Shauch - Saf / Ari Olma

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Shauch - Saf / Ari Olma
Patanjali, Yoga Sutralarında şöyle der: 'Saflaştırma ile sakin bir ruh, konsantrasyon, organları kotrol altına alma ve Öz-Beni görme yetisi gelir.' (2. kitap, 41. satır)
Bir çoğumuz yaşamımız boyunca farklı yüzler takınırız; örneğin bir bankacı çok şen şakrak bir mizaca sahip olduğu halde, 'işi gereği' işyerinde çok ciddi ve ketum davranması gerektiğini düşünebilir. Bu da bizi bölünmeye, birden fazla Ben yaratmaya ve bu farklı kişiliklerle bir yaşam boyu uğraşma zahmetine sokar. 'Olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol' derler. İşte, saf olmak bizim bir çok yüzümüz olmasını önleyecek ve her alan ve planda tek bir Ben olmasını sağlayacaktır.

Ayrıca bölündükçe güç kaybederiz; bir avcı iki tavşanın peşinden aynı anda koşarsa, eve eli boş dönecektir. Yaşamda birden fazla beklentimiz olması doğaldır. Ancak, tıpkı avcı örneğinde olduğu gibi, yaşamdaki amaçlarımızın birbiriyle ters düşmemesi bizim bu hedeflere ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.

Saf olmanın seviyeleri vardır.

Dışsal Saflık:
Bedensel temizlik, güçlülük ve sağlık: Bedenimiz bizim yaşamımız boyunca kullandığımız aracımızdır, bu nedenle bedenimize iyi bakmak kendimize yapacağımız en büyük yatırım olacaktır.
İşte yine bu nedenledir ki, bu felsefe bize maddesel bağımlılıklarımızı (sigara, alkol, uyuşturucu gibi) bırakmamızı ve sattvik gıdalar almamızı öğütler.
Çevresel temizlik: Burada kastedilen bildiğimiz anlamda çevremizi temiz tutmakla birlikte aynı zamanda, çevremizde bulunan dostlarımızı iyi seçmektir. 'Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim' sözünü hatırlayın; bizi biz yapan en önemli faktörlerden biri de çevremizdir.
Yine bu nedenle, Yoga'nın fiziksel duruşlarıyla birlikte, felsefesini incelemek isteyen öğrencilere Satsang yapmaları, yani bir guruyla Yoga konusunda sohbet etmeleri önerilir. Böylece öğrenci aklını kurcalayan sorulara cevap alabilecek ve gurusunun bilgisinden istifade edebilecektir.
İçsel Saflık:
Kalpteki Saflık: Zıt kutuplar tarafından çevrelendiğimiz halde, dengede durmamızdır. Yani her türlü bağımlılıktan kurtularak, herşeyin kaynağının tek ve bir olduğunu idrak edebilmek, böylece evrenle bir olabilmektir.
Akıldaki Saflık: Aklın fikir bombardımanından kurtulmasını sağlamaktır. Dikkat ederseniz gün içinde aklımızda düşünceler uçuşup durur, biz de aklımızın esiri olarak düşüncelerle bir oraya bir buraya sürüklenir dururuz. İşte, aklımızın bu şekilde bölünmesini engellemek, bizim yaptığımız işe daha iyi konsantre olmamızı sağlayacaktır. Peki ama bu nasıl sağlanır? Bir dakika için düşüncelerinizi kontrol altına almaya çalışın, göreceksiniz ki, siz baskın çıkmaya çalıştıkça, aklınız size daha çok isyan edecek ve daha çok düşünce başınıza üşüşecektir. Bunun yerine düşüncelerinizi serbest bırakın ve bir müddet onları bir üçüncü kişi olarak izleyin. Bir süre geçtikten sonra, düşüncelerinizin yavaşladığını ve artık zihninizin yorulmadığını fark edeceksiniz. Bir düşünceden diğerine geçmek istediğiniz zaman, ilk düşünceyle işinizi bitirip, onu gönderin ve ancak o zaman diğer düşüncenin zihninize girmesine müsaade edin.
Aklımızı saflaştırmanın belki de en kolay yolu meditasyon yapmamızdır. Çünkü meditatif bir zihnin en belirgin özelliği dikkatini tek bir noktada uzun süre muhafaza edebilmesidir. Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi için, sitemizin Yoga okulları altında bulunan Raja Yoga bölümüne uğrayabilir ve Meditasyon aşamalarının neler olduğunu okuyabilirsiniz.
Konuşmada Saflık: İçinizin ve dışınızın bir olmasıdır. Kişinin yama ilkelerinden zarar vermeme ve doğruluk ilkelerini uygulayan ve bununla birlikte kalbini ve aklını saf hale getirebilmiş kişinin, sözleri de içini yansıtacak ve yumuşak ve gönül okşayıcı olacaktır. Yani kişinin düşündüğü ve söylediği bir olacak ve bu söylediği kimseye zarar vermeyecektir.
 
Geri
Üst