Şaşırtmaca yoluyla alerjilere son

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Şaşırtmaca yoluyla alerjilere son
Bağışıklık sisteminin şaşırtılıp eski bir düşmanla karşı karşıyaymış gibi davranması sağlanarak alerjiler bir hamlede yok edilebilir.

Söz konusu yöntemin temelinde "hijyen hipoaaai"adı verilen, çağdaş yaşamın beraberinde getirdiği temizliğin bağışıklık sisteminin işlevini gereğince yerine getirmesini önlediği ve buna bağlı olarak yeşil polen gibi zararsız unsurlara bile tepki gösterdiği görüşü yatıyor.

Zürih’teki Cytos Biotechnology şirketi CYT003-QbG10 adı verilen ve bedeni şaşırtarak miyobakterilerin saldırısına uğradığı izlenimini yaratan bir ilaç üretti.

Bu sınıf kapsamındaki bakterilere günümüzün temizlik koşullarına bağlı olarak çok daha ender rastlanıyor.

Söz konusu bakterilerin saldırısı bağışıklık sistemini şaşırtarak, zararsız bakterilere verilen tepki yerine, çok daha tehlikeli bir durumla karşı karşıyaymış gibi tepki göstermesine neden oluyor.

Yüz kat azaldı

Saman nezlesi olan 10 denek üzerinde yapılan ilk deneyler altı haftalık bir iğne kürünün bu kişilerin yeşil polene karşı duyarlıklarını yüz kat azaltarak hastalık belirtilerini ortadan kaldırdığını gösteriyor. Cytos şirketi uygulamayı izleyen sekiz ay boyunca hastaların saman nezlesi belirtilerinden uzak kaldıklarını öne sürmekle birlikte, bu etkinin sürekli olup olmadığı konusunda henüz kesin bir görüş belirtemiyor.

Alerji sağaltımında alışılmışın tersine, bu uygulamada hastalara genelde tepki gösterdikleri alerjenin aşısı yapılmıyor. Bu da ilacın alerjilerin kökeninde yatan unsurları yok ettiğini ve buna bağlı olarak da çok geniş kapsamlı alerjen türlerine karşı etkili olabileceğini gösteriyor. Bu konuda daha önce yapılan bir araştırma ilacın evdeki tozlara duyarlı hastalar üzerinde de etkili olduğunu ortaya koymaktaydı.

Yöntemin özü

Yöntemin esasını miyobakterilerin genetik malzemesiyle özdeş bir DNA türü olan G10 oluşturuyor. Bu madde yapay bir virüs parçacığı içinde bedene aktarıldıktan sonra bedeni kuşatan organizmaları sindirip işlemden geçiren dendrit hücreleri tarafından emilerek bağışıklık sisteminin saldırıya geçmesine neden oluyor.

Bedenin miyobakterilerin saldırısına uğradığını sanan dendrit hücreleri bağışıklık sistemini devinime geçirerek T-yardımcı 1 hücrelerin (Th1) egemen olmasını sağlıyor. Th1 hücreleri alerjenlere karşı uygun olmayan tepkiler vermesiyle bilinen Th2 hücrelerini de bastırıyor.

Cytos şirketi şimdilerde ilacı saman nezlesi, ev tozu alerjisi, ya da atopik dermatit gibi rahatsızlıkları olan yüzü aşkın denek üzerinde deniyor. Elde edilecek sonuçların önümüzdeki yılın ilk yarısında kamuya sunulması bekleniyor
 
Geri
Üst