Şeker hastaları neler yemeli?

Uzman SühaN

Administrator
Şeker hastaları neler yemeli?
Tıptaki adıyla diyabet olarak bilinen şeker hastalığı, kan şekeri olarak bilinen glikozun vücutta normalden fazla salgılanması sonucu kan şekerinin yükselmesidir. Şeker hastalarında vücutta kan şekerini düzenlemek için salgılanan insülin hormonu çok az salgılanır. Bu yüzden hastalar dışarıdan hormon takviyesi ile kan şekerini dengede tutmaya çalışır.


Şeker hastalığı kronik bir hastalıktır. Tüketilen besinlerin içerisindeki fazla şeker miktarı hastalığı tetikleyeceği için hastaların besin seçimi çok önemlidir. Şeker hastaları mümkün olduğunca doğal beslenmeli ve gazlı içeceklerden uzak durmalıdır.

7.jpg






Şeker hastalarının dikkat etmesi gereken en temel nokta şeker tüketiminin kontrol altına alınmasıdır. Bunun için öncelikle içeriğinde yüksek şeker miktarı barındıran kola, gazoz, yapay meyve suları gibi içeceklerden uzak durulmalı. Bunların yerine kan şekerini düzenleyici su ve doğal maden sularına ağırlık verilmelidir.

Şeker hastaları özellikle lifli gıdaları tüketmeye özen göstermelidir. Lifli gıdalar vücuttaki kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olurken vücuda tokluk hissi de kazandırır.

Karbonhidratlar ve yağlar vücuttaki kan şekeri seviyesini bir anda yükseltir. Bunun için karbonhidrat ve yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Margarin ve kızartma yağları yerine Omega-3 yağ asitleri ile zenginleştirilmiş yağlar tercih edilmelidir. Karbonhidrat seçiminde ise hazmı kolay olan ve kan şekerini aniden yükseltmeyen kepekli unlardan yapılan besinler tercih edilmelidir.

Şeker hastaları hayatlarından yalnızca şekeri değil üç beyaz denilen şeker, un ve tuzu çıkartmalıdır.

Açlık durumlarında vücuttaki kan şekeri seviyesi aniden değişeceği için şeker hastaları öğün atlamamaya özellikle dikkat etmelidir. Sabah kahvaltılarında proteince zengin olan yumurta tüketilmeli, yulaf veya çavdar ekmeği yenilmeli ve mümkün olduğunca siyah çaydan uzak durulmalıdır. Ara öğünlerde şeker miktarı çok yüksek olmayan kuru meyvelerle ve yoğurtlarla kan şekeri dengede tutulmalıdır. Şeker hastalarının içeriğindeki şeker seviyesi çok yüksek olmayan, elma, armut gibi meyveleri tüketmesi gerekir.

Kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olan nohut, fasulye ve mercimek de tüketebilecekleri baklagiller arasındadır.

Şeker hastalığı kronik bir hastalık olmakla beraber düzenli beslenme ve egzersizlerle kontrol altına alınabilir. Bunun için hastalar şekeri mümkün olduğunca azaltmalı, yağlı gıdalar yerine protein destekli gıdalar ve lifli gıdalar tüketmelidir. Şeker oranı az kuru meyveler tüketilmeli ve bol su içmeye dikkat edilmelidir.
 
Geri
Üst