ANTİOKSİDANLAR
Gün boyu soluduğumuz kirli hava, bozulmuş besinlerdeki zararlı maddeler, katkı maddeleri, bilinçsiz beslenme ve hareketsizlik sonucunda vücut serbest radikal adı verilen sağlığın baş düşmanlarından biri olarak gösterilen oksijen atomları, başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa neden olurlar.
Serbest radikalleri etkisini yok eden enzimleri artırarak vücudumuzun savunma sistemine katkıda bulunan ve onları bloke eden maddelere antioksidan maddeler denir. Dirençli olmamızı sağlayan , serbest radikallerin ve toksinlerin oluşumunu engelleyen ve yaşlanmayı yavaşlatan bu maddeler en çok yeşil ve kırmızı yapraklı besinlerde bulunur. Ayrıca A,C ve E vitaminleri de doğal bir antioksidan işlevi görerek serbest radikalleri bloke ederler. A vitamini, serbest radikallerin oluşumunu önler, Vitamin E, antioksidan bir enzim gibi çalışıp hücre zarının parçalanmasına engel olur, Selenyum, serbest radikalleri çoklu-doymamış yağ asitlere dönüştüren ve antioksidan etkili bir enzimdir, kanserden korunmak isteyen kişilerin alımına özen gösterdikleri minerallerden biridir, Vitamin C, hücrelerdeki zararlı reaksiyonların oluşmasını engeller.
Vitaminler taşıdıkları bu antioksidan özellikten dolayı hücreleri koruyarak, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu kanser, kolesterol ve kalp krizi gibi pek çok hayati hastalıktan koruyor. Sinir hücrelerinin ömrünü uzatarak ilerleyen yaşlarda alzheimer gibi hastalıklarla karşılaşılmasını engelliyor, daha genç ve dinç görünmenizi sağlıyor, bağ dokusunu güçlendirerek cilt sarkmasına engel olur, kırışıklıklara karşı önleyici özelliği bulunmaktadır, kalp ve damar sistemindeki dokulara esneklik sağlar, eklemlerde hareketleri kolaylaştırır, uzun, zinde ve sağlıklı bir hayat garanti etmektedir.
Bazı yiyecekler içerdiği antioksidan maddeler nedeniyle işlevseldir. Brokoli, lahana, brüksel lahanası, domates, sarımsak, soğan, fındık, ceviz, yulaf, balık, balık yağı, süt ürünleri, şarap,üzüm, çay gibi. A vitamini koyu renkli yapraklı bitkilerde, C vitamini trunçgiller, çilek, brokoli, lahana, patates, maydanoz ve çok sayıda meyva, sebzelerde, E vitamini kuruyemişler, bazı bitkisel yağlar ve lifli yeşil besinlerde bulunmaktadır.
Antioksidanların oluşmuş hastalığın tedavisini değil, hastalıkların önlenmesini sağladığı bilinmelidir. Hergün alınan sebze ve meyveler günlük antioksidan ihtiyacını karşılayamamakta bu nedenle supleman olarak alınabilmektedir.Ancak tüketimide rastgele olmamalı, kişinin kan bulgularına uygun olmalıdır. Bu nedenle doktor veya diyetisyeninizle görüşüp kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.