Satış rakamıyla oynayan CEO, 7 milyon dolar ödeyecek

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Satış rakamıyla oynayan CEO, 7 milyon dolar ödeyecek
Karşılaştıkları skandallar nedeniyle yönettikleri firmaları zor durumda bırakan iki CEO hakkında yürütülen soruşturmalar sonuçlandı. Giant Foods’un sahibi Alman perakende grubu Royal Ahold’un eski CEO’su Cees van der Hoeven, şirkete verdiği zarar nedeniyle 7 milyon dolar ödemek için komiteyle anlaştı. İnternette sahte isimle yaptığı yorumlar nedeniyle Whole Foods’a zor günler yaşatan eski CEO John Mackey’in kaderi de şirket içinde oluşturulan özel bir komite tarafından belirlendi. Ancak firma Mackey’le ilgili alınan kararı henüz açıklamadı.

İNTERNET SPEKÜLATÖRÜ:
John Mackey, Yahoo’nun Finance Stock sayfasındaki foruma farklı bir isim ile girerek, başında bulunduğu Whole Foods’a övgüler dağıtıp şirketin satın almak üzere olduğu Wild Oats Market’i kötülemekle suçlanıyordu. Soruşturma kapsamında 1999’dan 2006’ya kadar yazdığı mesajlarda yöneticilerin müşterilere ya da analizcilere şirket rakamlarını açıklamasını yasaklayan ilgili yasayı çiğneyip çiğnemediği de araştırıldı. Mackey’in 2006’da yazdığı bazı mesajlarda şirket tarafından kamuoyuna açıklanmamış bazı rakamlar verdiği ve 2010’a dair beklentilerini açıkladığı da iddia ediliyor.

YÖNETİCİLER DE SORUŞTURULUYOR: Temmuz ayında başlayan soruşturmayla ilgili olarak yazılı bir açıklamada bulunan Whole Foods, komitenin vereceği kararın firma tarafından benimseneceğini belirtti. Soruşturma eski CEO’nun yanısıra bazı üst düzey yöneticileri de kapsıyor. John Elstrott, David Dupree ve Ralph Sorenson adlı yöneticiler de konuyu bilmelerine karşın müdahale etmedikleri gerekçesiyle suçlanıyor.

SATIŞ RAKAMLARIYLA OYNADI: Ahold’un eski CEO’su Cees van der Hooven ise şirketin 1999 ile 2002 yılı arasındaki mali kayıtlarıya oynadığı gerekçesiyle suçlanıyor. Satışları olduğundan büyük göstermekle suçlanan Hooven’in bu girişimi ortaya çıkınca Ahold’un hisseleri değer kaybetmişti. Bu da şirketin 2003 yılında iflasın eşiğine gelmesine neden olmuştu. Ahold, hissedarların açtığı davaları sonuçlandırabilmek için de 2005 yılında 1.1 milyar dolarlık harcama yapmak zorunda kalmıştı. Tüm bu sorunların baş sorumlusu olmakla suçlanan Hooven sonunda, soruşturmayı sürdüren komiteyle anlaşmaya vardı.

9 YIL HAPİSTEN KURTULDU: Şirkete verdiği zararların bedeli olarak 7 milyon dolar ödeme yapmayı kabul eden Hooven, şirketten 6.4 milyon dolarlık alacağından da vazgeçmek zorunda kalacak. Geçtiğimiz yıl yol açtığı skandal nedeniyle Almanya’da mahkeme sonucunu alan Hooven, 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Soruşturma kapsamında Hooven’in yanısıra tam 30 kişi yanıltıcı işlem yaptığı gerekçesiyle inceleme altında tutuluyor.

kaynak
 
Geri
Üst