SGK'nun yaptığı taksitlendirmede Teminat limiti.

handanca

Daimi Üye
Yönetici
SGK'nun yaptığı taksitlendirmede Teminat limiti.
SGK’nın yaptığı taksitlendirmeler;

Sosyal Güvenlik Kurumu şu anda yaptığı tecil ve taksitlendirmeleri 6183 sayılı Kanunun 48. maddesine istinaden yapmaktadır. Söz konusu maddenin ikinci fıkrasında 2008 yılında yapılan değişiklikle eklenen hüküm şu şekildedir.
“Şu kadar ki, amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı ellibin Yeni Türk Lirasını (bu tutar dahil) aşmadığı takdirde teminat şartı aranılmaz. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı ellibin Yeni Türk Lirasını aşan kısmın yarısıdır...”
Buradan da açıkça anlaşılacağı üzere 50 bin liraya kadar olan borçlarda teminat istenilmeyecek, borç 50 bin lirayı aşıyorsa aşan kısmın yarısı kadar teminat istenilecektir.

Neler teminat olabilir?
Yasanın 48. maddesinde 50 bin lirayı aşan borç tutarının yarısı kadar teminat alınacağı belirtilmekte, nelerin teminat olarak
alınacağı ise yasanın 10. maddesinde sayılmaktadır, buna göre;
1. Para,
2. Bankalar ve özel finans kurumları tarafından verilen süresiz teminat mektupları,
3. Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler,
4. Hükümetçe belli edilecek Milli esham ve tahvilat,
5. İlgililer veya ilgililer lehine üçüncü şahıslar tarafından gösterilen ve alacaklı amme idaresince haciz varakasına müsteniden haczedilen menkul ve gayrimenkul mallar,


Teminat olarak alınabilecek, yine yasal düzenleme gereği, teminat sonradan tamamen veya kısmen değerini kaybeder veya borç miktarı artarsa, teminatın tamamlanması veya yerine başka teminat gösterilmesi istenecek, borçlu verdiği teminatı kısmen veya tamamen aynı değerde başkalarıyla değiştirebilecektir.

Haczedilen menkul teminat olur
Yukarıda açıkça belirtildiği üzere “İlgililer veya ilgililer lehine üçüncü şahıslar tarafından gösterilen ve alacaklı amme idaresince haciz varakasına müsteniden haczedilen menkul ve gayrimenkul mallar” teminat olur.

 
Geri
Üst