Şeker nasıl üretilir? | Melekler Mekanı FORUM - 27 Eylül 2016

Şeker nasıl üretilir?

Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.025
    Beğenilen Mesajlar:
    2.177
    Ödül Puanları:
    113
    şeker nasıl üretilir şekerin üretim aşamaları şekerin üretimi şeker nasıl üretiliyor çay şekerinin üretim aşamaları
    Günlük hayatımızda birçok kereler kullandığımız şekerin nasıl meydana geldiğini ve üretildiğini hiç merak ettiniz mi? İşte tüm merak edenler için bakalım mutfaklara gelene kadar şekerin üretim aşamaları nelermiş

    [​IMG]
    Beyaz şeker iki işlemde elde edilen kamış şekerinin aksine pancardan tek işlemde elde edilir.

    Hasat


    Pancarlar hasat zamanı olan sonbaharda ve kış başlarında topraktan sökülür. Pancarlar genellikle büyük yük kamyonlarıyla taşınır. Çünkü gerekli olan nakil mesafesi kamış endüstrisindeki nakil mesafesinden fazladır. Pancar toprakta olduğu için şeker kamışından daha kirlidir bundan dolayı ise şeker pancarı işlenmeden önce yıkanmalı ve kalan pancar yaprakları taş ve kalan çalı çırpı ayrıştırılmalıdır.
    Ekstraksiyon

    Pancarın ince dilimler halinde kesilmesiyle işlem başlar. Bu işlemle pancarların yüzey alanı artırılır buda şeker çıkarılmasını kolaylaştırır. Ekstraksiyon işlemi difüzörde pancarların sıcak suyla birkaç saatlik temas ettirilmesi ile sağlanır. Difüzyon işlemi çayın kokusunun ve tadının demlikte çıkması işlemine benzer fakat tipik şeker pancarı difüzörü şeker ve suyla birlikte birkaç yüz ton ağırlığındadır. Difüzör tankı yatay veya dikey olarak çalkalama yapan bir tanktır tanktaki pancar dilimleri yavaşça bir uçtan diğer uca hareket ederken su ters yönden hareket eder. Buna zıt yönlü akış denir ve tanktaki su gittikçe yoğunlaşan şeker çözeltisi olur bu çözeltiye şerbet denir. Şerbet oluşurken su şeker pancarından şekerin yanı sıra diğer maddeleri de toplar.
    Difüzyondan elde edilen tipik şerbette muhtemelen % 14 şeker ve geriye kalan pulp ise yaklaşık % 1-2 şeker ve toplam % 8-12 katı madde içerir.

    Presleme

    Difüzördeki pancar dilimleri hala ıslak ve hala içerisinde kullanılabilir şeker bulunmaktadır. Bu yüzden ıslak pancarlar vidalı presler ile sıkılarak olabildiğince şerbet çıkartılır. Bu şerbet difüzöre beslenen suyun bir bölümü olarak kullanılır. Sıkılmış pancar kurutma tesisine gönderilir burada küçük topaklar haline getirilir ve sonra hayvan yemi olarak kullanılır.

    Karbonatlama

    Bir sonraki safhadaki işlemde katı maddeler şerbeti bulanık yaptığı için amacımız şeker şerbetindeki katı maddeleri ayırmaktır bu işlemin aynı zamanda rengin açılmasına da katkısı vardır. En genel işleme tekniklerinden birisi karbonatlama olarak bilinir. Karbonatlama kireç sütü (kalsiyum hidroksit Ca(OH2)) nün eklenmesiyle ve karbondioksit baloncuklarının çözeltinin içinden geçirilmesiyle yapılır. Gaz kireçle reaksiyona girerek kalsiyum karbonatın ince kristaller şeklini almasını sağlar buda katı maddeleri absorbe eder ve katı parçacıkların bir araya gelip çökmesini sağlar. Reaksiyon koşullarının dikkatlice kontrol edilmesi gerekir. Şeker dışında tüm maddelerin birleşmesiyle oluşan katı çökeltiler filtrelenerek uzaklaştırılır. Kireç taşı bu maddelerden bir tanesidir. Bu işlemleri yaptıktan sonra şeker şerbeti ağartma işlemi için hazır duruma gelir.
    Şeker kamışı üretiminden farklı olarak başka bir işlem (fosfotlama) kullanılmaz. Benzer şekilde ayrı ağartma evresi normalde kullanılmaz.

    Kaynatma

    Son işlemde şerbet büyük bir tava içine yerleştirilir (genellikle 60 tonluk veya daha fazla şeker şerbeti alır). Tavada su kaynatılarak buharlaştırılır ve şeker kristalleşir. Kristalleşmenin başlaması için biraz şeker tozu çözeltiye eklenir. Kristal miktarının artmasıyla sonuçta oluşan kristal ve ana şerbet santrifüjle ayrılır. Daha sonra sıcak hava ile kurutulan şeker kristalleri paketlenir.
    Şeker kamışı işleminde santrifüjle ayrılan çözelti hala kayda değer miktarda şeker içermektedir bu yüzden kristalleştirme işlemi bir kaç defa gerçekleştirilir. Fakat şeker olmayan maddeler kristalleşmeye engel olurlar. Bu durum özellikle sakkarozun parçalanma ürünü olan glikoz ve früktoz için önemlidir.
    Bu nedenle her takip eden kristallenme işlemi zorlaşır. Bu genellikle üç defadan sonra olur.

    Ürün

    En son oluşan beyaz renkteki şeker mutfaklarda veya alkolsüz içki üretimi gibi sektörlerde kullanılmaya hazır olur. Şeker üretimi esnasında tüm şeker alınamadığı için bir yan ürün olan tatlı melas'da elde edilir. Bu ürün genellikle büyükbaş hayvanlar için yem olarak kullanılır veya alkol üretimi amacıyla içki fabrikalarında fermantasyonda kullanılmak için gönderilir. Fakat koku ve tat olarak şeker kamışı kadar kaliteli olmadığı için rom üretiminde kullanılmaz


     
  2. handanca

    handanca Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    1 Nisan 2008
    Mesajlar:
    4.685
    Beğenilen Mesajlar:
    106
    Ödül Puanları:
    63
    Bu sistem şuan yok diyorlar ama inanmıyorum!!
    Eskiden şekerin rengini ağartmak için kemik kömürü kullanılıyormuş. Kemik kömürü, hayvan kemiklerinin iyice kırılıp havasız ortamda yakılmasıyla elde edilir. Kemik kömürü herhangi bir sıvı ile ısıtıldığında, sıvını rengini yok eder, bu nedenle sanayide renk giderici olarak kullanılır. Örneğin, şeker bu yolla arıtılır.


    Şİmdiki sistemde ise kristâl şeker üretimi Karbonlaşma ünitesinde, Kireç üretim prosesinde elde edilen CO2 gazı kullanılmaktadır. Sıvı şeker üretiminde ise çam odun talaşından üretilen Aktiv Karbon kullanılmaktadır. Kesme şekerde ise eskiden kemik ununun kullanıldığı üretim yerine tamamen su ve buharın kullanıldığı kalıplarda presleme işlemi sonucunda kesme şeker üretilmektedir.
     
  3. Misafir Melek

    Misafir Melek Forum Okuru

    şekere dikkat edin
    beyaz küp şekerde ve beyaz toz şekerde çeşitli zararlı maddeler var.bu yüzden en sağlıklısı esmer şeker.ama esmer şekerinde küpünü almayın çünkü küp haline getirmek için sıkıştırırken yine çeşitli zararlımaddeler kullanıyorlar.tabi küp hali varsa. bu yüzden en sağlıklı şeker esmer toz şeker.
     
    Son düzenleme: 28 Kasım 2010
  4. Misafir Melek

    Misafir Melek Forum Okuru

    işime yaradı
    çook ama çook işime yaradı saolunn...
     
  5. Misafir Melek

    Misafir Melek Forum Okuru

    habibe

    şeker nasıl üretiliyor
     
  6. ßegüm

    ßegüm Forum Okuru

    çookkk saol ödev bitti...
     
  7. Misafir Melek

    Misafir Melek Forum Okuru

    esmer şeker daha sağlıklı değildir

    Belli ki esmer şekerin üretimini bilmiyorsunuz sayın misafir. Esmer şeker üretmek için beyaz şeker üretildikten sonra tekrar esmerleştiriliyor. Yani çok sağlıklı diye kullandığınız ve tavsiye ettiğiniz şeker esasında beyaz şeker. Sağlıklı ve bilgili günler.
     
  8. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    Sosyal Bilgiler Ödevi

    Öncelikle Sitenin Kurucusuna Çok Teşekkürlerimi İletiyorum...
    Sosyal Bilgiler Ödevimi Bitirdim...
    Hatta Öğretmen Bana 5 Verdi...
    Emeği Geçen Herkese Çok Teşekürlerimi İletiyorum....
     
  9. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    teşekkür ederim sosyal bilgiler ödevimi bitirdim
     
  10. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

  11. zaza kızı

    zaza kızı Forum Okuru

    sos. odemi bittiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.,.........................................................................
     
  12. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

  13. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    sosyal odevi

    aynn de sn hngi okula gfidion
     
  14. :)))))))))

    :))))))))) Forum Okuru

    teşekkürler

    çok tşkürler...işime çok yardımcı oldnz saqolun
     
  15. memo

    memo Forum Okuru

Şeker nasıl üretilir? konusuna benzer içeriklerimiz
  1. Barajlarda Elektrik nasıl üretilir

    barajlar nasıl çalışır barajlardan elektrik enerjisi nasıl üretilmektedir Barajlarda Elektrik nasıl üretilir, Hidroelektrik santrallerinde elektrik nasıl üretilir, barajlarda elektrik üretimi nasıl yapılır Barajlar bir akarsuyun enerjisini elektrik enerjisine çevirmeye yarayan yapılardır. Akarsuyun enerjisinden elektrik üretebilir ya da akarsuyunyolunu kesip onu üretime ihtiyaç olacağı...
  2. tuz nasıl üretilir kısaca açıklaması

    ben tuzun nasıl üretildiğini merak ediyorum. Tuz nasıl üretilir kısaca açıklar mısınız lütfen bana XX?
  3. elektrik nasıl üretilir

    Arkadaşlarım elektrik nasıl ve hangi aletlerle neyin yardımı ile üretiliyor teşekkürler.
  4. Şeker otu nasıl yetiştirilir?

    şeker otu nedir,şeker otunun faydaları,şeker otunun yararları,şeker otu nelere iyi gelir,şeker otu nasıl yetiştirilir,şeker otu hakkında bilgiler Stevia Bitkisi Güney Amerika’da yetişen yerli kabilelerinin kullandığı çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Paraguay ve Brezilya’da yetişen Chrysanthemum familyasından küçük vahşi bir çalı türü. Paraguay Brezilya Kolombiya...
  5. Küp şekerde katkı maddesi var mı?

    Çayı en çok tüketen ülkelerden biriyiz ve haliyle çayımızı şekerli içeriz.Şeker en çok tüktettiğimiz gıdalardan biri.Küpü çayda tozu ise keklerde,reçellerde tercih ederiz.Küp şekermi toz şekermi hangisi daha iyi ? Küp şekerde hayvansal gıdamı var ? Son yıllarda oldukça tartışılan ve merak edilen bu sorunun yanıtını sizler için araştırdık.Şeker ile ilgili tüm çarpıcı detaylar yazımızın devamın...

Sayfayı Paylaş