini Yararları Yaban Mersini Nedir Sevgili melekler, bu yazımızda yaban mersini bitkisinin özelliklerini, kullanım alanlarını ve sağlığa faydalarını birlikte öğreneceğiz :) Yaban mersini Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Amerika’da Kayalık Dağlar’dan gelen uzun ömürlü bir bitkidir. Amerikan çay üzümlerine benzer meyveleri olan bir çalı bitkisidir. Aynı zamanda...
  4. Roka Özellikleri ve Faydaları

    Roka Özellikleri ve Faydaları

    Roka Faydaları Nelerdir Rokanın yararları Roka Nelere İyi Gelir Balık yaptığımızda soframızın olmazsa olmazı rokanın faydalarını biliyor musunuz melekler ? Bu kıymetli sebzenin faydaları ve kullanım alanları ile ilgili bilgileri makalemizden öğrenebilirsiniz :) Kokulu bir bitki olan roka, C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca, K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir. Bir...
  5. Salep Özellikleri ve Faydaları

    Salep Özellikleri ve Faydaları

    Salep ve sahlebin Faydaları Salep Faydaları Salebin Faydaları Kışın soğuk günlerinde içimizi ısıtan, üzerine ekilen tarçınla damaklarımızı şenlendiren sahlep çok faydalı bir içecek melekler :) Bu faydaları öğrenmek ve salebin kullanımalanları ile ilgili bilgi almak için makalemize bir göz atabilirsiniz :) Salep; Bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Kabızlığı...

Sayfayı Paylaş