Sık tükettiğimiz çayın faydaları ve zararları

Uzman SühaN

Administrator
Sık tükettiğimiz çayın faydaları ve zararları
Ülkemizde en çok tüketilen içeceklerden biridir çay.Yorgunluk çaylarımız,beş çaylarımız,yemek sonrası içilen çayalarımız aynı zamanda kahvaltı sofralarımızın da olmazsa olmazıdır.Biz Türklerin milli içeceği dersek yanlış tanımlamış olmayız.Peki severek tükettiğimiz çayın zararı varmı ,yada faydası var mı tüm bu detayları yazımızın devamın da bulabileceksiniz.Öncelikle Çayın Yararları Çayın Faydaları , Çayın faydaları ve önemi adlı konularımızı incelemenizi öneriyoruz.


Çay tiryakisi olan bir millettiz.Her zaman diliminde severek tükettiğimiz çaylar aynı zaman da misafilerimize sunduğumuz ikram içeceğimizdir.Çaydan sonra en çok tüketiğimiz çayın vücudumuz için faydası da zararı da bulunmakta .Uzmanlar çayın olumsuz yanlarını vurgularken ,sağlık açısından faydası olduğunu da belirtiyor.Zamanın da çayın kanser yaptığı açıklanmıştı.Şimdi yapılan araştırmalar ise çayın kanserle savaştığını gösteriyor.Tabi çayda kararında tüketilmeli aksi taktirde olumsuz yan etkilerini görmek mümkün.Kalp kirizinden,bağışıklı sisteminin güçlenmesine,kanserden ,beyin tümörlerine kadar bir çok rahatsızlığa iyi gelen çayın aynı zaman da alzheimerı önlediği yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmış.Çayın alzheimer riskini yüzde 50 oranında azaltığı uzmanlar tarafından vugulanıyor.Çayın sayısız faydası olmakla beraber zararları da var.Kapsamlı olarak ele aldığımız çay tüketimi hakkında tüm detayları uzmanlardan derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.Çayın faydaları ve zararları yazımızın devamın da.



çayın zararları.jpg







En çok tüketilen ikinci içecek


Türkiye de çay, sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir. Günlük tüketilen çay su yerine geçmez, sadece sıvıdır. Vücudunuzun günlük sıvı gereksinimini çay gibi diğer içeceklerle de sağlayabilmek mümkündür. Ancak, gün içerisinde içilen çayın şeker ilavesi yapılarak tüketilmesi ve öğünlerle beraber tercih edilmesi, sağlık açısından olumsuz etkilerin oluşmasına neden olmaktadır.
Öğünlerle tercih edilen çay, demir emiliminin azalmasına neden olabilmektedir. Örneğin; kahvaltınızda yumurta ile çay tüketmek yerine taze sıkılmış meyve suyu ya da meyveyi tercih etmek olumsuz etkileri azaltmanın bir yoludur. Çünkü çay içerisindeki tanenler besinlerden alınabilecek demirin emiliminin azalmasına neden olabilmektedir.

Aşırı tüketime dikkat!
Gün içerisinde aşırı tüketilen çay; sinir bozukluğu, kabızlık, yüksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilmektedir. Aşırı çay tüketimi, idrar miktarının da artışına neden olur. İdrarla dışarı atılan üre asidi miktarını azaltır. Romatizma hastalığı olanlara zarar verir. Çayda okzalat fazladır. Bu nedenle böbreğinde kum ve taş olanlara çay zararlıdır. Yüksek tansiyon hastası, karaciğer hastası ve kabızlık çekenler, üre albümin olanlar çay içmemelidir.

Şekerin dozunu iyi ayarlayın!
Çaya şeker ilave edilerek aşırı tüketilmesi de; kalp-damar hastalıkları, şişmanlık, serum lipit değerinde yükselme gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Şekerli ya da şekersiz aşırı çay tüketimi, vücutta demir emilimini ters yönde (anemi) etkilediği kadar, vücutta toksik madde birikimine de neden olabilmektedir. Yani, vücudunuzun sürekli olarak şiş olmasına (ödem) neden olur. Çay tüketmekten vazgeçemiyorsanız ve tercihiniz şekerli tüketmek ise; öncelikle şeker miktarını azaltabilirsiniz. Şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Günlük tatlandırıcı kullanımında 8 tableti geçmemeye özen göstermelisiniz. Çayınızı demlerken çubuk tarçın kullanırsanız çayınızı daha rahat tüketebilirsiniz. Çayı şekersiz fakat fazla miktarda tüketiyorsanız; 4 çay bardağı çay hakkını geçtikten sonra her bardak çay için ekstra 1 bardak su içiniz. Çayınızı açık olarak tüketmeye çalışınız.

Çayın yararları saymakla bitmiyor
Çay içerken dengeli tüketime ve şeker dozunun iyi ayarlanmasına çok dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle uzmanlar günlük çay tüketiminin 4 bardaktan fazla olmamasını tavsiye ediyor. Ekstra 1 bardak çay için ise ekstra 1 bardak su içilmesini öneriyor. Bu kurallara uyulduğunda ise çayın yararları saymakla bitmiyor. İşte milli içeceğimiz çayın vücudumuza yararları…

-Kanser riskini azaltır,
-Kolesterolü düşürür,
-Beyni korur,
-Hazmı kolaylaştırır,
-İçerdiği florid nedeniyle diş çürüklerini önleyici etkiye sahiptir,
-Flavonoid; bitkilerden elde edilen, besinlerde doğal olarak bulunan antioksidantdır,
-Kan damarlarının genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırır,
-Yapılan birçok araştırmaya göre; günde maksimum 2 kupa çay tüketmenin kalp krizi ile ölüm riskini azalttığı ortaya çıkmıştır.

''Kahve ve çay alzheimer oluşma riskini yüzde 50 oranında azaltıyor''

''İsveçli ve Finli nörologların, 10 yıl süren çalışmalar sonucunda, kahve içmenin, çağın hastalığı alzheimerın oluşma riskini yarı yarıya azalttığını buldular. 1400 gönüllü hasta üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu günde 3 ila 5 fincan kahve içenlerde, içmeyenlere göre yüzde 50 oranında alzhemer oluşma riskinin azaldığının belirlendi.

Kahvenin içerdiği kafein maddesinin, alzheimer oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini önemli ölçüde azalttığı ve böylece alzheimer gelişmesini önlediği tahmin ediliyor.''

Birçok araştırmacının ortak fikri olarak kahvenin, sinir sistemini koruyucu bir özelliğe sahip olduğunun bilindiğini vurgulayan Yavuz, kahvenin içinde çok miktarda barındırdığı kafeinin, sinir sisteminin düzenleyici bir uyaranı olduğunu belirterek, ''Unutkanlığı toparlayıcı, ayrıca hafıza ve önbellek fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri biliniyor. Yani, asırlardan beri birçok insanın, zinde ve uyanık kalmak için her gün kahve içmesi boşuna değil. Kahvenin aynı zamanda diyabet hastalığı, parkinson ve karaciğer hastalıkları üzerinde de koruyucu rol oynadığı iddia ediliyor
 
Geri
Üst