Şeker hastalığı her yaşta görülebilir

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Şeker hastalığı her yaşta görülebilir

Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı, diyabetin olumsuz etkilerinden korunmak için, diyabetle yaşamayı öğrenmenin gerektiğini söyledi.

Şeker hastalığı, kan şekerini düzenlemekle görevli mekanizmaların aksaması ile ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanıyor. Dünyada çok sık görülen bir sağlık sorunu olan şeker hastalığı ya da bilimsel adıyla diyabetle ilgili olarak Dr. Yağcı, şu bilgileri verdi:


"Kan şekeri düzenlenmesindeki bozukluk, pankreastan salınan insülin hormonunun yetersiz olması ile yahut dokuların insüline duyarsızlaşması ile olabilir. İnsülin miktarının yetersizliğiyle ortaya çıkan bozukluk, genellikle genç yaşta görülüyor. Bunlar insüline bağımlı hastalar olarak sürdürüyorlar yaşamlarını. Doku direncinin fazla olmasıyla ortaya çıkan durum ise ileri yaşlarda ve genellikle şişman kişilerde görülüyor".


Her yaşta görülebilen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan diyabet, hekim muayenesiyle kolayca tespit edilebiliyor. Ayrıca, bazı belirtiler de kişiler için uyarı sayılıyor. Dr. Yağcı, diyabetin tespitiyle ilgili olarak da şunları söylüyor:

"Hastalığın tespiti öncelikle hastaların şikayetlerini bir hekimin dinlemesi ve diyabeti tahmin etmesi ile olur. Çocukluk çağında aşırı su içme, şekere düşkünlük, aşırı zayıflama aileyi uyarmalı ve hekime başvurmalıdır. İleri yaşlarda da aynı belirtiler önemli olsa da bunlar olmadan da şekeri yükselmiş olan kilolu diyabetikler vardır".
Dr. Yağcı'nın verdiği bilgilere göre, diyabeti ortaya çıkaran çeşitli etkenler arasında yaşın da önemli yeri bulunuyor. Yaşla birlikte şeker hastalığının görülme sıklığı artıyor. Menopoz sonrası şişman bayanlarda hipertansiyonla beraber en sık görülen durum, diyabettir. Bu da yaşa bağlı şeker hastalığının en belirgin örneklerinden biri sayılıyor.

Diyabetin tedavi edilebilirliği bir yaşam kültürü oluşmasını sağlıyor. Bir bakıma tedavinin temelini "diyabetle yaşamayı öğrenmek" oluşturuyor.
Dr. Ahmet Faruk Yağcı, diyabetli hastalara mahsus yaşam biçimini, "Hastalıkla baş etmede temel sorun beslenmedir. Gıdasını ölçülü almalıdır. Kalori miktarı hesaplanarak verilmiş, boya, kiloya uygun bir diyet tedavideki ana basamaktır. Hasta ideal kilosuna göre zayıfsa, kilo alacak, şişman ise kilo verecek şekilde diyet düzenlenir. Hastalık, fazlaca cinsiyet seçmemesine rağmen göreceli olarak kadınlarda daha sıktır. Diyabetli kimse, birçok hareketini ayarlı olarak yapması gereken, diyet ve tedavi kaidelerine uyması çok önemli olan bir kişidir. Aşırı efor sarf etmekten de hareketsiz kalmaktan da kaçınılması gerekir. Gerekli tedavi ve diyet tedbirleri alındıktan sonra normale yakın bir hayat sürmek mümkündür" şeklinde anlatıyor.

signature.gif
 
Geri
Üst